Дали хаосът в управлението на държавата през последните месеци отприщи

...
Дали хаосът в управлението на държавата през последните месеци отприщи
Коментари Харесай

Незаконната сеч реже...като коронавирус

Дали хаосът в ръководството на страната през последните месеци отприщи още една присъща българска зараза? Този път става дума за противозаконната сеч. Тя май си ни е "константа " от години? Няма по какъв начин да не си зададем този въпрос в случай, че съвсем всекидневно отдел „ Информационно обслужване “ на Изпълнителната организация по горите оповестява за хванатите количества нелегално добивана дървесина и бракониерска сеч из цялата страна.

Обикновенно данните, които сътрудниците от прес-службата на ведомството огласяват се отнасят за инспекции на негови чиновници, които са открили изсечени дървета, немаркирани с контролна горска марка. Тази информация най-често е съпроводена с постоянната констатация, че „ при извеждането на сечта не са спазени наредбите на Закона за горите “.

Без да подценяваме напъните на горските инспектори, които се пробват да ловят

нарушителите в горите,

няма по какъв начин да не отбележим обстоятелството, че най-често става дума за не повече от скромните 10 куб.метра...

В същото време природозащитните организации не стопират да осведомят, за доста по-сериозни нарушавания, при които в някои случаи става дума за ликвидацията на десетки, а от време на време и на стотици квадратни метра насаждения. В други случаи секачите надвишаватне на позволените количества рандеман, които става известно са полузаконно „ регламентирани “...

От години се приказва, че данните от така наречен „ транспортни билети “ на Изпълнителната организация по горите демонстрират огромна сеч над разрешените количества. Това е и повода специалисти по горите и софтуерни експерти да проучват публично наличните данни посредством потреблението на най-съвременни технологии. Техните изследвания разкриха мащаба на противозаконната сеч в България за последните няколко години.

Снимките с претрупани тирове, които непрекъснато извозват нашата дървесина към Гърция и Турция, освен не са инцидентни, а по-скоро илюстрират

стройна скица за незаконно замогване,

за която държавните органи си затварят очите, безапелационни са специалистите на природозащитните организации.

От години социална загадка е, че компаниите, за чиито "подвизи " контролните органи остават слепи и когато секачите надвишават фрапантно позволените количества най-често са обвързани с началниците в ръководството на страната.

Преди месец министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на парламентарния надзор в Народното събрание обществено оповести, че за 2019 година е открито, че е отсечена нелегално дървесина в размер на 18 456 кубически метра.

По думите й за интервала от 2016 до 2019 година се регистрира понижение на нелегално добитата дървесина със 7 731 плътни куб. метра. До 27 септември 2020 година са били открити над 11 хиляди нарушавания на използваната нормативна уредба, включително 8800 куб. м. дървесина, предмет на противозаконна сеч, превозване и предпазване.

„ Към днешна дата половината от държавните гори (58%) са сертифицирани, с което се обезпечава спомагателен външен самостоятелен надзор, гарантиращ устойчивото ръководство на горите. За съпоставяне през 2014 година делът на сертифицираните държавни гори е единствено 18% “, заяви още министър Танева, като добави, че в последните години са направени доста допълнения в системата, за по-голяма гласност за опцията да бъде реализиран и цивилен надзор.

Според специалистите от неправителствения бранш обаче, количествата, които цитира министъра са 33 пъти по-малки от действителната противозаконна сеч, осъществена през 2019 година.

Анализаторите на този проблем са създали елементарни сметки на основа на формалните данни от транспортните билети и са открили превишения на позволителните за сеч в размер на позволеното с 603 438 плътни куб. метра.

Оказва се, че близо една десета от годишния дърводобив от 6-7 млн. кубика дървесина се прави по метод, прекомерно отдалечен от регламентирания.

Усилено се приказва за “официална” и “неофициална” незаконна сеч. Първата се осъществя когато дадена компания има позволение, само че количествата на добивания материал се надвишават.

И въпреки, че по силата на член 235, алинея 1 от Наказателния кодекс за закононарушение бива упрекнат всеки „ който без постоянно документално разрешително или с постоянно разрешително, само че отвън указаните в него места, периоди, количество и дървета сече, събира, добива, взема или извозва от горския фонд каквито и да било дървета или част от тях “, мъчно ще открием подхванати ограничения в тази посока

Сметките на анализаторите демонстрират, че към 20 септември, тази година съгласно регистъра на сечите е позволен рандеман на 7 032 982 куб.м. дървесина, а съгласно регистъра на транспортните билети, са добити и превозени от гората 1 331 994 куб.метра. При една четвърт от издадените 46 532 позволителни за сеч, а точно за 12 113 позволителни за сеч, обаче е позволено превишение на допустимите количества сеч. Това сумарно възлиза на 284 470 кубика, показват анализаторите.

За 2019 година съгласно регистъра на сечищата е бил позволен рандеман на 8 941 227 куб.м. дървесина като съгласно регистъра на транспортните билети, са били добити и превозени от гората 6 692 046 куб.метра. При повече от една трета от издадените 62 206 позволителни за сеч, а точно за 23 521 позволителни за сеч, обаче е позволено превишение на допустимите количества сеч, което сумарно възлиза на 603 438 кубика, настояват откривателите на тези процеси.

Картината година по-рано ( през 2018 година ) пък е следната. Според регистъра на сечите е позволен рандеман на 9 226 369 кубика дървесина, като съгласно регистъра на транспортните билети, са добити и превозени от гората 7 139 032 куб.метра. При повече от една трета от издадените 67 238 позволителни за сеч, а точно

за 26 739 обаче е позволено превишение на допустимите количества изсечена дървесина, което възлиза на 691 066 кубика.

Същата „ печална статистика “

може да бъде отнесена и към 2017 година. Тогава съгласно регистъра на сечите е бил позволен рандеман на 9 217 292 кубика дървесина като съгласно регистъра на транспортните билети, са били добити и превозени от гората 7 048 949 кубика. При повече от една трета от издадените 65 025 позволителни за сеч, а точно за 25 359 е позволено превишение на допустимите количества сеч, възлизащи на 649 655 кубика.

Това обаче не им е попречило да обмислен, че и тогава към една трета от издадените 60 922 позволителни за сеч, 19 775 позволителни за сеч са били с превишение, само че количествата дървесина остават незнайни.

Изследователите на казуса подчертават на обстоятелството, че в множеството случаи превишената сеч по разрешително се оправдава с противозаконна сеч, със събиране на сухи паднали дървета, преходни обекти, уголемение на короядни петна, и най-много с погрешни данни за горите (често в пъти), с механически неточности и с неточна горска инвентаризация.

Всички тези условия обаче съгласно тях са съвършените предпоставки за огромни обири от горите, когато горските чиновници са недобросъвестни или пък са били „ посъветвани “ от началниците си да скрият „ грешките “, и с по този начин скритите разлики и претоварването на камионите с дървесина, да осъществят още по-скрити облаги.

Тук е моментът да напомним и изводите от различен сходен разбор, изработен още преди две години и който в. "Банкеръ " оповести по това време. Тогава беше открито, че сивият бранш в горското стопанство генерира

скрити доходи от противозаконен рандеман в размер на 150 милиона лв..

А делът на добития материал от него възлиза сред една четвърт и една трета от общия рандеман.

Защо ли констатациите тогава и през днешния ден са меко казано напълно идентични?!

Но явно на никой от началниците на страната не му пука изключително. И това макар неоспоримият факт, че незаконата сеч осакатява горите по подобен метод, че попречва осъществяването на своите природозащитни и водоохрантелни функционалности. А това от своя страна пък поражда редица екологични последствия. Но както се споделя – кой ще ти гледа гората, щом парата дефинира темпото на играта...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР