Да се родиш без дясна длан, но да отчетеш това

...
Да се родиш без дясна длан, но да отчетеш това
Коментари Харесай

Денислав Коджабашев – да се прицелиш и да уцелиш

Да се родиш без дясна длан, само че да отчетеш това като привилегия. Да започнеш с тенис на маса 10-годишен и безапелационно да тържествуваш в спорта, стигайки до такава степен, че все още да си трети в ранглистата. Денислав гради напълно красноречива кариера, момче с темперамент е (макар да не си го харесва) и пробва да не се блъска в трудностите, а да ги отмества с… лявата си ръка. Беше напълно прям в диалога ни, който протече като по вода – свястно и усмихнато. Постепенно стигнахме и до любовта…

Играеш във Френското състезание с изключение на в нашето. Въпрос на менажиране ли е да попаднеш там?

Всеки играч, по отношение на ранглистата си в чужбина и резултатите си, може да отиде в клуб в света, където се търсят състезатели. Отделно всяка страна има уебсайт, в който можеш да пуснеш своята биография и да заявиш, че си търсиш тим. Има и мениджъри, които против някаква комисионна те уреждат. Досега не съм работил с управител. Звънят ми непосредствено с оферта към мен, за избрани мачове – избрана сума. Има вид да имаш собствен управител, само че за това би трябвало да си в Топ 10 в света, където се изкарват съществени пари. Там цифрите са извънземни. В ЦСКА играят седем чужденци. По същия метод аз играя във Франция като играч на клуб. Регламентът е подобен, че имаме право да играем в няколко шампионати. Затова участвам в три, включая гръцко. Когато страните споделят между тях, преценяват мачовете да не съответстват.

Пътувайки, натрупвам опит. Защото има доста мощни състезатели. Във Франция особено повече го вършим за пари. Не става единствено да вървиш в залата и да играеш като вманиачен.

Като се класираш по-напред , какво се случва?

Качва ти се заплатата. Договорите са година за година, като незабавно щом свърши сезонът, ти оферират нов контракт. Обаче е добре да се изчака по-подходяща оферта до края на трансферния прозорец. Отказвал съм, когато не ми е било комфортно пътуването. В града нямаше летище и трябваше да пътувам с рейс като добавка, а в случай че би трябвало да играя мач още с идването си, при пътешестване от 6-7 часа, това за мен е ужасно разпокъсване на времето… Изморен си, не си в кондиция и е доста евентуално да направиш загуби, които се отразяват. Всеки има инциденти, които би трябвало да преодолява. Приемам го, че са ми взели едно, а са ми дали друго. А къде ти се играе?

Сега ще се кача в трета лига във Франция. Втора е доста мощна, само че има изискване, че когато си в нея, не можеш да играеш в други страни.

Трябва ли самичък да си плащаш тези пътувания?

Нищо не би трябвало. Всичко ти е платено. Отиваш, играеш, с приключването на мача ти заплащат и си заминаваш. И по този начин всяка седмица. Правя го от 4-5 години. В началото малко рискувах с идването си в София, тъй като нашите бяха срещу. Искаха да остана във Варна, да оставя тениса, тъй като ми споделяха, че е до време… Договорих се със софийски тим против заплата. Дойдох в София и се открих тук. Впоследствие си открих други тимове, започнах да играя и измежду хората с увреждания.

Гледаш ли на себе си като на човек в неравностойно състояние?

Не, тъй като не се усещам ощетен, не чувствам да ми е мъчно в нещо. С всичко се оправям. Просто е въпрос на време да привикна с това, което ме затруднява. Нямам конфликти, които да ме комплексират. Като бях дете, на другите деца им беше по-странно и забавно какво се е случило с мен, само че след петия-шестия път се привиква и даже не се вижда, че имам някакъв физически проблем. Питал съм майка ми каква е била повода да се родя без дясна длан, само че сега тя е щастлива с моите резултати. Като съм бил дребен, тези документи в ТЕЛК… несъмнено тогава й е било по-тежко.

Всеки има инциденти, които би трябвало да преодолява. Приемам го, че са ми взели едно, а са ми дали друго. Успял играч съм. Имам опция да съм от най-високо равнище при хората с увреждания. Никога не ми е минавало през акъла „ Защо не съм се родил здрав? “…
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР