Дълбоко оценявам и уважавам специалистите по здравни грижи. Техният труд

...
Дълбоко оценявам и уважавам специалистите по здравни грижи. Техният труд
Коментари Харесай

Ананиев към медиците: Проблемите се решават с диалог, а не с протести


„ Дълбоко правя оценка и почитам експертите по здравни грижи. Техният труд се цени в цяла Европа. Ето за какво политиката на Министерството на здравеопазването е ориентирана към стимулирането на младежите да получават и практикуват тази специалност у нас. Тази година взаимно с Министерството на образованието и науката сме планували увеличение на приема за тези експерти с към 150 души “. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов, вицепрезидента на КНСБ доктор Иван Кокалов, федералния секретар на Изпълнителния комитет на КТ “Подкрепа ” доктор Николай Кътев и ръководителя на Българската асоциация на експертите по здравни грижи Милка Василева в Министерски съвет.

Министър Ананиев беше безапелационен, че настояванията на експертите по здравни грижи, включително и нарастването на възнагражденията, са изцяло обективни, само че в забележителна степен те зависят от положения труд, размера на осъществената активност, степента на натоварване на обособените структури и постигнатите резултати. По отношение настояването за унищожаване комерсиалния темперамент на лечебните заведения Кирил Ананиев изясни, че диалозите ще продължат в подтекста на дебатите за новия здравноосигурителен модел.

„ Заедно би трябвало да работим за справедливото систематизиране на финансите на равнище лечебно заведение, с цел да може с наличния запас и с спомагателните средства от 30 млн. лева, които ще получат регионалните и общинските лечебни заведения, да бъдат увеличени заплатите на целия медицински личен състав “, акцентира здравният министър. 

 „ Подписан е групов трудов контракт, в който са залегнали параметрите на възнагражденията. Отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагането на държавните и общински лечебни заведения, тъй че да бъде допустимо увеличението на възнагражденията на работещите в тях. На този стадий мога да заявя, че митингът е разгласен без да бъдат осведомени експертите какъв ще бъде бюджетът на съответните лечебни заведения, а отсам и какви заплати ще получават самите те през тази година. За страдание проблемите са натрупвани с години, ние желаеме да ги решим, само че това би трябвало да се случва в спокойна конюнктура и разговор. Предстои ни доста взаимна работа “, уточни министър Ананиев. 

„ Констатираме, че в обособени лечебни заведения, най-много в по-малките обитаеми места не е достигнала информация по отношение на разпределението на отпуснатите от държавното управление 30 млн. лева за общинските и регионалните лечебни заведения, по-голямата част от които средства е планувана точно за увеличение възнагражденията на работещите “, разяснява още министърът.

Това удостовери и Милка Василева, която съобщи още, че Българската асоциация на експертите по здравни грижи не е уредник на идния митинг. Инициативата за него е през обществената мрежа Facebook, а в основата му седят група медицински сестри. „ Ние поддържаме настояванията, само че не и организирането на митинг. Начинът за решаването на проблемите е посредством разговор, а не посредством излизане на улицата “, разяснява още Василева.

Вицепрезидентът на КНСБ доктор Иван Кокалов уточни, че синдикатите не поддържат митинга и също са на мнение, че проблемите се вземат решение с разговор. „ Само в няколко общински лечебни заведения имаше предпочитание за митинг. Причината е, че в края ма предходната година подписахме групов трудов контракт и към днешна дата в доста лечебни заведения заложените в него параметри са достигнати. Благодарение на решението на Министерския съвет за отпущането на 30 млн. лева ще се покачат заплатите и в общинските, и в регионалните лечебни заведения. За страдание групата-организатор във Facebook очевидно не е осведомена за тези условия “.

„ Исканията са обективни, само че нямаме присъединяване в организацията на митинга. Трябва да създадем по този начин, че мениджмънтът на лечебните заведения да се преценява с груповия трудов контракт. Както сподели министър председателят, отпускат се от ден на ден пари за опазване на здравето, само че те не стигат до лекари и сестри. Трябва дружно да работим точно в посока решаването на този проблем “. Това съобщи федералният секретар на Изпълнителния комитет на КТ “Подкрепа ” доктор Николай Кътев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР