Дългоочакваният ПЕТ скенер пристигна в общинския Комплексен онкологичен скенер и

...
Дългоочакваният ПЕТ скенер пристигна в общинския Комплексен онкологичен скенер и
Коментари Харесай

Пристигна дългоочакваният ПЕТ скенер в Бургас

Дългоочакваният ПЕТ скенер дойде в общинския Комплексен онкологичен скенер и сега се инсталира от екип немски инженери. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов. Той и екипът лекари и физици от новото супермодерно здравно звено възнамеряваха идващите стадии за ускорение на подготовката му за работа с пациенти, която да започва в края на август. 

ПЕТ скенерът ще се употребява за точно диагностициране на онкологични болести, даже в най-ранна фаза, а резултатите от проучванията с него ще излизат в границите на седмица. С него, както и с пристигналите предходната седмица апарати за хибридна образна диагностика и брахитерапия, ще се реализира цялостна диагностика и навреме обмисляне на най-подходящата терапия главно на онкологични болести - на едно място, в една постройка, което няма аналог в България.

С новата постройка, която дава отговор на специфични условия във връзка с отбраната от радиоактивност и закупената от Община Бургас здравна инсталация, градът става най-съвременно оборудваният център за диагностика и лекуване на онкологични болести в България. Това ще разреши доста по-бързо да се откриват туморите, както и  да се наблюдава резултатът от лекуването.

 

" С тази модерна здравна инсталация бургазлии ще получават най-хубавите сега условия за диагностика и лекуване на едно място и то в родния си град. Това значи, че няма да им се постанова да пътуват до далечни лечебни заведения ", сподели кметът Димитър Николов.

Бургас е единствената община, която от няколко години прави големи вложения в здравна инсталация, здания и фрагменти в региона на онкологията, добави той.   

Новите апарати ще обезпечат оптимално ефикасна диагностика, лекуване и следващо наблюдаване на този вид болести. Техниката ще разреши по едно и също време в цялото човешко тяло да се дефинира къде има туморен развой, какъв брой се е увеличен и по какъв начин да се излекува.

Капацитетът на ПЕТ скенера е да обслужва 25 пациента дневно. Той ще се употребява освен за слагането на първична диагноза, само че и ще разреши следене на лечението на пациентите. 

 

Доставената в бургаския онкодиспансер здравна инсталация е последно потомство в международен мащаб. Тя е роботизирана и автоматизирана, щадяща здравите тъкани. С нея ще се затвори цикълът за диагностика и лекуване.

Друга нова облага на КОЦ - Бургас, пристигнала предходната седмица, е позитронен емисионен томограф PET/CT, инсталиран на първия етаж в новата постройка. PET/CT употребява радио нуклеиден фармацевтик - глюкоза и може да дефинира къде в човешкото тяло има туморни образования или метастази, най-много в меките тъкани. Освен това, че има директно отношение към диагностиката и лекуването на болесттите, т.е. какъв брой се е популяризирал процесът и какво лекуване да се направи, този уред може да се употребява и за лекуване на едно заболяване, което изисква бърза диагноза и бързо лекуване - белодробната тромбоемболия.

На втория етаж е другата част от апаратурата, която дойде. Това е SPECT/CT, който благодарение на радиоактивни източници демонстрира разсейките или туморите в костите. Апаратът е от най-ново потомство и разполага с два детектора за локализиране на всички типове ракови болести. Наличието на два детектора съкратява сензитивно времето за осъществяване на диагностиката, което е от огромно значение за нейната точност и ускорение на лекуването. Апаратът може да прави диагностика и на инфаркти.

Пак на втори етаж е ситуирана операционна, в която се инсталира инсталация за брахитерапия ФЛЕКСИТРОН. Този уред дава най-модерния метод за лекуване на карцинома на шийката на матката при дамите и на простатната жлеза при мъжете. И двете болести са доста злокачествени, а лекуването ще бъде в имплантиране по действен метод на радиоактивен източник или в самия карцином, или директно до него, който да унищожи туморния развой.

Брахитерапията може да унищожи доста по-голямо количество от избран тип тумори, като в същото време щади близките тъкани, без да разрешава даже минимална радиационна доза да засегне здравите тъкани към тумора, което е доста значимо за лекуването на пациента.

PET и SPECT ще работят към Отделението по ядрена медицина, а автоматизираната лечебна система за брахитерапия ще действа към Отделението по лъчелечение.

Апаратурата, която е с марка SIEMENS, се инсталирана от инженери от Германия. Предстои един месец да се вършат тествания с Агенцията по нуклеарно контролиране. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР