Дълго време светът на науката се управляваше от мъже, а

...
Дълго време светът на науката се управляваше от мъже, а
Коментари Харесай

Жените, които промениха света!

Дълго време светът на науката се управляваше от мъже, а девойките даже не можеха да учат в университети. Такава неправда е имало и в други области: географски открития, спорт, политика, авиация. Но когато и да е имаше ярки и надарени дами, които съумяха да трансформират света в близост.
1. Околосветското пътешестване на Жана Баре
Дали една млада французойка на име Жана Баре се интересуваше какво ще кажат другите за нея, когато през мътната 1766 година скрито се качи на транспортен съд, с цел да обиколи света? Изобщо не. Следвайки фантазията си, тя се преоблече в мъжки облекла и потегли да покорява океана.
 8 качества, които вършат една жена незабравима 8 качества, които вършат една жена незабравима
Опияняващ парфюм, съвършен грим и прическа - в визиите на множеството дами незабравимата жена наподобява тъкмо по този начин. Но в мъжките предс...
2. Шест деца и страхотна кариера за Елинор Рузвелт
Жените, които съчетават майчинството и кариерата, са възхитителни. Двойна и тройна, когато става въпрос за майката на шест деца - Елеонора Рузвелт. Участва в основаването на Организация на обединените нации, управлява писането на Всеобщата декларация за правата на индивида. И тя също по този начин повлия креативен на политиката на брачна половинка си, американския президент Франклин Делано Рузвелт и го въодушеви за промени. За всяко велико дело ви е нужен баланс сред мъжките и женските сили.
3. Маратон - Катрин Швицър
През втората половина на 20 век законите започнаха да се трансформират в интерес на равенството сред половете. Но дискриминирането не се нуждаеше от правно съображение. Преценете сами: теоретично всеки може да е взел участие в Бостънския маратон. Когато 20-годишната американка Катрин Швицър поема дистанцията, уредниците се възмущават и се пробват да прогонят наглата жена от пътя на мъжете спортисти. Но Катрин самоуверено пробяга маратона и след няколко години дамите получиха правото да вземат участие в маратони на равна основа с мъжете.
4. Права на свободни плебеи от Хариет Табман
 Френският парламент утвърди въвеждането на квоти за дами в ръководството на фирмите Френският парламент утвърди въвеждането на квоти за дами в ръководството на фирмите
Френското национално заседание единомислещо одобри на първо четене законопроект за равенството сред половете: след утвърждението на новите прочие..
Ситуацията с капитала е малко по-добра от другата страна на Атлантическия океан. Но единствено в случай че сте родени в бяло семейство. Може би няма по-безсилно създание в Съединени американски щати от тъмнокожа жена. В допълнение към изтощителната работа на полето, черните плебеи би трябвало да вършат каквото притежателят желае. 13-годишната Хариет Табман не може да се съгласи с това, когато надзирателят желае тя да взе участие в побой над плебей. Той получава отвод и Хариет е ударена с гира по главата. И макар че последствията от удара я преследват цялостен живот, провокирайки даже халюцинации, Хариет съумява да избяга на север. Там тя взе участие в придвижването за унищожаване на робството, освобождава персонално над 300 плебеи и въодушевява хиляди да избягат.
5. " Битката на половете " от Били Джийн Кинг
Между другото, дискриминация имаше даже в професионалния спорт. Веднъж американският тенисист Боби Ригс намерено декларира, че мъжете са най-хубавите спортисти. Тенисистката Били Джийн Кинг го провокира. А в мача " Битката на половете " тя завоюва безапелационно с 4:6, 3:6, 3:6 над международния номер едно при мъжете, само че с уточнението, че мачът се играе през 1973 година, а най-хубавите години на Ригс са сред 1941 и 1947 година, до момента в който Кинг навлиза в най-хубавите си спортни години през 1966 година! С други думи, Кинг е на 29 години, когато се играе мачът, а Ригс - на цели 55! Както самата Кинг сподели по това време: " Моят крах щеше да върне битката на дамите за тъждество обратно доста години обратно ". Но настойчиво вървят и клюки за нагласен мач, поради спортни залагания. Факт е обаче, че по време на спортната си кариера Били Джийн завоюва рекордно шест пъти шампионата на Уимбълдън!
Колкото до това кой е по-добър особено при тениса на корт - Серина Уилямс, считана за най-великата тенисистка, играла в миналото и сестра ѝ Винъс също играха против мъж - Карстен Барш, номер 203 в света при мъжете. Германецът първо се разправи със Серина, която тогава беше към момента единствено на 17 години и не беше спечелила нито една купа от Големия шлем, с 6-1, след което даде единствено един гейм повече на сестра ѝ и смаза и Винъс с 6-2. Тогава Винъс е на 18 и също няма купа от шампионати от огромната четворка.
През 1992-ра пък се организира " Битката на първенците ", в която Джими Конърс надделява Мартина Навратилова със 7-5 6-2 в Лас Вегас.

Още от ЛЮБОПИТНО:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР