Дал съм препоръки на издателствата да коригират новите учебниците по

...
Дал съм препоръки на издателствата да коригират новите учебниците по
Коментари Харесай

Коригират учебниците по история за X клас заради манипулативни текстове за комунистическия режим

Дал съм рекомендации на издателствата да поправят новите учебниците по история за X клас. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, представен от БГНЕС.

Причината за належащата смяна е методът, по който е показан комунистическият режим (1944 година - 1989 г.) в тях и последвалите отрицателни реакции в обществото.

Преди няколко дни историци сигнализираха, че комунизмът е разказан подвеждащо, манипулативно и преднамерено. Те дадоха образец, че са пропуснати обстоятелства за Народния съд, ролята на Държавна сигурност и броя на жертвите на режима.
Проф. Христов: Комунизмът в новите учебници по история е показан манипулативно Според него доста неща са изпуснати по отношение на характера на режима
„ Това, което аз видях и сътрудниците историци, които са реагирали е, че има минимизиране на някои обстоятелства. Няма задоволителен акцент върху базовите характерности на интервала и на режима. Също по този начин има опит да се даде позитивен акцент върху други, не толкоз основни детайли. Има и няколко искрено провокативни текста, по тази причина аз съм дал рекомендации на издателствата да ги коригират”, сподели просветителният министър.

Учебниците по история се изготвят от авторски колективи, подбрани от самите издателства. Преди да стигнат до учениците, учебниците се утвърждават от МОН.

От Фондация „ Истина и памет” пуснаха петиция, че се подменят исторически обстоятелства. Тя беше адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР