Да сме щастливи е въпрос най-вече на избор, защото каквото

...
Да сме щастливи е въпрос най-вече на избор, защото каквото
Коментари Харесай

На коя възраст сме най-щастливи?

Да сме щастливи е въпрос най-много на избор, тъй като каквото и да се случва в живота ни, чашата може да е или на половина празна, или на половина цялостна. Да се учим да се радваме на дребните неща също е умеене, което може да не притежаваме, само че сполучливо да упражняваме. А да сме щастливи в младежките си и в по-зрелите си години несъмнено има разнообразни измерения.
Прочетете още
Учени от Ruhr-University в Бохум, Германия, пък правят интересно проучване, с което да потвърдят на коя възраст се усещаме най-щастливи. Те правят обширен разбор на данните за над 460 хиляди участници, както и на трендовете в субективното благоденствие през целия живот. Фокусът е върху три съществени съставния елемент - задоволеност от живота, позитивни прочувствени положения и негативни прочувствени положения.

А изводите са, че удовлетвореността от живота бележи спад сред 9 и 16-годишна възраст, който най-вероятно се дължи на бурните промени по време на пубертета. След това се следи леко покачване, което продължава до 70-годишна възраст, последвано от понижаване до 96-годишна възраст. Последният спад се дължи на редица фактори като влошено здравословно положение, самотност, липса на обществени контакти.

Положителните прочувствени положения демонстрират общ спад от 9-годишна възраст до 94-годишна възраст, до момента в който негативните прочувствени положения варират леко сред 9 и 22-годишна възраст, след което понижават до 60-годишна възраст и по-късно още веднъж се усилват.

Така учените стигат до заключението, че през живота ни цялостната задоволеност е по-скоро непроменлива големина за сметка на позитивни и негативните емоционални състояния, които са в разнообразни съответствие през другите интервали. И най-щастливите ни години сред 22 и 70 са под въздействие не само на позитивни и отрицателни събития, само че и на вътрешната ни настройка.

 

 

Източник: lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР