Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто и

...
Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто и
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто и човечността

Да убиеш Вапцаров, значи да убиеш вярата в положителното и в човечността. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателната гала във връзка 77 години от гибелта на поета, която се организира на лобното му място в Мемориал „ Гарнизонно стрелбище " в София.
Вицепрезидентът дефинира Вапцаров като един от най-големите поети и един от най-големите индивиди. „ Смъртта на Вапцаров и неговите приятели е един от най-позорните моменти в българската история. Това е неоправдана и необяснима гибел. 77 години въпросът „ Защо? " продължава да тегне над българското общество ", акцентира Илияна Йотова. „ Защото имаш красиви фантазии, вярваш в идеали, имаш хрумвания, които някой не желае да припознае? Необяснимо е ", посочи вицепрезидент

Илияна Йотова уточни, че Вапцаровото слово е доста по-силно от неговите палачи, от гибелта и забравата. „ Личността и поезията на Вапцаров пробождат, тревожат, предизвикат. Той написа истините за човешкия живот искрено и на понятен език. Думите му живеят освен за българите, те са за цялото човечество ", посочи вицепрезидентът Йотова като означи, че поетът е превеждан на 90 езика.

Вицепрезидентът съобщи, че през днешния ден доста се приказва за полезности като хуманизъм, обществена сензитивност, обич, добрина, почтеност, независимост. „ Често лицемерничим с тези думи и изтриваме тяхното значение. Не бива да позволяваме това поради вярата на Вапцаров ", акцентира Илияна Йотова. Като позорни и неприемливи вицепрезидентът дефинира опитите Вапцаров да бъде оскверняван и заличаван от паметта на поколенията.

„ Днес, в XXI век още веднъж има фашизъм, неведнъж облечен в красиви думи и изопачен национализъм. Ксенофобията, която залива света, е първата стъпка към фашизма ", акцентира вицепрезидентът Йотова. По думите ѝ би трябвало да бъдем бдителни и да разпознаваме тези прояви, с цел да няма „ в никакъв случай повече разстрели на вярата и на душата ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР