Дългогодишният казус откъде да минава магистрала Струма в района на

...
Дългогодишният казус откъде да минава магистрала Струма в района на
Коментари Харесай

Трасето на Струма ще е изцяло извън Кресненското дефиле

Дългогодишният проблем от кое място да минава автомагистрала " Струма " в региона на Кресненското дефиле, наподобява, към този момент е решен, откакто Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е оповестила социална поръчка за разработване на прединвестиционно изследване и планиране на трасе на автомагистралата в южна посока от София за Кулата, което минава отвън Кресненското дефиле.
Срокът за подаване на офертите е 29 април. Предметът на публичната поръчка е разискван и съветван с Европейската комисия, прецизира пътната организация.
През февруари Европейската комисия позволи строителството на платно в северна посока източно от дефилето.
През 2017 година третото държавно управление на Бойко Борисов дефинира трасето за Кулата да е съществуващият път през Кресненското дефиле, което провокира митинги на природозащитни организации и на локални хора. Съгласно оповестената от пътната организация социална поръчка този път се планува да обслужва потребностите на локалното население.
Съгласно поръчката на АПИ и в двете направления " Струма " ще минава над Кресненското дефиле, което сигурно ще отдалечи във времето завършването на автомагистралата, която държавното управление на Симеон Сакскобургготски обещаваше да е подготвена до 2004 година за Олимпийските игри в Атина.
Избраният реализатор ще би трябвало да изготви предпроектни изследвания, с които да се обезпечава придвижването от София към Кулата отвън дефилето в две посоки. Едното е дублиращо в двете посоки трасе на първокласния път отвън Кресненското дефиле, а другото е дясно платно на " Струма " отвън дефилето. Прогнозната дължина на всяко от двете трасета е 20-25 км, като те ще минават наоколо до Симитли, Черниче и Кресна.
Предпроектното дублиращо трасе на първокласния път (Е-79) условно ще стартира северно от пътен възел " Симитли ", където приключва построеният сектор Благоевград - Крупник, а краят му ще е при п.в. " Кресна ", където пък стартира въведеният в употреба сектор Кресна - Сандански.
Предпроектното дясно платно на " Струма " ще стартира при пътен възел " Симитли ", а краят му ще е при обходния път на Кресна.
Срокът за осъществяване на прединвестиционното изследване и планиране е 180 дни и ще се извърши в три стадия. Първият ще стартира от датата на сключване на контракта и ще включва времето за разработване на оценка на въздействието върху пътната сигурност и предаване на създаването на АПИ.
Вторият стадий ще е от датата на приемане на отчета за оценка на въздействието върху пътната сигурност и ще включва времето за изработването на прединвестиционното изследване с планиране и предаване на създаването. Във втория стадий е разглеждането и приемането на създаването (вариантни решения) от експертен технико-икономически съвет. Въз основа на създадените вариантни решения за двете трасета от страна на пътната организация ще се проведат съответните екопроцедури.
В третия стадий е предаването на предпроектната разработка, като се показа и осъщественото инженерно-геоложко и хидрогеоложко изследване по утвърдените от способния орган по околна среда и води трасета, които би трябвало да се изпълнят във фаза абстрактен план.

Поръчка за мониторинг на 4 типа влечуги
АПИ разгласи и социална поръчка за осъществяване на мониторинг на 4 типа влечуги в сектора на първокласния път през Кресненското дефиле. Изследването ще обгръща шипобедрена и шипоопашата костенурка, ивичест и леопардов смок, които са предмет на запазване в предпазена зона за местообитанията " Кресна-Илинденци ". Индикативната стойност е 400 хиляди лева без Данък добавена стойност. Изследването ще се организира в три интервала: пролетен, летен и есенен. Въз основа на данните от мониторинга върху популациите на другите типове влечуги ще се проучва числеността на популациите в региона на Е-79, оценка на ефикасността на оборудванията за намаляване на отрицателните резултати върху фауната и така нататък Мониторингът ще се реализира за период 4 години.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР