Дълбоката глобална рецесия през 2020 г. сега е основната прогноза

...
Дълбоката глобална рецесия през 2020 г. сега е основната прогноза
Коментари Харесай

Агенция Fitch очаква дълбока глобална рецесия

Дълбоката световна криза през 2020 година в този момент е главната прогноза на Fitch Ratings за икономическата вероятност в международен мащаб.

Скоростта, с която се развива пандемията на ковид, наложи следващо огромна редуциране в прогнозите на организацията за международната стопанска система. Очакванията на анализаторите са за спад в икономическата интензивност с 1.9% през 2020 година.

Прогнозата за Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати е спад с 3.3%, на еврозоната с 4.2%, а Обединеното кралство - с 3.9 %.

Според Fitch наложената обсада може да понижи Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз със 7% до 8% на годишна основа през второто тримесечие и с сред 28 и 30% в Съединени американски щати.

"Това е невиждан тримесечен спад на Брутният вътрешен продукт в спокойно време и е подобен с това, което считаме, че се случи в Китай през първото тримесечие “, споделя организацията.

Растящата рентабилност по държавните скъпи бумаги на нововъзникващите пазари и по корпоративните облигации стяга изискванията за финансиране на международните пазари, а усилването на $ и намаляващите цени на горивата ще се прибавят към проблемите пред растежа за страните с нововъзникващи пазари.

Огромни фискални пакети за стимулиране бяха оповестени в доста страни на стойност 10% от Брутният вътрешен продукт в Съединени американски щати и към 5% в Германия и Англия, напомня организацията.

Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати и Европа може да намалее с още 2 процентни пункта в съпоставяне със сегашната базова прогноза, в случай че блокадата бъде удълженасе с до осем седмици. Това ще забави и икономическото възобновяване. Ако вирусът не бъде овладян, може да се стигне до още по-неблагоприятни резултати, предизвестява рейтинговата организация Fitch.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР