Дължим признателност и по-добра среда за работа на българските медици

...
Дължим признателност и по-добра среда за работа на българските медици
Коментари Харесай

Радев: Настъпил е златният час за спасението на здравеопазването ни

Дължим благодарност и по-добра среда за работа на българските медици и здравни експерти, които с висок морал, храброст и безрезервност извършват своя заветен дълг да се борят за живота и здравето на българските жители. Това сподели Румен Радев на среща с представители на съсловни организации в системата на опазването на здравето и мениджъри на лечебни заведения във връзка днешния , оповестиха от президентството.

По думите му здравната система е натоварена с значително проблеми и точно медиците носят огромната отговорност да върнат доверието на хората, а индивидът да бъде подложен в центъра на системата и тя да работи в негова изгода. Според Радев е настъпил " златният час " за спасението на българското опазване на здравето посредством целенасочени политики за вложения в хората - както за грижите за пациентите, по този начин и за изискванията на труд и възнаграждение на здравните ни експерти.

На срещата са разисквани част от проблемите в опазването на здравето - незадоволителното финансиране, организационните компликации, пречките пред професионалното развиване и неравенстото в приходите. " Проблемите са доста, за тях би трябвало да се води спор в обществото и да бъдат сложени на най-високо равнище, с цел да може здравното съсловие да се сплоти и да излезе с ясно предложение за разумен модел на българското опазване на здравето , в центъра на което в действителност да бъде индивидът ", съобщи Радев.
 Депутатите уважиха Световния ден на здравето
Депутатите уважиха Световния ден на здравето

Последваха бурни овации от народните представители

По думите му ниското възнаграждение, неприятните изискванията на труд на доста места, неравенствата в разпределението на финансовия запас в системата на опазването на здравето и проблемите пред професионалното развиване са измежду главните аргументи за недостига на фрагменти в съвсем всички специалности и затоваса нужни целенасочени политики за задържане на медиците ни в страната и за обновяване на лекарския състав. " След рецесията с COVID-19 би трябвало да създадем по този начин, че медиците ни да имат нужния обществен статус, условия за работа и подготовка за високоблагородната социална активност, която извършват ", акцентира президентът.

Той акцентира също, че в обществото ни има упоритост за смяна на здравния модел, като за това могат да допринесат плануваните средства и плановете, създадени в Плана за възобновяване и резистентност , който е осъществен и модернизиран в забележителна степен от служебното държавно управление. Според Радев хокусирането на тези планове върху обезпечаването на оптималната досегаемост на здравните грижи, професионалната реализация на младите лекари в България и за внедряването на модерни технологии е основна стъпка в тази тенденция. Той счита още, че основаването на система за незабавна помощ по въздуха (HEMS), построяването и оборудването на районни центрове, в които да се предотврати инвалидизация на нормализираните пациенти, както и построяването на амбулатории за доболнична помощ в цялата страна също ще допринесат за повишение на качеството на здравните грижи .

Представителите на съсловните организации в областта на опазването на здравето показали, че най-големият капитал на системата са хората, които работят в нея и грижата и вниманието на страната би трябвало да бъдат ориентирани към тях, само че и към вложения в материално-техническата база и съвременна инсталация от най-голям клас.
 Подписват до дни груповия трудов контракт в бранш
Подписват до дни груповия трудов контракт в бранш " Здравеопазване "

Предвижда се доста покачване на стартовите хонорари по категории

Недостигът на фрагменти бил откроен като един от най-големите проблеми на здравната ни система, който би трябвало да се проучва по райони, да има дълготрайно и стабилно обмисляне и финансово застраховане. Откроена била и значимата роля на медицинските университети за основаването на висококвалифицирани фрагменти.

Обща била позицията, че е нужна цялостна тактика с ясни цели и цели , линеен времеви график с ясни отговорности на субектите и финансово застраховане. " Необходимо е да се усъвършенства достъпът до здравни грижи и качеството и успеваемостта на лекуването. Високият брой хоспитализации на глава от популацията, високата смъртност и ниската дълготрайност на живота у нас изискват неотложни ограничения и стратегии за превъзмогване на отрицателните трендове ", било посочено още по време на диалога.
 И депутатите от 47-то Народно събрание търсят решение на неналичието на медицински фрагменти
И депутатите от 47-то Народно събрание търсят решение на неналичието на медицински фрагменти

От Движение за права и свободи желаят съответни ограничения

В срещата са взели участие доктор Иван Маджаров - ръководител на Български лекарски съюз, проф. доктор Красимир Иванов - ръководител на Асоциацията на университетските лечебни заведения в България, доктор Неделчо Тотев - ръководител на Сдружението на общинските лечебни заведения в България и шеф на МБАЛ-Чирпан, доктор Васислав Петров - ръководител на Национално съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване и шеф на МБАЛ " Д-р Иван Селимински " - Сливен, доктор Дечо Дечев - шеф на УМБАЛ " Свети Иван Рилски ", проф. Иван Поромански - шеф на УМБАЛСМ " Пирогов ", доцент Любомир Киров - ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, акад. проф.д-р Лъчезар Трайков, ректор на Медицински университет - София, и Петя Недкова, представител на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР