Дъблинският регламент за даване на убежище на мигранти не работи,

...
Дъблинският регламент за даване на убежище на мигранти не работи,
Коментари Харесай

Борисов: Дъблинското споразумение не работи така, както искаме

Дъблинският правилник за предоставяне на леговище на мигранти не работи, разделя Европа и би трябвало да бъде изменен. В това бяха безапелационни министър председателите на България Бойко Борисов и чешкия му сътрудник Андрей Бабиш, който е на публична аудиенция в страната ни. По думите на Борисов Европа би трябвало да затвори границите си и да удължи Споразумението с Турция за ограничение на миграцията. Чехия показва и своето недоумение за какво България и Румъния не са в Шенген. Чешкият министър председател се срещна и с президента Румен Радев.

 © Българска телеграфна агенция
Европейски Съюз да затвори границите си, да се удължи Споразумението за ограничение на миграцията с Турция, да се основат изнесени Центрове за сигурност за бежанците в Турция и Либия и да се реформира Дъблинското съглашение - по този начин министър председателят Бойко Борисов вижда решението на миграционната рецесия.
Бойко Борисов, министър-председател: Дъблинското съглашение не работи по този начин, както желаеме и освен разделя, безусловно цепи Европа, по тази причина аз мисля, че с доверието, което имаме между тях, ще намерим един рационален компромис. А компромисът е: да се затворят границите, да се влиза единствено през КПП-та, да се изградят центрове за сигурност там, където няма - в Либия, в Турция, да плащаме за това.
Чехия и страните от Вишеградската четворка също са " за " промяна на Дъблин и " срещу " наложителната квотна система, разгласи чешкият министър председател Андрей Бабиш.
Андрей Бабиш, министър-председател на Чехия: Ние би трябвало да имаме обща позиция за решаването на проблемите с миграцията и те би трябвало да се вземат решение отвън Европа. Ние сме солидарни в границите на Вишеградската четворка и ще допринесем с 35 млн. евро за решение на проблемите в Либия. Европа би трябвало да се бори дейно против контрабандистите, които досега са спечелили 7 милиарда евро. Можем да се преборим по този начин, както го направи България, договаряйки условия с Турция.
Двамата министър председатели не са обсъждали продажбата на активите на ЧЕЗ в България. И двете страни са " за " удължение на кохезионната политика на Европейски Съюз и опазване на положителни връзки с Англия след Брекзит.

Чехия и страните от Вишеградската четворка поддържат и участието на България в Шенген. Андрей Бабиш изрази даже неразбирането си за какво страни като Гърция са в Шенгенското пространство, а България, Румъния и Хърватия към момента не са.

В България чешкият министър председател се срещна и с президента Румен Радев. Според двамата европейската система за даване на леговище би трябвало да бъде реформирана. Президентът е благодарил на чешкия министър председател за поддръжката му за участието на България в Шенген.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР