Дългогодишната бивша канцлерка на Германия Ангела Меркел днес беше порицана

...
Дългогодишната бивша канцлерка на Германия Ангела Меркел днес беше порицана
Коментари Харесай

Съд порица Меркел заради коментар за Алтернатива за Германия

Дългогодишната някогашна канцлерка на Германия Ангела Меркел през днешния ден беше порицана от висшия съд на страната за това, че е надвишила правата си, когато е подлагала на критика политическите си съперници, заяви ДПА, цитирата от Българска телеграфна агенция.

Меркел е нарушила правилото на равните благоприятни условия на партиите в мненията си за крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (AзГ), постановиха съдиите от Конституционния съд.

Съдебното дело датира от февруари 2020 година, когато районният парламент в провинция Тюрингия избра демократичен политик за министър председател на провинцията.

Въпросният министър председател, Томас Кемерих, беше определен с гласовете на три партии: неговите Свободни демократи (СвДП), християндемократите (ХДС) на Меркел и - това което провокира разногласията - AзГ.

Избирането му сложи в много неудобно състояние десноцентристкия ХДС на Меркел, който също беше подкрепил Кемерих, напомня Асошиейтед прес.

Фактът, че ХДС на процедура е обединил сили с AзГ, с цел да избере министър председател на провинцията, провокира политическа ударна вълна в Германия, където антимигрантската AзГ е съвсем изключена от властта на провинциално и федерално равнище, макар че участва във всички законодателни органи.

Други съществени партии преди и след вота в Тюрингия отхвърлиха да работят с AзГ или да образуват обединения с нея.

Предвид това Меркел съобщи малко след избирането на Кемерих, че резултатът от вота в Тюрингия е нещо " непростимо и по тази причина би трябвало да бъде анулиран ". Това е " неприятен ден за демокрацията ", сподели тя. Избирането на Кемерих " наруши фундаменталното разбиране на ХДС, а и на мен, че не би трябвало да се печели болшинство благодарение на AзГ ", изрази недоволството си Меркел на конференция в Южна Африка малко след избирането му.

На фона на политическия звук към избирането му Кемерих подаде оставка три дни по-късно. През идващия месец беше определен ляв министър председател на провинцията - Бодо Рамелов.

AзГ беше оповестила, че ще заведе дело против Меркел за това, че е принудила Кемерих да подаде оставка - което докара до днешното правосъдно решение.

Върховният съд на Германия откри, че Меркел " отрицателно е квалифицирала " AзГ в публично качество и по този начин " е повлияла едностранно на конкуренцията на политическите партии ".

Съдебното решение няма да докара до директни последствия за Меркел.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР