Дълбока тъмнина посреща всеки шофьор, дръзнал да замръкне на входа

...
Дълбока тъмнина посреща всеки шофьор, дръзнал да замръкне на входа
Коментари Харесай

Европейска София е „тъмна Индия“, но с 2,555 млрд. лв. бюджет

Дълбока мрачевина посреща всеки водач, дръзнал да замръкне на входа на София откъм автомагистрала „ Хемус “ и ръкава от Подбалканския път. Не по-различна е обстановката по пешеходната алея на един от главните булеварди в самия град – павираният „ Цар Борис III “, който с изключение на обезпечено накъсване на камъни в бъбреците, предизвиква и главоболие от взиране в коя пътна лента се намира човек, предава кореспондент на БГНЕС.


За 2023 година София, която от скоро е „ обзаведена “ с чисто нова локална власт в лицето на кмет и на към момента неработещ Общински съвет, разполага с бюджет в размер на 2,555 милиарда лв..

Средствата, гласувани по време на някогашния кмет Фандъкова и ръководството на ГЕРБ, за вложения в града са 670,4 млн. лева, като с максимален дял са за главен ремонт и създаване на улици и булеварди. 7,5 млн. лева обаче са за вложенията, в които влиза осветлението.


Уличното осветяване в европейска София изключително за кварталите и дребните улици е проблем, който не може да откри решение в последните 15 години. А през 2023 година всеки, който опита да се завърти от Софийски околовръстен път на отбивката за Калотина рискува да играе на „ съветска ролетка “ с турски ТИР-ове.


Какво обаче се случва навътре в София и респективно необятния ѝ център. По булеварда, който в случай че не ви закара непосредствено до входа на „ Пирогов “, то евентуално ще ви покаже пътя към Средиземноморието, има дълга, няколко километрова пешеходна алея, успоредна на 4-летовия павиран бул.. Тръгвайки по алеята от разклона с ул. „ Житница “ в посока парк „ Славия “, където е и едноименния стадион, ледена пързалка, волейболна зала и други спортни уреди, посещавани от стотици деца и младежи всеки ден, може да ви би трябвало първенец.


Разбира се, фучащите с гневна скорост коли, ще осветят пътя на всеки пешеходец или ще го задушат от мириса на изгорели нездравословни газове. Лампи, които да осветяват алеята няма. Движейки се в посока автогара „ Овча купел “ мракът е като от американски филм на ужасите, чийто сюжет се развива към избити колежани в забутан мотел по средата на нищото. Добре, че постройката на 6-то РПУ е от другата страна на булеварда.

Иначе необятните зелени пространства към тогавашните военни блокове придава чувство за село, въпреки че с сегашния проект за вложения и финансиране, доста дребни общини имат в пъти по-добре построена улична инфраструктура и осветяване, съпроводено с видеонаблюдение.

БГНЕС напомня, че за улично осветяване и пътна сигнализация в разноските на бюджета за тази година, София разполага с портфейл от 31 млн. лв..

Общо в финансовата стратегия за годината, в графата финансиране на действия за осветяване на улици и площади и главен ремонт на улично осветяване, е записана сумата от 500 хиляди лв.. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР