Дългът се увеличава поради това, че макар да има планирани

...
Дългът се увеличава поради това, че макар да има планирани
Коментари Харесай

Доц. Красен Станчев: Правителствените и бюджетните разходи са основният проблем за българската икономика

" Дългът се усилва заради това, че въпреки да има планувани високи разноски, има понижаване на приходите по линия на опрощаване на Данък " Добавена стойност “ (ДДС), като се стартира от памперсите и се свърши с хляба ". Това сподели доцент Красен Станчев, създател на Института за пазарна стопанска система, някогашен народен представител, в този момент учител в СУ " Свети Климент Охридски “, в аудиокаста " Това е България " по  " Фокус "  във връзка с увеличаването на държавния дълг с 2,9 милиарда и въпросът кой е най-сериозният стопански проблем: дългът или инфлацията? Според доцентът обаче нито дългът, нито инфлацията са притеснителни за българската стопанска система. Той твърди, че държавните разноски, и бюджетните разноски са главният проблем, тъй като те усилват и дълга и помпат инфлацията.

Той обясни и останалите аргументи за разрастването на дълга и инфлацията като посочи, че увеличаването на разноските през обезщетения, и намаляването на приходите посредством опрощаването на Данък добавена стойност основава този проблем. " В същото време дотолкоз, доколкото се наливат повече пари в класи, които от една страна не са най-производителните, да речем най-големи са нарастванията на заплатите на държавни и общински чиновници, тогава вие в действителност оставате пари в тези хора от стопанската система, които са по-скоро бенефициенти, в сравнение с кредитори на държавния бюджет ", сподели той.

По думите му останалите аргументи за дълга са т.нар. " обезщетения “, които се дават обещание за всичко и обещанието на политиците, че ще има и други обезщетения в бъдеще.

" Всъщност, инфлацията постоянно е едно и също нещо – това е предпочитание на гласоподавателите да употребяват пари на другите и обещания на политиците да дадат такива пари ", каза доц. Красен Станчев.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР