Да си отговорен за държавното осигуряване на цялата държава е

...
Да си отговорен за държавното осигуряване на цялата държава е
Коментари Харесай

Ивайло Иванов – Сериозният шегаджия

Да си виновен за държавното обезпечаване на цялата страна е задача, за която и една кандидатура може да се назова сполучлив избор. Досегашният заместник-министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов освен е подготвен да одобри предизвикването, наречено шеф на Националния застрахователен институт (НОИ), само че и да заложи на оптимизма в управническата си стратегия, че системата ще върви напред и няма да дефектира. До номинация му се стигна, откакто дългогодишният началник Бисер Петков стана обществен министър в кабинета „ Борисов 3 “, а на 4 септември изтече срокът, в който политическите партии трябваше да предложат точния човек. Оказа се обаче, че единствено ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ имат подобен.

Ивайло Иванов приключва висшето си обучение в Свищов със компетентност “Финанси и заем ”, а след това работи като счетоводител в общинския съвет на Тетевен. И макар че през последните години е топ служител на държавна работа, той стартира от частния бизнес. През интервала 1993 – 1995 година е контрольор в ЗПАД “България ”, след което се мести в ЗПК “Български парцели ” АД, а в следствие до 2002-а пази цветовете на застрахователна компания “Орел ”.

Между 2003 и 2016 година заема разнообразни управителни позиции в Агенцията за обществено подкрепяне, а негови сътрудници и до през днешния ден се майтапят, че щом е минал през институцията с най-ниските заплати, може да се оправи с всички останали в страната. През 2012 година става член на състава на надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Същевременно следи и координира активността на Агенцията по заетостта и Главна ревизия по труда. Член е и на управителния съвет на Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система от 2009 година. Преди да стигне до през днешния ден, когато ще оглави Национален осигурителен институт, Иванов управлява дирекция “Политики на пазара на труда ” и дава отговор за политиките за отбрана при безработица, поощряване на заетостта в страната, пазара на труда, трудовата миграция, публичното обезпечаване и обществената сигурност.

Преди седмица Иванов получи утвърждението от депутатите от обществената комисия, като болшинството го дефинираха като “доказан специалист в обществената област и неоспорим експерт ”. По време на чуването той показа идея за ръководство на Национален осигурителен институт до 2021 година и разгласи, че най-големият му зложелател, с който ще води война, е злоупотребата с болничните, която от години е обичана игра на част от обществото.

“Предлагам да направя среща със здравния министър и шефа на здравната каса, с цел да проверим кои са лечебните заведения, които издават най-вече болнични. На база на данните от проверката специалисти ще могат да предложат законови промени, които да пресекат издаването на подправени документи ”, разяснява Иванов пред депутатите от обществената комисия.

За различен собствен приоритет Иванов дефинира подаването на заявки за компенсации допустимо най-скоро да става по електронен път. Иска да взе участие и в процеса осигурителният стаж да може да се ревизира електронно. Уведомителните писма от Национален осигурителен институт също ще се изпращат по електронен път.

“Така ще бъдат спестени доста пари ”, изясни той. Впрочем, онлайн нововъведенията, които Иванов възнамерява да развие в институцията, която до наскоро бе синоним на администрация, са част от обещанията за електронното ръководство на властта.

Неслучайно през лятото Иванов пое задачата да понижи административната тежест на работодателите от позиция на облекчение на наемането на сезонни служащи от Трети страни. И го направи. Той е и главен мотор на стратегия “Работа ”, която започва пилотно неотдавна, с цел да насърчи заетостта в региони с висока безработица. До края на годината по нея ще бъдат подкрепени 830 безработни в 14 общини от областите Враца, Видин и Монтана. Като заместник-министър се зае и с промени при издаването на т..нар “Синя карта ”, която оказва помощ на приключили висше обучение чужденци да намират по-лесно работа в България. Дали обаче ще се оправи в обичайна дупка в бюджета на Национален осигурителен институт, която през годините гравитира към впечатляващите 5 милиарда лв., е въпрос на бъдеще. Ясно обаче е едно. Иванов, който дълги години работи в системата, поддържа далновидните стъпки на върха на държавното обезпечаване, а една от тях е да не се вършат внезапни промени в пенсионната система. Т.е., да се резервира плавното повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране по сегашните правила, а през 2019 година да отпадне и таванът за новоотпуснатите пенсии, което е още едно предизвикателство за салдото на системата.

Без съкращения

“Съкращения в Национален осигурителен институт не се плануват. Преди 2 години имаше съществени промени, тъй че оптималният брой чиновници сега е доближат – 3467 души ”, безапелационен бе Иванов по време на чуването пред обществената комисия в Народно събрание. На въпрос дали ще се назначават такива той отговори уклончиво.
“На този стадий не се планува нарастване на щата, само че поради някои нови функционалности на института, това не е изключено след време ”, посочи Иванов. Всичко това бе декларирано със сериозен звук. Уточняваме това, тъй като сътрудници от общественото министерство го разказват и като “голям шегобиец ”.

За него

Притежава необятна експертиза

Господин Ивайло Иванов има необятна експертиза в обществената област и богат административен опит, които безспорно ще са му от изгода при ръководството на Националния застрахователен институт. Съвместната ни работа в Министерството на труда и обществената политика ме убеди в управническите му качества и лидерски качества. Вярвам, че ще бъде сполучлив шеф на осигурителния институт.

Бисер Петков, министър на труда и обществената политика и някогашен шеф на Национален осигурителен институт

Сигурен съм, че ще се оправи

Познавам го и съм работил с него и самоуверено мога да заявя, че е прелестен специалист в региона на общественото подкрепяне. Притежава и добър административен опит. Ивайло Иванов е работил дълги години в ръководството на държавната администрация и мисля, че има всички качества да се оправи с предизвикването да бъде шеф на Националния застрахователен институт.

Хасан Адемов, някогашен обществен министър и сегашен ръководител на парламентарната Комисия по труд и обществена политика

Запазва успокоение и в сложните моменти

Той ще би трябвало да ръководи една извънредно сложна система, само че откакто дълги години се справяше с Агенцията за обществено подкрепяне нямам доверие да има проблем за него. Една от основните думи, които го разказва като експерт, е успокоение. Да, Иванов несъмнено умее да резервира самообладание даже в тежки моменти, което е скъпо качество за всеки водач. Качествата му за длъжността са вън от подозрение.

Ивайло Калфин, някогашен обществен министър
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР