Да се забрани продажбата на енергийни напитки на лица под

...
Да се забрани продажбата на енергийни напитки на лица под
Коментари Харесай

Готвят забрана за продажба на енергийни напитки на деца

Да се забрани продажбата на енергийни питиета на лица под 18 години, оферират депутати с промени в Закона за здравето, импортирани в Народното събрание.

В него е записано, че се не разрешава продажбата, пазаруването, даже онлайн, на енергийни питиета на малолетни. Продавачите пък ще са длъжни да отхвърлят продажбата им на разположение, което не е потвърдило, че има навършени 18 години, написа в законопроекта, написа PARITENI.bg.

Забраната за предложение на такива питиета ще важи и за детски градини, общежития за възпитаници, и в магазините на разстояние по-малко от 100 метра от тях, като се изключи висшите образователни заведения

Според вносителите на измененията потреблението на кофеинови енергийни питиета измежду подрастващите е обвързвана с редица опасности за здравето, в това число интоксикация с кофеин, затлъстяване и кариеси. Енергийните питиета са свързани и с раздразнителност, замаяност, затруднена централизация, бодърствуване, дехидратация, интензивен сърдечен темп, гърчове и даже инсулти, акцентират депутатите.

Освен това несъразмерната им консумация може да аргументи тежки реакции и е обвързвана с използването на тютюн, алкохол и опиати, написа още в претекстовете към плана. Въпреки това те остават известни и налични измежду подрастващите, като някои от тях ги употребяват всекидневно и даже ги смесват с алкохол.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР