Да се възроди Златният Орфей. Такава готовност за помощ е

...
Да се възроди Златният Орфей. Такава готовност за помощ е
Коментари Харесай

Филип Киркоров ще възражда Златният Орфей, който някога е бил най-гледаното събитие в Европа

 Да се възроди " Златният Орфей ". Такава подготвеност за помощ е изразил Филип Киркоров при визитата си у нас. По време на гостуването си той е разпитал дали сега се организира песенен конкурс в България, сходен на емблематичния за соцвремето фестивал, както и каква е повода него към този момент да го няма. Това разкриха пред " България Днес " от екипа, който се е грижел за престоя му у нас.

Киркоров не е единствената звезда, която повдига тематиката за възкръсването на най-известния фестивал от близкото минало. Изпълнители като Михаил Белчeв и даже огромната прима Лили Иванова показаха предпочитание още веднъж да има песенен конкурс.

" Жалко е, че го няма този фестивал. Само ние губим. Бяхме в едно прелестно място в Европа с него. Държавата се отхвърли от него и към този момент няма по какъв начин да стане. След като няма място за провеждането му в Слънчев бряг, фестивалът е жертван. Трябва доста задружни старания, с цел да се случи ", споделя именитият музикант Мишо Белчев.

Честването на 60-годишната на курорта Слънчев бряг ускори интереса към фестивала, като даже министър Николина Ангелкова се изрече по въпроса.

" Желанието ни е да изградим конгресен център на територията на комплекса. И когато това се случи, ще намерим метод да върнем " Златният Орфей ", разяснява Ангелкова.

Не подобен оптимист за бъдещето на " Златният Орфей " е синът на създателя Генко Генов - Райчин. Според него от години има доста хрумвания, които няма по какъв начин да се осъществят.

" Винаги, когато има някаква годишнина, стартират диалози на тази тематика и възторг, който след това секва. Несериозно е да се приказва, че някоя звезда желае просто да възроди фестивала и то ще се случи ", уверен е Райчин. Според него огромният проблем не е даже финансов, а това, че няма място, където да се организира.

" Имаше концепция преди години да се употребява летният спектакъл в Бургас. Но това няма никакъв смисъл, тъй като там си има фестивал " Бургас и морето ". Няма логичност да се направи още един ", споделя Генов. " Златен Орфей ", който да се организира в зала в София, също в никакъв случай не е стоял на дневен ред, акцентират от фондация " Генко Генов ". Според сина на създателя по времето на татко му състезанието е носил освен реклама на страната ни, само че и доста положителни доходи. Райчин акцентира, че организацията на фестивала коства доста по-малко, в сравнение с присъединяване в " Евровизия " да вземем за пример. Той е безапелационен, че работата на страната не е да даде пари за състезанието, а да сътвори изискванията той да се организира.

" Баща ми е измислил формулата да бъдат разпространявани българските курорти с български песни. Само три години след началото на фестивала той се снабдява с интернационална част ", споделя Райчин. Той припомня, че в далечната 1972 години родният конкурс е бил най-гледаното събитие в Европа, като даже изпреварва олимпиада в Мюнхен по данни на Международната организация за радио и телевизия, известна като Интервизия по това време.

Последният опит за възобновление на " Златният Орфей " бе през 2015 година. Тогава той се провали поради спор сред фондация " Генко Генов " и неизвестен спонсор, предложил да покрие разноските за изданието против откупуване на правата за идващите 10 години. Фондацията, учредена в името на дългогодишния шеф на " Златният Орфей ", се опитваше да събере близо 300 000 лв. за финансиране на събитието. Тогава се появява тайнствен до през днешния ден донор.

Генов показа, че самоличността на " спонсора ", изразил подготвеност да покрие цялостната сума, по този начин и не е станала ясна за уредниците.

" Беше доста необичайно, никой не разбра името и какво стои зад това ненадейно предпочитание. Не можеше ей по този начин да подарим фестивала, без даже да знаем на кого го даваме ", описа Райчин пред " България Днес " за неуспеха на последния опит.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР