Да се убият Заев и Села е била задачата, поставена

...
Да се убият Заев и Села е била задачата, поставена
Коментари Харесай

Руско-сръбска намеса в Кървавия четвъртък в парламента на Македония

„ Да се убият Заев и Села ” е била задачата, сложена от съветски разузнавачи на екстремистките десничарски групи в Македония на 27 април 2017 година, твърди порталът „ Бота сот ”.

Според изданието, името на съветския шпионин е известно. Той, дружно с Горан Живалевич – сръбски шпионин в Скопие, са ръководели интервенцията.

Руснакът с букви В. Ф. работи в прилежаща на Северна Македония страна.

Координацията е била осъществена няколко дни по-рано в малко обитаемо място по българското Черноморие, където имат вили чиновници на съветското военно разузнаване, известно като ГРУ.

Планът е създаден детайлно в Белград ден по-късно в частен дом, твърди някогашен чиновник на македонските служби за контраразузнаване, поискал анонимност.

Въпреки, че проруските митинги в Скопие започнаха по-рано, на 27 април хулигани щурмуват Народното събрание.

В.Ф. е бил деен в Скопие за по-дълъг интервал и през това време е вербувал Живалевич.

В сериозния ден, когато Заев и Села бяха нападнати, той се е свързал с Живалевич по телефона и го е заплашил, че в случай че двамата останат живи, сърбинът ще си „ заплати “ и ще бъде разкрита цялата преписка, твърди източникът.

Междувременно Живалевич отива в Народното събрание и си прави селфи, с цел да потвърди на „ съветския си началник “, че е на мястото.

Разследването откри, че Сърбия е забъркана в абсурда. Поради тази причина целият състав на посолството е изтеглен от Скопие, което провокира в допълнение дипломатическо напрежение сред Белград и Скопие.

В последна сметка двете страни реализираха съглашение да изтеглят разузнавачите от посолствата си.

Сръбският президент Александър Вучич изиска от Агенцията за военно разузнаване да проверява възможна спекулация за шпионаж, в която съветски шпиони вербуват сръбски сътрудници, съобщи сръбският министър председател Ана Бърнабич.

„ Разговарях с президента Александър Вучич. Той разпореди на Агенцията за военно разузнаване да проверява случая. Нямаме всички данни. Ако всичко се окаже правилно, тогава това ще бъде сериозен проблем и проблем за нас “, съобщи Бърнабич пред „ Блиц “.

Тя добави, че Вучич е свикал среща в качеството на главнокомандващ на сръбските въоръжени сили, с цел да ги осведоми за резултатите от следствието.

„ Блиц “ заяви, че съветският посланик и боен шпионин Георги Клебан е участник във видео, показващо го, че дава пари на хипотетичен почитан сръбски чиновник.

Клипът е оповестен в You Tube на 17 ноември, а достоверността му е доказана за „ Блиц “ от проверяващия български публицист Христо Грозев в акаунта му в Tуитър. Българинът е разгласил видео, в което ясно се вижда размяната на пари сред съветския и сръбския разузнавачи.

Христо Грозев е проверяващ публицист в уеб страницата Bellingkat, разгласил разширена информация по отношение на българската диря в тази ситуация Скрипал. Носител е на европейска премия за проверяваща публицистика за 2019 година. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР