Дължим този негативен резултат на подценяването на мерките за дистанция,

...
Дължим този негативен резултат на подценяването на мерките за дистанция,
Коментари Харесай

Проф. Константин Ангелов: Вече сме на водещо място в Европа по брой заболели на 100 хиляди души

Дължим този отрицателен резултат на подценяването на ограниченията за отдалеченост, за стерилизация, най-много на отдалеченост и носенето на маски

Очаквам електронните рецепта и посоки да са подготвени до края на годината

В изявление за предаването 12+3 на стратегия Хоризонт на БНР новият здравен министър професор Константин Ангелов разяснява първите задания, с които е трябвало да се сблъска при встъпването си в служба

Водещ: Първата задача като че ли беше непредвидена, под паника бяхте изпратен в Хасковска област, дружно с министъра на околната среда и водите Емил Димитров, с цел да разрешавате рецесията със замърсяването на Марица. Какви са последните данни, с които разполагате?

Костадин Ангелов: Данните са извънредно положителни. Възстановихме водоподаването в община Димитровград, всички 10 обитаеми места, които нямаха вода, възстановихме водоподаването. Резултатите от лабораториите, които имаме, които са свързани с проучването на физико-химичния разбор, анализът за съществуването на пестициди и метали демонстрираха, че във водите няма безусловно никакво замърсяване и надлежно ние пуснахме водите за битови потребности на популацията без да стават за пиянство и готвене. В момента ходихме персонално да проверим дали тече вода в чешмите в с. Злато поле, по-късно минахме през Брод и по-късно ще отидем като приключа сега на границата, ще отидем в Райново, с цел да се убедим персонално, че тече вода от чешмите. В Злато поле водоподаването беше реалност, проверихме и видяхме, че водата тече, обяснихме на хората, че тя става единствено за миене, не става за пиянство, не става за готвене. В момента пълним цялата водопреносна система на Свиленград, с цел да може когато излязат пробите, чакаме те да са подготвени в края на деня, работния ден, може би и по-рано, само че не обичам да споделям неща, които може да не се случат, по-добре да имаме по-дълго време, пък да го създадем преди този момент. Когато излязат пробите и в случай че те са положителни, ние ще пуснем водата и в Свиленград, ще пуснем водите в Симеоновград, Харманли и Любимец, като изчакаме пробите, които се вършат сега от нашите сътрудници. Това е доста значимо. Другото значимо нещо, което би трябвало да кажа, че към този момент не знам какъв брой е часът, някъде към 14 или 15 часа би трябвало да стартира раздаването на вода в Свиленград и тези 80 хиляди литра вода, които пристигнаха по линия на Червения кръст, откакто тази вода бъде раздадена на най-нуждаещите се, още 80 хиляди литра вода от регионалният спешен щаб, тъй че мисля, че ситуацията е следено и се надявам до края на деня да възстановим водоподаването във всички обитаеми места в област Хасково. Искам да изкажа доста благодарности на екипите, на лабораториите, на РЗИ, които работиха цяла вечер предвид на постигането на бързи резултати и качествени. Така че тези хора заслужават, макар че си правят работата, за изключителния труд и за напъните, които поставят, тези неща, с цел да са факт. Още един път им благодаря.

Водещ: И ние им благодарим, несъмнено. Криза върху рецесия. Сигурно не сте очаквали по този начин да започнете работата си като министър, само че животът е по-сложен от проектите ни за него. Казвам го, тъй като тази водна рецесия в Хасковско плюс коронавирус рецесията, с която вие сте добре осведомен, плюс социално-икономически ограничения и промени в опазването на здравето ще създадат доста с напрежение всекидневието ви в месеците до края на мандата. Да кажем на какъв стадий съгласно вас нашето справяне с коронавирус рецесията? 250 позитивни проби за миналото денонощие, над 3500 теста. Очаквани ли са тези размери на епидемията, следени ли са и за какво съгласно вас България е в отрицателната част на европейската таблица и във връзка с нас се взимат специфични ограничения от страна на другите страни в Европейски Съюз, имам предвид и Гърция, и Италия, от през вчерашния ден за строгостта на Австрия просто не желая да загатвам?

Костадин Ангелов: Вижте, всяка една страна на територията на Европейски Съюз прави всичко допустимо да осуети разпространяването на епидемията измежду жителите на своята страна. Ние сега в България имаме повишаване на случаите. Анализът, който имаме ние сме на водещо място в Европа по брой болни на 100 хиляди души, този резултат изискуем на бих споделил подценяването на ограниченията за отдалеченост, за стерилизация, най-много на отдалеченост и носенето на маски. Всички всеобщи мероприятия, които се организират на мероприятията на закрито, сякаш ние подценяваме тази заплаха. Аз не желая да употребявам по-силни думи, само че бих желал да приканя хората да осъзнаят двойната отговорност, която имат. Веднъж имат отговорност към самите себе си, по тази причина че те могат да решат дали да се изложат на тази заплаха или не, само че втората отговорност е доста по-важна - опцията да предадат това заболяване на своите близки, на по-възрастни хора, на хора с хронични болести, които са уязвими групи. Така че, когато осъзнаем тази двойна отговорност ние можем да реализираме по-добър резултат, тъй като би трябвало да съблюдаваме тези ограничения, за които приказваме - дистанцията, дезинфекцията. Тези неща, сякаш при нас бяха подценени и това е главният проблем. А другояче във връзка с контрола върху инфекцията, аз считам, че ние все още съумяваме да я направляваме. Броят на пациентите, които са в интензивни отделения е към 40, имаме задоволително брой болнични кревати, задоволителен брой реанимационни кревати, имаме задоволително количество персонални защитни средства, задоволително апарати за дихателна реанимация. Така че ние сме подготвени за всеки един проблем, който вероятно се чака. Разработили сме проект, който ще представим идната седмица на Министерски съвет. Министерство на здравеопазването взаимно с всички ангажирани за това институции, Националния действен щаб, който проект проучва всичко, което е направено досега както в организационно отношение, по този начин и в ресурсно застраховане на системата. Там сме разписали ясни критерии какво се случва когато достигнем избран брой инфектирани, какъв брой кревати отваряме, какъв брой в допълнение кревати пускаме, знаем какъв брой инсталация имаме. Закупихме 317 апарати, като ангажимент на страната е и ние започнахме тяхното разпределяне в академични и регионални лечебни заведения, следва закупуването с евро план на 133 апарата, които ще бъдат раздадени на общинските лечебни заведения. Така че ние последователно усилваме и приготвяме нашата система да сме подготвени за реакция, в случай че нещата станат малко с по-голям напън върху системата.

Водещ: Говорите за проект за системата на опазването на здравето, а дали в този проект има някакъв пик, над който се връщат и ограничения, които засягат обществото и други системи? Например над 300, над 400, над 500 инфектирани дневно дали ще се мисли за връщане на по-строгите ограничения? Защото спомняте си, проф. Ангелов, като бяхте болничен шеф, вие бяхте против публиката на футболните мачове, стартирането на нощните заведения и нощни заведения. Сега като министър обаче би трябвало да гледате и икономическия резултат от тези ограничения.

Костадин Ангелов: Най-трудно е намирането на пресечна точка на всички ползи, тъй като те са многопосочни. Има здравна позиция, има обществена позиция, има икономическа позиция, има в случай че щете и политическа позиция, касаеща държанието ни към трети страни на Балканския полуостров, в Европейски Съюз, отвън Европейски Съюз във връзка с туризма. Така че нещата са извънредно комплицирани на фона на тази конюнктура, само че всяко едно решение, което вземаме, го взимаме след задълбочена полемика, след явен разбор, стъпваме на ясни числа, непрекъснато следим цифрите от Европейския център за надзор на болесттите. И въз основата на тези числа ние взимаме осведомени решения, с цел да може хората да бъдат спокойни.

Водещ: Като казахте, че имате проект за системата на опазването на здравето и обезпечавате с запаси, с техника лечебните заведения и коронавирус отделенията, да кажем на слушателите, че през днешния ден имахте среща в Свиленградската болница, предходната седмица обиколихте Ямболска и Сливенска области, които също бяха съществено затруднени по време на пика на пандемията там. Наясно ли са към този момент вашите сътрудници с финансовите тласъци, които им оферирате в този проект с ограничения на държавното управление и утвърждават ли се от съсловието, задоволителни ли са? Както бонусите за медиците на първа линия, по този начин и процентното нарастване на заплатите в районните здравни инспекции, а също и проектите за актуализиране на цените на клиничните пътеки?

Костадин Ангелов: Да, всяко едно нещо от тези стъпки обясняваме на всички наши сътрудници. В момента аз към този момент съм на границата „ Капитан Андреево ". Там ще се срещна с сътрудниците от РЗИ. Искам да видя какво се случва с тях, каква е организацията, имат ли потребност от нещо. Колегите от РЗИ работиха непрекъснато от началото на епидемията досега и не престават да го вършат. Моите откровени благодарности за техния денонощен труд и освен на тях, доста от органите на Министерство на здравеопазването, които използвахме в контрола, сътрудниците от Изпълнителна организация Медицински одит, сътрудниците от Здравните каси, които командировахме, контрольорите, които командировахме с изключение на РЗИ-та, тъй като доста беше значим детайлът на надзор във връзка с реализиране на ограниченията. На всички тези хора заплатите ще бъдат нараснали с към 30%, тъй като както казахме през вчерашния ден, междинната брутна работна заплата на един работещ в системата на РЗИ е 904 лева Не считам, че това е съответно поради техният труд, който поставят. По отношение на увеличението на клиничните пътеки, междинното нарастване на клиничните пътеки ще бъде приблизително с 10% от 1 август. Обсъдил съм го с ръководителя на Сдружението на регионалните лечебни заведения. Утре ни следва среща с Национално съдружие на общините от Република България, където да обсъдим спомагателните средства, които обезпечава страната единствено за общинските лечебни заведения, защото резултатът от лекуването на клиничните пътеки при тях ще бъде по-нормален и няма да се усети толкоз добре. Там спомагателният финансов запас, който дава страната е в размер на 6 милиона лв. от 1 август до края на годината, които като се прибавят към наличните 13 милиона, стават общо 19 милиона, които ще бъдат разпределени сред общинските лечебни заведения за поддържане на така наречен раздалеченост за гарантиране на българските жители до тези лечебни заведения и достъп до медицински грижи.

Водещ: От думите ви разбирам, че има пари за опазването на здравето в битката му с КОВИД болестта, за какво в този момент има, а пък преди един месец или два нямаше, за какво се стигна до това изнервяне и кавги по места за това кои са медиците на първа линия, по какъв начин попадат в листата на шефа, когато ги показва за тези заветни 1000 лева? Помните несъмнено тези разправии кой е на първата линия?

Костадин Ангелов: За тези заветни 1000 лева, за които вие говорите, желая да кажа, че за всички хора, които са на първа линия тези пари са обезпечени до края на годината и те са в размер на 107 милиона лв.. Списъците се подават от изпълнителните шефове на лечебните заведения и на шефовете на структури. Това, което мога да ви кажа, знам че имаше проблем в Горна Оряховица с разпределението на средствата за лекарите, които за медиците, по-скоро, на първа линия, ние направихме инспекция. Резултатът от тази инспекция демонстрираха това, че бяха поправени бройките от изпълнителния шеф, от шефа на центъра и бяха добавени още 4 индивида, които дават отговор за критериите за приемането на тези средства. Има критерии за приемането на тези средства, получават се по европроект. Много е значимо един човек какъв брой време е зает в процесите, в експозицията с коронавирус, какъв брой часа е прекарал. Да, знам че имаше подобен миг на неодобрение, за това че не всички хора имат. Но има и другата страна, да вземем за пример това, което чух, обикаляйки лечебните заведения в страната, е че имаше предният месец на лечебните заведения са раздадени средства за 200 сътрудници, които са на първа линия, а на 196 са раздадени, т.е. четирима не са дадени, не тъй като няма такива хора, не тъй като няма средства, тъй като няма хора, които са били на първа линия и които би трябвало да получат пари по 1000 лева, т.е. повече пари са дадени на болничното заведение, а по-малко са раздадени, тъй като /.../ тази болница.

Водещ: Вашите гаранции за неналичието на субективизъм и за справедливи критерии в действителност е значимото в отговора на този въпрос, тъй като виждаме, че някъде има повече пари, пък по-малко хора са работили, пък другаде някакви хора се усещат подценени.


Костадин Ангелов: Нека всеки, който има чувството за съществуване на субективизъм, да ни осведоми по подобаващия метод. Ние ще създадем инспекция и там, където установим, че има субективизъм, тези неща ще бъдат изправени. Нека отново да повторя, че има ясно написани критерии и всеки един, който дава отговор на тези критерии ще получи тези 1000 лева по лист, който се изготвя от самото лечебно заведение. Със сигурност има места, където има повече хора. Призовавам изпълнителните шефове да създадат нужните действия, да дадат оферти и ние бихме могли да поправяме тези неща, тъй че отворени сме за всевъзможни мнения, отворени сме за всевъзможни....

Водещ: Имаме тези ваши думи като гаранция. Ковид рецесията трябваше да форсира работата по по този начин нареченото електронно опазване на здравето, на което се надяваме от години и ми е чудно какъв брой милиона потънаха в проектите за неговото основаване. Сега имаше и пробоно ангажимент на IT експертите от софтуерния отрасъл да оказват помощ с безплатни работни часове в дните на изолацията и месеците по тази система за електронно опазване на здравето. Кога най-накрая ще я забележим? Можем ли да кажем, че до края на вашия мандат този въпрос ще се придвижи от приказките към действителното осъществяване?


Костадин Ангелов: Аз съм си сложил явен приоритет за Националната здравна осведомителна система. И се надявам до края на годината да е подготвена електронната рецепта, електронното направление, които са част от пациентското досие. Другата седмица следва среща сред нашият екип и Информационно обслужване, където да се показват /.../ системата, до каква степен е стигнало като работа, да създадем един линеен график, да заложим ясни критерии, че този график се извършва, да знаем кой управлява този развой и тогава, когато напредне времето да сме наясно за всички стъпки, които са се случили. Така че аз имам за себе си ясните хрумвания, свързани с тази Национална здравна осведомителна система и се надявам ние да успеем до края на годината да създадем тези неща. По-важното е, че тази система, в случай че проработи, ние ще можем да получаваме информация в действително време. А информацията в 21 век е водещото нещо, което имаме потребност, с цел да вземаме осведомени решения в интерес на българските жители.

Водещ: Информацията ще направи по този начин, че и доста от нецелесъобразните разноски в опазването на здравето да бъдат съкратени и по тази причина си разрешавам да завърша нашия диалог с още трепетно предстоящата електронна система в опазването на здравето да проработи, с цел да улесним и вашата работа, само че и нашата на пациенти. И пожеланието е за триумф в сгъстените задания до края на мандата ви и за здраве на пациентите и на медицинските служащи в България. Благодаря ви за диалога в „ Хоризонт ".

Костадин Ангелов: И аз ви благодаря. Пожелавам здраве на вашите слушатели и дано да не не помнят да съблюдават противоепидемичните ограничения, за които ги съветваме. Само по този начин с тяхна поддръжка, авансово им благодаря, можем да преминем сполучливо през епидемията.

Водещ: Щом ни поучава здравният министър, ще се съобразим с рекомендациите. На него желаем триумф в тежката работа.
БНР, „ 12+3 "


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР