Дълги години височината на хората е обект на изследвания, които

...
Дълги години височината на хората е обект на изследвания, които
Коментари Харесай

Височината повишава риска от някои заболявания

Дълги години височината на хората е обект на проучвания, които допускат по-висок риск от появяването на разнообразни болести.

Предходно извършени разбори демонстрират, че по-високият човек би могъл да има по-висок риск от болести като болест на Алцхаймер и някои сърдечносъдови нарушавания, до момента в който по-ниските хора означават по-висок риск от появяването на диабет вид 2. Въпреки тези данни, предишните изследвания несполучливо разграничават височината на хората като рисков фактор от тяхното хранене, както и от околната среда.

Изследователите, въпреки това, свързват височината на хората с по-голямата възможност от поява на някои болести, като да вземем за пример периферна невропатия и улкуси на техните крайници и стъпала. Информацията, която е употребена в изследването, е от програмата за милиони ветерани на VA. В нея се съдържат данни за генетичната поредност и височината на над 250 000 души от друг етнически прозход. Специалистите вършат разбор на над 1000 положения и черти в хората. След което сполучливо свързват тяхната височина с някои медицински промени.

Възможността за включване на височината като рисков фактор за някои нарушавания не е изненадващо, поради разкритата връзка с растежа и метаболизма. В някои случаи нарасналият риск от съответно заболяване се дължи на биологичните процеси, които свързват височината и физиологията на индивида. Друг път обаче, тази връзка се получава по-скоро вследствие на физическите резултати от високия растеж, в сравнение с обособените биологични процеси, които протичат в организма.

Например връзката сред височината и хроничните нарушавания на венозното кръвообращение на долните крака би могла да бъде резултат от физическото разстояние и другата динамичност на налягането във венозната циркулаторна система, която се следи при по-високите хора. Тъй като височината на хората не може да бъде контролирана, проучването демонстрира нуждата от персонализиране на лекуването, което ще се ползва при обещано заболяване, по отношение на височината на всеки човек.

Проучването е от сп. PLOS Genetics.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР