Да си представим, че лидерът на БСП Корнелия Нинова точно

...
Да си представим, че лидерът на БСП Корнелия Нинова точно
Коментари Харесай

Един стадион стана предизборен жокер за Борисов

Да си представим, че водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова тъкмо в този миг инспектира незавършената зала " Арена Бургас ". Или пък Христо Иванов от " Демократична България " отива във Варна да се поинтересува за какво по този начин се проточва строежът на стадиона на мястото на някогашния " Юрий Гагарин ".

В общи линии по този начин наподобява появяването в неделя на Бойко Борисов на строящия се ст. " Христо Ботев " в Пловдив. Да е министър председател, министър на районното развиване и благоустройството, кмет на града - тогава е разбираемо да се поинтересува, да инспектира. Но сега, в качеството му на водач на ГЕРБ, появяването му там е равностойна на минаването на инцидентен жител, който наглежда дали стадионът скоро ще е подготвен.

 

Освен в случай че... не става въпрос за избирателен ход

 

А периодиката на всички интензивности на Борисов към този стадион подухва таман на тази мисъл - че всичко това е за приемане на дивиденти пред фенската маса на " Ботев " (Пд). Която не е по никакъв начин дребна. Но е толкоз изстрадала поради проточилия се към този момент 10 години градеж на стадиона, че сега е подготвена да преглътне всичко, с цел да види най-накрая " Колежа " приключен. А това да обръща внимание по кое време се вясва някой политик на стадиона като че ли е най-малкият проблем сега.

Но, по всичко проличава - нищо не е инцидентно. През февруари 2020 година Борисов, тогава министър председател, подреди държавното управление да отпусне 37 млн. лева за два стадиона в Пловдив - 25 млн. за довършването на " Христо Ботев " и 12 млн. за цялостна реорганизация на " Локомотив ". Щедрият жест пристигна вследствие на уличния напън от страна на почитателите на двата тима. Натиск, какъвто водачът на ГЕРБ по никакъв начин не обича и преди с всевъзможни отстъпки се опитваше да тушира.

След това той се появи на стадиона на " Ботев " през април м.г., в компанията на към този момент някогашния състезателен министър Красен Кралев. И рече: " Ще стане едно прелестно оборудване. Да сме живи и здрави, мога да обещая,

 

стане ли подготвен стадионът, един край на купа, не българска, ще ви издействам.

 

Дали Суперкупа, няма значение. Тука на този стадион ще се изиграе ".

Това стана седмица след парламентарните избори, които ГЕРБ завоюва и е прекомерно допустимо Борисов да е приказвал с мисълта по какъв начин реже лентата още веднъж в качеството си на министър председател. Но... до сформиране на кабинет с него отпред тогава по този начин и не се стигна.

Малка детайлност - дни по-късно, от писмо на зам.кмета на Пловдив Пламен Райчев до Гражданския съвет за социална поддръжка за дострояването на стадион " Христо Ботев ", стана ясно, че отпуснатите 25 млн. лева ще стигнат за цялостното довеждане докрай на единствено две от трибуните. Без другите две, без козирки, без терен и седалки. Информацията разбуни почитателите на " Ботев " и те още веднъж се наежиха. Това предизвика задраскване на сметките и писане на нови. Дали е имало и позвъняване от Борисов - можем единствено да гадаем. Но внезапно се оказа, че тези 25 млн. ще стигнат, обаче би трябвало ново планиране.

Парите, несъмнено, отново не стигнаха и Община Пловдив отпуска още средства - за търгове за седалки, за терен, за препроектиране. Тегли тази година и огромен заем от 24 млн. лева - по 12 млн. за същите два стадиона, с цел да бъдат докарани в финален тип. И по този начин отпуснатите средства за " Христо Ботев " набъбнаха най-малко на 40 млн. лева с Данък добавена стойност, само че и тази сума евентуално няма да е дефинитивна, защото по контракт строителството е на обща стойност 53 млн. лева (по думите на зам.-кмета по финансите Величко Родопски).

Не щеш ли, последва ново посещаване на Борисов преди няколко дни, още веднъж без да е на някакъв пост в страната. Подочул, че има въпросителни дали ще има козирка на стадиона и това тревожи почитателите. След което с поучителен звук се обърна към строителите (като какъв?!): " Искам това да е пример. Обещали сме на почитателите. Бая пари излезе. Искам това да е пример, с цел да можем след това да приказваме с почитателите на " Левски " и ЦСКА. Има ли проблеми, почитателите да ги повдигат незабавно. Трябва да се играе тук Суперкупата на Европа. Това е контрактувано.

 

Изложите ли се вие, ще се изложим и ние.

 

Довършвате го по този начин както би трябвало. Строителите се стягайте ", се чу в неделя познатият наставнически звук.

А след това даде обещание, че специалисти ще дойдат да преценяват дали ще стигнат средствата за слагане на козирка на " Христо Ботев ". Експертът се яви през вчерашния ден. Но не някой чиновник от отрасловото министерство, умело лице от общината или най-малко от някоя строителна компания. Отиде някогашният министър на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, правилен сателит на Борисов в джипа по време на другите инспекции... И той си сподели експертното мнение - няма по какъв начин стадионът да е подготвен до март 2023 година, както уверяваше строителят, в лицето на компанията ПИМК. " Най-реалистично ми наподобява стадионът да бъде приключен през месец септември 2023 година ", отсече Нанков.

Възможно е това да му е експертното мнение, може и в действителност тогава чак да стане всичко готово. Възможно е и да е единствено съвпадане, че единствено месец по-късно - 

 

през октомври следващата година ще има локални избори.

 

А на тях всеки глас ще е значим за ГЕРБ. За задачата и почитателите на " Ботев " би трябвало да са удовлетворени. Сега те намерено не харесват сегашния кмет Здравко Димитров (ГЕРБ) поради мудните му дейности към ст. " Христо Ботев " и неколкократно го демонстрираха с всеобщи митинги. Дали поради несправянето му със стадиона или за други прегрешения, само че Зико няма да бъде повдигнат от ГЕРБ на идващите избори. Възможно е новият любимец на партията да е районният кмет на " Тракия " Костадин Димитров. Случайно или не той бе с Борисов на последната му " ревизия " на стадиона. Дали инцидентно Димитров пак няма да е с него, в случай че още по-случайно се стигне до разкриване и рязане на ленти тъкмо преди изборите идната есен. 

Но май никак не е инцидентна репликата на Борисов към строителите на обекта: " Изложите ли се вие, ще се изложим и ние ". Защото всичките напъни за писане на червени точки около стадиона може да се окажат напразни, в случай че в навечерието на кметския избор следващата година предизборната стръв " Христо Ботев " бъде още наболял въпрос.

 

Още по темата
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР