„Дали Борисов ще остане на власт и дали ще бъдат

...
„Дали Борисов ще остане на власт и дали ще бъдат
Коментари Харесай

Елена Йончева: Оставането на Борисов на власт много зависи от Европа


„ Дали Борисов ще остане на власт и дали ще бъдат разкрити неговите корупционни практики, зависи доста от Европа. Когато дадем достоверна информация за протичащото се у нас, когато и тя стане обществена посредством европейските медии, тогава самите евролидери, в това число и в Европейската национална партия (ЕНП), ще бъдат политически дискредитирани, когато поддържат Борисов и партията му ГЕРБ. “ Това разяснява евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева в изявление за в. „ Сега “.

На 24 юли 2020 година тя получи заключенията от експертизата, направена от американската лаборатория Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL) на аудиозапис с гласа на Бойко Борисов, публикуван на 12 юни т.г. Анализът сподели, че записът е достоверен, без следи от монтаж, а гласът е в действителност гласът на българския министър-председател. Той споделя, че ще направи по този начин, че да „ изгори “ Елена Йончева, разкрива на събеседника си по какъв начин е дал поръчка да се унищожи предприемач, който не се преценява с него, приказва цинично за ръководителя на Народното събрание и за европейски водачи.

Евродепутатът към този момент е предоставила самостоятелната експертиза на белгийската полиция, а в този момент среща с детайлностите и сътрудниците си, както и ръководителите на политическите групи в Брюксел.

Записът „ е моментна картина на протичащото се в България и може би по тази причина по този начин шокира и нас българите, макар че знаем какво се случва. В едни 6 минути виждаме какъв брой брутално се ръководи страната “, споделя още Елена Йончева за „ Сега “. Според нея „ по тази причина би трябвало дасъобщим всичко на европейските политици и на политическите водачи в Европейския парламент “, с цел да може „ оттук нататък тези водачи да намерят нужните механизми, с цел да се предотврати сходно ръководство “.

Тя акцентира, че „ като се споделя, че Европа поддържа Борисов, не е правилно. Подкрепя го Европейската национална партия, която господства в Европейския парламент и Европейската комисия. Какво се получава - Манфред Вебер, който е водач на ЕНП, в разгара на митингите поздрави Борисов за битката му с корупцията. Нещата са толкоз цинични “. Йончева афишира, че „ европейската десница в лицето на ЕНП е подготвена в името на политически сметки да погази всички демократични правила. Затова обаче ще им изпратя и на тях доказателствата с какви способи Борисов упражнява властта. “

В същото време, съгласно нея, е значима вътрешната борба в България, „ тъй като в случай че всички хора, възмутени от ръководството, излязат на улицата, то не може да се задържи “. „ Разбирам, че една част от хората в България са изплашени и не смеят да излязат, тъй като не знаят по какъв начин това ще се обърне против тях. А друга част не са сигурни, че митингите ще доведат до рухването на държавното управление на Борисов. Затова и виждаме, че в демонстрациите вземат участие доста младежи, които учат и работят в чужбина и заради ковид и ваканцията са се върнали в България. Тези хора знаят освен какво е господство на закона, само че и че за него би трябвало да се бориш”, споделя тя.

В отговор на въпрос за позицията на Българска социалистическа партия, евродепутатът дава отговор, че не знае за какво да вземем за пример социалистическата партия не е потърсила самостоятелни специалисти за аудиозаписа, нито за какво Корнелия Нинова не е коментирала заключенията на американската лаборатория.

“За мен остават необясними редица събития. Например изборът на Сотир Цацаров за ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). 25 души от групата на Българска социалистическа партия гласоподаваха за него. И тематаизобщо не беше повдигната или разисквана - за какво тези депутати са подкрепили избора му. Част от депутатите са в управлението на партията. И още са там. Ще припомня, че господин Цацаров е главният инструмент, който ГЕРБ употребява за по този начин наречената битка с корупцията. Значи поддръжката за Сотир Цацаров е и поддръжка за метода, по който ГЕРБ се борят с корупцията. Това е изводът, който може да се направи “, показва тя пред „ Сега “.

Евродепутатът напомня, че от една година се пробва в извънредно значимата за България комисия в Европейския парламент – комисията за вътрешна сигурност и върховенството на закона (ЛИБЕ), да дава информация за свадите в страната, за най-наболелите проблеми и прочие Благодарение на тази непримиримост през септември, макар съпротивата на ЕНП, в комисията в наличието на еврокомисар ще има чуване за нарушаването на върховенството на закона в България.

В началото на месец юни Йончева имаше 40-минутна двустранна среща с еврокомисаря Вера Йоурова, на която стана ясно, че мониторингът за България не е свален. Нещо повече - евродепутатите от левицата съумяха да извоюват в новия механизъм за върховенството на закона, който ще се ползва за всички страни-членки на Европейски Съюз, да се включва както наблюдаване на корупцията, по този начин и на медийната обстановка.

„ Водим там борбата, тъй като в България няма действително разделяне на управляващите “, разяснява още Йончева пред „ Сега “. Тя напомня, че е внесла шест сигнала в българската прокуратура, в това число и за така наречен къща в Барселона, за която има следствие в Испания, и към момента няма отговор. Вместо това против нея има следствие за „ пране на пари “, че „ съм знаела или че съм предполагала, че средствата, които употребявам през КТБ, са нечисти пари “. „ В това ме упреква прокуратурата, и то за интервала 2013 година, когато банката е функционирала и е била под надзора на съответните държавни институции. Обвинението се крепи на две свидетелски показания. То беше повдигнато няколко месеца преди да получа опасност в Народното събрание, че в случай че не се откажа от следствието за къщата в Барселона, ще ми бъде повдигнато обвиняване “, разкрива евродепутатът.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР