Дълга търговска война - слаб Китай. От тези пет думи

...
Дълга търговска война - слаб Китай. От тези пет думи
Коментари Харесай

Схватката на САЩ и Китай променя света

Дълга комерсиална война - слаб Китай. " От тези пет думи може да се сглоби посланието, което американският президент Доналд Тръмп насочва към гласоподавателите и света, откогато за пръв път наложи наказателни мита.

В света, в който е роден и израснал и в който татко му е натрупал благосъстоянието си, президентът би бил изцяло прав.

Но този свят от дълго време е в предишното. Днес губят съвсем всички и плахите отстъпки и на двете страни демонстрират, че те схващат това.

" Дневник " обобщава какво се случи дотук в комерсиалната война, за кого тя е проблем и за кого не е.

В този лист разграничената в мнението за Тръмп Европа не е измежду първите.

Какво е комерсиална война

На доктрина облагането на вносни артикули с мита би трябвало да оскъпи тези артикули за крайния консуматор и той да е по-склонен да избра създадени в страната му.

Това би трябвало да носи изгоди на локалната стопанска система и да основава проблеми за внасящата, въпреки на процедура не всеки път да е правилно. В момента двете най-големи стопански системи - Съединени американски щати и Китай - се таксуват взаимно с мита, а изгодите за стопанските системи им (и за световната) не се чака да са положителни.

След съвсем година и половина взаимно наложените мита са върху артикули за стотици милиарди. Тръмп непрекъснато нападна Китай за разрасналия се десетки пъти за 30 години търговски недостиг. За Съединени американски щати и вносът, и износът към Китай са едвам по няколко десетки милиарда през 80-те години. През 2018 година вносът е над 550 милиарда $, износът - към 130 милиарда Китай изнася с 419 милиарда повече, в сравнение с внася.

От средата на октомври митата за артикули за 250 милиарда $ ще се усилят от 25% на 30%. За друти артикули на стойност общо 300 милиарда $ са в действие мита за 15% - от септември са в действие 15-процентни за част от тях, други ще са в действие от 15 декември.

На процедура ще бъде обиден целият китайски експорт за Съединени американски щати, в случай че всички планувани мита влязат в действие от октомври до декември - от софтуерни артикули до месо и музикални принадлежности.

Пекин отговори с 10-процентни мита върху артикули за 60 милиарда $, 5-процентни на същата стойност и други 25-процентни върху американски импорт на същата стойност 60 милиарда Последният лист за пръв път включи и нефт от Съединени американски щати (5-процентна спомагателна тарифа). За декември се готвеха нови 25-процентови мита върху американски коли, само че е допустимо те да не бъдат въведени.

Кой стартира първи

Тръмп. Обвинявайки Китай в кражба на интелектуална благосъстоятелност и работни места и нелоялни търговски практики, той даде обещание дейности против Пекин още в предизборната си акция. В първите месеци на мандата си, напролет на 2017 година, той контракти с китайския си сътрудник Си Цзинпин да създаде проект за търговски договаряния, само че почналите антидъмпингови следствия против Китай и други страни (довели до нараснали мита за целия импорт на няколко артикули, като алуминий и стомана) провалиха това.

След това размяната на мита стартира през март 2018 г, като сумите от ден на ден нарастваха. Китай отговаряше след съвсем всяка американска мярка.

Опити за помирение имаше и през декември, на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, когато двамата президенти се договориха за тримесечна " пауза ", с цел да дадат време за договаряния. През пролетта " изстрелите " обаче продължиха. През юни, на идната среща на Г-20 в Осака, бе контрактувано ново помирение, само че Тръмп бързо насочи обвинявания съм Си, че не извършва обещанията си.

През юли нов кръг договаряния в Шанхай бяха оповестени за несполучливи и след завръщането на министъра на финансите и комерсиалния представител на Съединени американски щати от Китай Тръмп атакува Пекин и разгласи нови мита, които трябваше да бъдат наложени този месец.

За Вашингтон Пекин нарушава обещанията си да купува повече дадени американски артикули (като 20 млн. тона соя, от които са купени 10) и да промени законите си, с цел да реализира стопански промени. За Пекин американските мита са " безчовечен и заслужават ответна реакция. Освен те да бъдат отстранени, Китай желае да бъде понижен мащабът на покупките, които Съединени американски щати чакат от Китай, с цел да бъде понижен комерсиалният дисбаланс, и да бъде разхлабена примката към софтуерния колос " Хуауей ".

Междувременно Тръмп обвърза решаването на комерсиалния спор с " хуманното " отношение към протестиращите в Хонконг. От китайска страна бяха прекрачени други бариери - откакто Пекин ненадейно остави курса на юана да се срине, получи от Вашингтон означение като " валутен манипулатор ".

Опасни закани

Преди разпада на договарянията имаше прогрес - за пръв път стана дума за наложителните " софтуерни прехвърляния " от непознати компании към китайските им сътрудници. В киберпрестъпленията, земеделието и други въпроса също има прогрес съгласно американски представители, представени от " Ройтерс ".

Ръка за ръка с пробивите обаче вървят и закани от нови ограничения. Тръмп желае американските компании да изнесат производството си от Китай и въпреки те да не го вършат, част от китайската им инфраструктура към този момент се мести към други страни.

Китай готви личен лист с непознати компании, които вредят на китайските. Друга опция е Пекин да ограничи доставките на редки земни метали до Съединени американски щати. По-голямата част от тях се създават в Китай и са извънредно нужен съставен елемент на редица високотехнологични потребителски артикули.

Взаимни остъпки дадоха вяра за намаляване на позициите, само че специалистите не са единомислещи дали фактически ще се стигне до него.

Какво носят митата на Съединени американски щати

Тръмп упорства, че всички вреди от митата са за Китай. Американските търговци и производители, както и немалка част от света, не са съгласни.

Силно обиден е бизнесът, който може да избере да не трансферира тежестта на митата към крайните консуматори. Фермерите, които изгубиха част от пазара за продукцията си, са изключително мощно наранени и не скриват това.

Тръмп дава обещание, че с парите, събрани от митата (според негови оценки - 100 милиарда долара) Съединени американски щати ще купят аграрни артикули и ще ги изпратят на " небогати и гладуващи страни " за " филантропични помощи. "

Проучване на Федералния запас демонстрира, че американската стопанска система може да загуби 200 милиарда $ до 2020 година, а световните вреди може да доближат 1% от годишния Брутният вътрешен продукт (850 милиарда долара) единствено за тримесечието до края на годината.

 Схватката на Съединени американски щати и Китай трансформира света

Според " Мудис аналитикс " комерсиалната война може досега (докладът е от септември) е коствала 300 хиляди работни места и, в случай че сегашните трендове се запазят, те ще са общо 900 хиляди Сами по себе си ограниченията ан Вашингтон и Пекин не са задоволителни за американска или световна криза, само че в композиция с други фактори - и с ескалация на войната - могат да доведат до това.

Докладът на

При това задачата за " балансиране " на двустранната търговия не е реализирана - някои специалисти означават, че в китайския експорт на Съединени американски щати има леко покачване, а вносът на американски артикули е намалял с 33 милиарда $ от юли 2018 (когато бяха наложени първите мита) до края на тази година.

Все още не е реализирана и другата цел - софтуерно превъзходство в борбата за създаване на мобилните мрежи от пето потомство (5G). Съединени американски щати на процедура не разрешиха на американски компании да работят с " Хуауей ", а китайският гитант бива изтласкван от американския пазар, само че Европа, Русия и други не престават да вършат бизнес с него и той работи или кандидатства за създаване на 5G инфраструктура в редица страни.

Другите губещи

Китай. Властите в Пекин признават натиска върху стопанската система, оказван от комерсиалната война. След като множеството стопански знаци демонстрираха закъснение, изследване на " Блумбърг " уточни предишния месец, че растежът на Китай ще се забави в следствие от ограниченията до под 6% от Брутният вътрешен продукт на годишна основа - за пръв път от 1990 година Ефектът единствено от въведените единствено през септември цени биха изтрили половин % от Брутният вътрешен продукт (спрямо миналата година).

Европа. В опит да овладеят вредите китайските управляващи понижават цените за Европа и Япония. Забавянето на китайския импорт и спадът в търсенето обаче са проблем и за Европа, и азиатския комшия.

Евросъюзът е изключително обиден измежду " третите страни " съгласно отчет на Атлантическия съвет, оповестен предишния месец. Износът от Европейски Съюз е на стойност 40% от стопанската система му и този дял се усилва (при Съединени американски щати делът е към 12% от БВП). Ако най-големите търговски сътрудници на съюза търгуват все по-малко, тласъците, които разгласи Европейската централна банка, може и да не оказват помощ.

Най-големият проблем е за Германия, която изнася продукция на стойност колкото американската. Съединени американски щати са и най-големият изхабен пазар на страната, а износът за Китай сее нараснал 10 пъти за 20 години.
От износа зависи всяко четвърто работно място на най-голямата европейска стопанска система, напомня Атлантическият съвет. Докладът акцентира още една причина за паника: " странични " маневри на Тръмп като цени за европейската автоиндустрия също биха се отразили зле на стопанските системи и от двете страни на океана.

Япония. Китай може да пренасочи част от вноса си към Япония, само че азиатската страна изнася по-малко за континенталния си комшия поради икономическото му закъснение. На някои японски компании се наложи да реалокират произвеждане, с цел да избегнат резултата на митата, избирайки съседи като Тайланд, отбелязва публичната телевизия NHK.

Кой печели

Търговската война не е проблем за всички.

Виетнам постоянно е посочван като печеливша страна. Някои компании се реалокираха (или изнесоха част от производството си) там за заобикаляне на митата. " Виетнам завоюва комерсиалната война ", означи
" Блумбърг ", въпреки с изключение на вложенията да се усили и износът за Съединени американски щати. Икономиката ѝ ще означи напредък от 7% тази година, а износът за Съединени американски щати се чака да е 26% от Брутният вътрешен продукт, само че това основава сериозен търговски недостиг за Вашингтон (40 милиарда $ за предходната година. Ханой може да се окаже на прицел, както бе Китай).

Мексико последователно се трансформира в световен индустриален център. Близостта със Съединени американски щати, свързаността на стопанските системи и последователното уеднаквяване на бизнес културите (не на последно място фактът, че 36 млн. американци са от мексикански произход) подкрепят процеса - страната запълва част от празнините. Търговските съглашения с 50 страни и ниските разноски на труд също оказват помощ. Си Ен Би Си цитира капиталовата банка " Номура ", съгласно която единствено сред април 2018 и август 2019 година са отворили порти 6 нови завода - от електрониката до автоиндустрията.

В положителни позиции са и други като Индонезия, Малайзия и Тайланд.

Светът не е същият

Краткосрочните стопански последствия като закъснение (и допусканата от някои рецесия) или завръщане към протекционизма вървят ръка за ръка и с други.

Глобалният бизнес свят в този момент се пренастройва за отделянето на Съединени американски щати и Китай след години икономическа взаимна взаимозависимост, означи тази седмица сп. " Нешънъл интерест ". " Това ще повлияе на практика на всяка страна, където световният бизнес е деен, " написа изданието.

Промяна в снабдителните вериги и упованията за облага ще предопределят метода, по който фирмите назначават и ръководят разноските си. Така комерсиалните войни ще допринесат за свят с по-голям риск, по-голяма неустановеност и по-слаб стопански напредък.

Списанието отбелязва, че възходът на Китай евентуално е най-значимият развой от завършек на Втората международна война и това провокира западната система на търговия, финансови пазари и геополитика. Отвъд реториката на Г-7 (индустриализираните страни) и Г-20 (водещите икономики) светът към този момент Г-2 - Съединени американски щати и Китай - и всички останали би трябвало да избират страна.

Така по-големият въпрос зад комерсиалната война се оказа: може ли Тръмп да овладее този напредък, без да обърне с главата надолу международната стопанска система?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР