Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и

...
Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и
Коментари Харесай

Радев: Българите сме призвани да пазим нашия език

Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовността. Това сподели президентът Румен Радев в словото си във връзка Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност пред паметника на "Св. Св. Кирил и Методий " пред Националната библиотека в столицата.

С днешната все по напредваща глобализация всяка година угасват езици, а с тях чезнат и култури, сподели Радев и подсети, че ние българите сме призвани да пазим нашия език, тъй като нашата българска кирилица не е притежание само на нашия български народ, а осветява едно огромно пространство и свързва милиони хора.

Езикът е нишката на нашето човечество, сподели генералният шеф на ЮНЕСКО Одре Азуле и добави, че езикът е това, чрез което съществува историята.
Днес, когато честваме думите, да помним, че честваме и смисъла. С тези думи кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави присъстващите. Тя означи, че към този момент 12 века нашата писменост е нашият страж, а четмото и писмото са нашето верую.

Тържеството стартира с шествие, в което президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и генералният шеф на ЮНЕСКО Одре Азуле се причислиха пред президентството. Към шествието се причислиха представители на три от най-големите научни и просветителни институции - Българската академия на науките, Софийския университет "Св. Климент Охридски " и Националната художествена академия. В тържеството се включиха и министри, депутати, политици, общественици, доста жители и посетители на София.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР