Да спре ли ЕС да издава туристически визи за руснаци?

...
Да спре ли ЕС да издава туристически визи за руснаци?
Коментари Харесай

Не може Русия да избива хора, а руски туристи да си почиват по Ривиерата


Да спре ли Европейски Съюз да издава туристически визи за руснаци? Да, извънредно време е. Защото е просто непристойно съветските туристи да почиват умерено по Ривиерата, до момента в който тяхната страна избива мирни хора в Украйна, счита М. Сорич.

Дискусията занапред набира скорост: белким е възможно да си пътуват свободно като туристи из Испания или Франция, до момента в който армията на Кремъл избива в Украйна хиляди дами и деца? Не, сходно нещо не е редно – от ден на ден хора в Европейски Съюз споделят това мнение.

И в действителност, страните от Шенген не би трябвало да издават туристически визи на руснаци. Поне до момента в който продължава съветската окупация на части от. Защото милиони съветски жители и до момента поддържат тази война или се вършат, че тя не ги визира. На тях би трябвало да им се покаже ясно, че са нежелани в Европа. Много московчани очевидно нямат задръжки да посещават кафенета и заведения за хранене, до момента в който доста техни сънародници в Украйна проливат почтена кръв. В цивилизования свят сходно нещо е недопустимо.

Има и известна неправда

Да, безспорно би било незаслужено на общо съображение да се отхвърлят туристически визи на руснаци, тъй като мярката ще засегне и изцяло почтени хора - да вземем за пример такива, които не поддържат войната, само че пък нямат куража да стачкуват против нея. Само че сходни “колатерални вреди “ няма по какъв начин да се избегнат изцяло.
Редакцията предлага
Нито пък събитието, че след сходна мярка някои руснаци още по-силно ще се солидаризират с позицията на Кремъл. Дори и по този начин да е!Но необезпокояваните им почивки по Лазурния бряг и шопингът по Шан-з-Елизе никога не трябва да не престават. У някои от тези хора ще се породи неприятното чувство, че са изправени на подсъдимата пейка. И тъкмо такава е задачата! Не може отношението към руснаците да си остане изцяло обикновено по време на война, която тяхната татковина води. Също както не е било обикновено и отношението към германците сред 1939 и 1945 година, както и в първите години след края на Втората международна война.

Има и аспекти, свързани със сигурността, които биха оправдали мярка като прекъсването на туристическите визи за руснаци. Руският жител Вадим Красиков дойде точно с туристическа виза в Берлин, с цел да разстреля там невъзмутимо един грузинец, потърсил в Германия политическо леговище – евентуално по поръчка на ФСБ. Това трансформира Русия в „ терористична страна “, както означават редица немски външнополитически специалисти. И Европа би трябвало да се пази от нея.

Общи ограничения на всички страни от Шенген

Въпреки това би трябвало да има изключения – избрани съветски жители би трябвало да имат опция да пътуват до Европейски Съюз. Защото Германия и Европа имат демографски проблем. Много компании от години търсят подобаващи експерти, а милиони руснаци – главно млади и образовани – към този момент пристигнаха в Европа. Това би трябвало да се предизвиква и в бъдеще. Достъп до Европейски Съюз би трябвало да имат също и съветските студенти или учени, които желаят да продължат образованието си или да придобият по-добра подготовка, както и представителите на съветската съпротива. В стеснен размер би трябвало да са вероятни и визитите на близки и родственици.

Важно е държавните управления на всички шенгенски страни да се спогодят към общи правила – в това число и за повдигане на глобите, когато в Украйна се откри дълготраен мир.

Миодраг Сорич

Вече от месеци болшинството от германците поддържа доставките на тежки оръжия за Украйна, а против това се афишира по-малка част от обществото – основно заради поуките от немската история. И тъкмо това малцинство би приветствало прекъсването на туристическите визи за руснаци, тъй като тази форма на наказания дава бърз резултат, без да заплашва човешки живот.

Медиите няма да могат да пренебрегват тази мярка

Дори подчинените на страната съветски медии няма да са в положение да пренебрегват сходна мярка на Европейски Съюз. Първоначално те, несъмнено, ще я разясняват присмехулно. Не е изключено даже иронично да молят и към други западни страни да последват мярката на Европейски Съюз.

Но все някой ден ще бъдат принудени да стартират да изясняват на руснаците какъв брой по-добре ще се усещат, в случай че си стоят вкъщи, вместо да пътуват в чужбина. И по какъв начин московските кафенета и заведения за хранене ще са към този момент по-хубави от непознатите. Също както едно време – в Съветския съюз.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР