Дълго чаканото въвеждане на мандатност на училищните директори; промени в

...
Дълго чаканото въвеждане на мандатност на училищните директори; промени в
Коментари Харесай

Преговорите за образование: Въвежда се дълго чаканата мандатност на училищните директори |

Дълго чаканото въвеждане на мандатност на учебните директори; промени в образователните програми; понижаване на административната тежест за учителите; въвеждане на оценка за добавената стойност на всяко училище; цифровизация - това е част от проекта за ръководство в междинното обучение на спечелилите парламентарните избори " Продължаваме промяната ", изложен от сегашния длъжностен и евентуален предстоящ постоянен министър на образованието и науката акад. Николай Денков по време на полемиката за образованието с евентуалните съдружни сътрудници от Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Във висшето наклонността ще е към ясно профилиране на университетите, уедряване и стимулиране на подмладяването на преподавателския състав, едно от средствата за което ще бъде съществено повишение на докторантската стипендия - до най-малко 1000 лв., по думите на акад. Денков.

Четирите политически сили демонстрираха сходни визии по основни въпроси - в това число за финансирането, мандатността и образователните стратегии, само че се разминаха по оферти, като да вземем за пример отпадане на националното външно оценяване след 4. клас - на което министър Денков изрично се опълчи и ограничение броя на учебниците. Чуха се и оферти, които в действителност от години са факт в българската просветителна система, като да вземем за пример въвеждане на предпазени специалности.

Планът на Политическа партия, показан от акад. Николай Денков

Предучилищно и учебно обучение

- парите да следват качеството;

- междинната учителска заплата да е обвързана със междинната за страната;

- въвеждане на оценка за добавената стойност на всяко учебно заведение (т.е. каква е разликата в равнището на входа и на изхода на съответната просветителна степен) при отчитане на съществени фактори като обитаемо място, обучение на родителите, обществен статус на родителите, подготовка на учителите и др.;

Изключително значимо за нея е националното външно оценяване, което разрешава оценяване при стандартизирани условия - акцентира Денков и в отговор на искане от Българска социалистическа партия за отпадане на НВО след 4. клас, тъй като то стресирало учители и деца. Той съобщи, че е изрично срещу, само че остави отворена вратата за диалог за промени в изпитните стратегии.

" Има какво да се направи, само че изрично не одобрявам да бъде отстранено, тъй като по този начин ще изчезне един от главните детайли, с цел да продължим нататък. То е потребно и за атестирането, и за мандатите ", уточни той.

След отчитане на главните фактори се изготвя математическо моделиране, което демонстрира какъв прогрес чака страната приблизително за страната в края на даден стадий и къде се намира всяко учебно заведение по отношение на междинния резултат. Предимството при този метод е премахването на термина " елитно учебно заведение ". Така се прави оценка до каква степен учениците са съумели да напреднат по отношение на техните връстници . Сравнението вече е сред сходни учебни заведения в сходна среда, а не безусловно с учебните заведения първенци.

Оценката на добавената стойност ще покаже и къде са дефицитите в просветителната система. Например дали има проблем с финансирането, дали има проблем с мотивацията на родителите или с нещо трето. Данните биха послужили за структурен разбор къде са проблемите на национално равнище и, надлежно, да се търсят средства за решаването им.

Същият метод може да се приложи във връзка с финансирането и да забележим къде общините се оправят и къде - не, като се вземат поради особености на учебното заведение (напр. планински регион, дребен брой деца).

Оценката ще е добра основа за рационализиране на механизмите в системата на финансиране.

Прогнозата на Денков е двете системи да са факт до лятото на 2022 година, да се тестват през 2023 година с включването на дребен детайл от финансирането, който да е на база оценката на добавената стойност, а през 2024 година към този момент да е значителен детайл от финансирането.

Учебно наличие

Академичният жанр е просмукал класическите дисциплини като физика, химия, история. Трябва да се мине през образователните стратегии и той да бъде сменен с доста по-разбираем, прагматичен метод, с повече извършения, с насърчаване на уменията за сериозно мислене и работа в екип - счита акад. Денков. Децата би трябвало да умеят да се оправят с действителни проблеми. По отношение на новите предмети, какъвто е " Технологии и предприемачество ", те звуча хубаво, наподобяват съвременно, само че не са изпълнени със наличие, а и доста бързо се трансформира материалът. Трябва да вкараме практиците в региона на осведомителните и информационни технологии, тези предмети изискват различен метод, който включва специфичен фокус върху квалификацията на учителите - споделя той.

Учители и учебна организация

Денков поддръжка превръщането на учителството в контролирана специалност, която допуска по-строги стандарти и надзор.

В проекта си той залага на разтоварване на учителите от сегашната огромна административна тежест. Това може да бъде направено посредством промени в съответните наредби, а и в закона.

По отношение на квалификациите за него най-големият проблем е, че " няма явен фокус на курсовете, които се водят, по отношение на действителните потребности на учителите ". За да се преодолее този проблем, е належащо възобновяване на листата в платформите за квалификацията и слагане на фокуса върху тези, от които има потребност съответното учебно заведение.

Мандатност на шефовете

" ИТН " настояха за въвеждане на мандатност на шефовете, с което министърът се съгласи, само че с някои условности. " Съгласни сме, само че поддържам тезата, че дали един шеф ще има идващ мандат би трябвало да зависи от оценката на неговата работа. Ако се оправя добре, няма причина да бъде сменян ", споделя Денков. По думите му в този момент " отговорностите върху шефовете са големи, плашещи от време на време ".

Голям акцент той слага върху цялостната деполитизация на учебните заведения и пресичането на механизмите партийни централи да оказват въздействие върху шефовете.

Дигитализация

На цифровизация и смяна на формите за преподаване залага също министър Денков в проекта си. Създадена е обща платформа, стартира основаване и съчетание на електронните запаси. Осигурено е финансиране по стратегия " Образование ", уточни той. 

Изключително значимо е да надградим, планувани са средства в новата стратегия за персонализирано образование, добави Денков.

Средства са планувани и за прекосяване към електронните запаси по системата " едно електронно устройство - едно дете ".

Професионално обучение и дуално образование

" Имаме доста образци на професионално обучение на доста високо равнище. Ситуацията въобще не е тази, която беше преди 10 години. В Плана за възобновяване и резистентност също са планувани средства за това ", сподели акад. Денков.

Висше обучение

На изчистване на профилите на висшите учебни заведения залага министър Денков. " Всяко висше учебно заведение би трябвало да бъде най-хубавото в това, за което е основано. Дали в района, в страната, то би трябвало да се стреми да бъде най-хубаво в нещо ", а не безусловно да е университет - счита той.

Според него е неизбежно делението им на проучвателен университети, към които ще има доста по-високи условия за изследователска активност, на професионални висши учебни заведения, които да развиват дуално образование взаимно с предприятията, и просветителни висши учебни заведения, които да са най-хубавата подготовка на експертите в даден район.

Трябва да осигурим висше обучение във всеки район, без това няма по какъв начин да го запазим - сподели министърът и уточни като приоритет Северозападният.

Засилване на консорциумите и евентуално преструктуриране е също предстоящо развиване във висшето ни обучение. Окрупняване на висши учебни заведения би се случило естествено при потреблението на обща материална база, общи преподаватели и стратегии и взаимна научна активност. Този развой би трябвало да се развие през идващите две, три години - счита Денков.

Подмладяване и повишение на качеството

Минимум 1000 лв. докторантска стипендия дава обещание министър Денков. 

За него таксите за образование в университетите (чието отпадане предлага БСП) би трябвало да останат. " Трябва да има такси. Те не би трябвало да са доста тежки, само че студентът и неговите родители би трябвало да имат ангажимент към образованието и да бъдат взискателни. Когато плащаш, ставаш доста по-взискателен " - е логиката му.

Усъвършенстване на системата за акредитиране също е в проектите на просветителния министър.

Наука

Научните проучвания и нововъведенията са извънредно потребни за стопанската система и подпомагането на вземането на решения на районно и държавно равнище - счита министърът, съгласно който вземането на всяко управническо решение би трябвало да е подплатено с научно-обосновани данни. Трябва да се изисква научна аргументация за всяко решение по този начин, както в този момент се желае финансова, уверен е той.

Разпределянето на средства на правилото на конкурсното финансиране и по стратегии е подобаващото, счита министърът.

В цифри

На база сегашните разчети министър Денков изнесе и информация за проектите за поправки и рационализация. Тя включва 73 детски градини и 93 учебни заведения, построяването на 10 нови градини и 10 учебни заведения, 10 спортни площадки, ремонт и възобновяване на 30 общежития и построяването на 5 студентски кампуса.

Предложенията на всички и последвалата полемика вижте тук:



Министър Денков взе думата финален, след Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Преди него сред включилите се от името на БСП бяха Ирена Анастасова и Милко Багдасаров.

Българска социалистическа партия

Предложенията, показани от Анастасова, бяха:

- смяна на стратегиите за предучилищното и учебното образование;

- възбрана на разнообразието от учебници и връщане на един учебник по предмет за клас (впоследствие Анастасова добави, че не възразява и учебниците да са два);

- персонализиран образователен процес;

- безвъзмездни детски ясли и градини и обезпечаване на място за всяко дете по местоживеене;

- безвъзмездни учебници от първи до 12. клас;

- психическа поддръжка за всяко дете в училище;

- одобряване на учителската специалност като регулирана;

- обезпечаване на отпуск и други тласъци за учителите за подготовка, промени в модела за квалификацията;

- въвеждане на нова система за атестиране, учредена на правилото оценяване на знанията и уменията на входа и изхода;

- разтоварване на учителите от несвойствени административни дейности;

- нова система за назначение на шефове и управления на районните ръководства на образованието, изключваща партийната намеса;

- годишно увеличение на учителските заплати, тъй че те да са над междинните за страната;

- основаване на национална стратегия за модерна материална база във всички училища;

- кариерен проект за учениците в професионалните училища;

- обособяване на най-малко 5% от Брутният вътрешен продукт за образование;

- нов модел на финансиране на учебните заведения, който на понижи до най-малко правилото " парите следват ученика ", а да се премине към метод " парите следват качеството " ;

- стартова заплата за млад академик в размер на две минимални заплати;

- целеви средства за ремонт на студентските общежития и градеж на нови с отделяне на библиотеки;

По тематиката за делегираните бюджети се намеси Багдасаров, който уточни, че те са " най-хубавото нещо, което се е случвало в системата на образованието " и са помогнали за превъзмогване на напрежението в образованието, което всяка година до 2007-а беше разтърсвано от национални стачки. Той счита, че не е належащо да има ограничаване в броя мандати за шефовете, само че е нужна наложителната им препоръка на всеки пет години.

Има Такъв Народ

- нова формула за финансиране на мястото на делегираните бюджети, с цел да няма " училища-мастодонти ", която да регистрира индикатори като потенциал, местоположение;

- предпазени учебни заведения (бел. ред. такива има отдавна);

- мандатност на управителните фрагменти в образованието, с цел да няма категория " безконечни шефове " ; за учебните шефове да са позволени до два петгодишни мандата;

- възбрана на политическото въздействие в училищата;

- учебните заведения да станат първокачествен разпоредник със средства, без парите им да минават през общините или държавата;

- препоръка на директорите;

- смяна на образователните стратегии с понижаване на теоретичните знания;

- включване на повече извънкласни занимания;

- включване на събития от националния културен календар (напр. да се провеждат екскурзии до отечество на стихотворец, публицист, до историческа забележителност, като по този начин децата ще могат по-добре да възприемат изучения материал, а освен да наизустяват от учебниците);

- понижаване на " безграничния " брой учебници по предмет за клас. Броят им да се сведе до два;

- ваучери за спорт при високи спортни постижения;

- гражданското обучение да включва работа по повече на практика казуси;

- осъвременяване на базите на МОН в курортите, където да могат да се организират летни и зимни лагери;

- отпадане на националното външно оценяване след 4. клас, тъй като то причинявало " голям стрес " на учителите и децата;

- въвеждане на повторение на 4. клас (сега учениците повтарят при слаб триумф от 5. клас нагоре);

- предпочитано ориентиране на средства към нужните за бизнеса и страната специалности (такова също има и в този момент - бел. ред.);

- понижаване броя на университетите и на " летящите " преподаватели, които преподават в доста университети;

- дигитализиране на университетските библиотеки;

- закриване на стопански неизгодни специалности;

Демократична България

- незабавни ограничения, посредством които да се върнат присъствено на учебно заведение, които да включват носене на маски, " пропаганда за имунизация и на учениците в по-горните класове " ;

- цялостен обсег на децата от 0 до 3 година от предучилищното образование;

- цифровизация и синхронизация на е-системите в образованието за понижаване на административната тежест върху учителя. Той би трябвало да се занимава с преподаване, а не 50% преподаване, 50% административна активност - настояват от ДБ;

- унищожаване на делегираните бюджети;

- 4% от Брутният вътрешен продукт да се отделят за приблизително обучение, още 1% за висше и още 1% за наука;

- основаване на обединен стандарт за оценяване на качеството в образованието;

- гласност на отчетите на инспекторатите от инспекциите на училищата;

- система за асортимент на педагогичен експерти и национална стратегия за попечителство на новодошлите учители в системата;

- проверка на стратегиите за подготовка на учителите;

- реформиране на процедурите за заемане на академична служба.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР