Да се разшири обхватът на помощите за енергийно уязвимите и

...
Да се разшири обхватът на помощите за енергийно уязвимите и
Коментари Харесай

Енергийни помощи за бедни и фирми и вицепремиер по климата договориха партиите

Да се разшири обсегът на помощите за енергийно уязвимите и да се усили сумата за битовите консуматори поради скъпия ток, както и да се продължат помощите за бизнеса, отпуснати за октомври и ноември, само че като се уточни кои компании имат право на тях. Да се създаде нова енергийна тактика с оценка на мощностния потенциал на страната и ограничения за трансформацията и декарбонизацията на бранша, прекосяването към водородно гориво. Да се проучва опцията за преструктуриране или закриване на " Българския енергиен холдинг " (БЕХ), както и да се одитира от самостоятелна компания активността на неговите сдружения и осъществените от тях капиталови разноски – изключително тези за построяването на продължението на газопровода " Труски поток " у нас. Да се развиват енергийните общности и ВЕИ плановете за персонални потребности на бита и компаниите . Да се договаря с Европейската комисия за бъдещето на въглищните райони и да се проучва нуждата от построяването на нови нуклеарни мощ и, както и да се търсят нови източници за доставка на по-евтин газ .

И не на последно място – да има вицепремиер по климата , отговарящ за използването на хоризонталните политики на Зелената договорка на Европейски Съюз, за която обаче в същото време ще се търси предоговаряне, с цел да имат националните държавни управления по-голяма независимост да вземат свои решения.

Това се схванаха представителите на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " (ИТН) и " Демократична България " във вторник по време на договарянията за позициите им в енергетиката и формулировката на текстовете за бранша, които ще залегнат в бъдещото съдружно съглашение сред тези партии. Дискусията, водена от водача на Политическа партия Асен Василев , продължи близо пет часа и половина, съвсем два от които бяха отдадени на спор за развиването на нуклеарната енергетика. И четирите политически сили са за оптимално продължение живота на двата реактора в АЕЦ " Козлодуй ", само че от " Демократична България " (ДБ) упорстваха за това дали би трябвало абсолютно да се одобри потребността от нови нуклеарни мощности даже на площадката на работещата атомна централа. Българска социалистическа партия реши да избяга от тематиката за дострояването на АЕЦ " Белене ", откакто останалитне три партии се оповестиха " срещу ". Българска социалистическа партия в последна сметка предложи да се запише единствено развиване на нови нуклеарни мощности, с което Има Такъв Народ беше съгласна, само че Демократична България се възпротиви. Около 40 минути лиши единствено формулировката на този текст и най-после всички си стиснаха ръцете да се запише, че нуждата от нови нуклеарни мощности ще се реши след разбор за площадката, вида на реакторите на база най-ниски цени и най-бърза реализация като оценката ще е обществена.

След като всяка от партиите предложи своите визии за развиването на бранша, стартира полемика по всяко едно от тях и слагането им в зелената и алената рубрика за консенсус и противоречие.

Още помощи поради скъпия ток

От Българска социалистическа партия предложиха да има безвъзмездни до 200 киловатчаса електрическа енергия месечно за енергийно бедните за интервала януари, февруари и март идната година, поради задаващото се повишаване на тока от 1 януари. От Демократична България обявиха, че няма потребност да се трансформират цените на тока за бита изключително преди 1 юли 2022 година и има други способи за компенсиране на най-бедните. От Има Такъв Народ пък са на мнение, че повишаването няма да е толкоз огромно поради обезщетенията от Фонда за сигурност на електроенергийната система и свалянето на едно от съставените елементи на цената на тока на негативно равнище.

В последна сметка бе решено по-скоро да се усили помощта за енергийно уязвимите през бюджета, а не през безвъзмездни киловати и полемиката да продължи с специалистите по обществена политика, само че с концепцията още през януари да може хората в потребност да се възползват от нея. С какъв брой ще се увеличи сумата и кои още хора ще я получават ще се проучва занапред и явно след решението на енергийния регулатор за смяната на цените на тока от 1 януари, стана ясно от диалозите.

Прието бе обаче предлагането на социалистите електроснабдяването да може да се стопира след втора неплатена сметка за ток, а не както е в този момент – при една. Това евентуално ще срещне негодуванието на публичните снабдители ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-Про ", тъй като това заплашва финансовите им потоци.

Ще се удължат и обезщетенията за бизнеса поради скъпия ток, схванаха се още евентуалните сътрудници. Трайчо Трайков от Демократична България предложи огромните предприятия с борсови артикули, които са отразили повишаването на тока в цените си и към този момент са покрили разноските си, да бъдат изключени от обсега на помощта, тъй като може да се окажат двойно облагодетелствани, и тя да се концентрира към дребните и междинните предприятия. Беше му обаче опонирано, че това ще е неравноправно. Друга концепция на Демократична България беше да се ограничи до несъмнено ползване. Така се стигна до сделката да се направи правна експертиза кои компании да продължат да получават обезщетенията, които сега са за всички компании и са по 110 лева./МВтч за сметките им през октомври и ноември.

Типови контракти на търговците на ток

Като мярка против скъпия ток за бизнеса бе решено още търговците на ток към този момент да нямат право да оферират на клиентите на свободния пазар контракти с борсова цена плюс надценка, което ги трансформира в елементарни медиатори без интерес да търсят и оферират на клиентите си най-изгодните цени. Те ще би трябвало да имат типови контракти, в които ще оферират цени за съответен интервал, и ще се утвърждават от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Предвиждат се и промени в разпоредбите за търговия на борсата, само че занапред ще се разисква какви съответно да са те.

Четирите партии се схванаха с половин уста и да се водят диалози с Брюксел за ограничение на износа на ток от страната, с цел да се стабилизират цените за вътрешния пазар, въпреки енергийният специалист на Има Такъв Народ Иван Хиновски да означи, че това опонира на европейските условия и да няма предпоставки за недостиг, каквото е изискването за възбрана за износа. В момента от България се изнасят по 2 хиляди мегавата на час, означи той.

Именно поради износа частично се покачват цените у нас, изравнявайки се с тези в прилежащи и европейски страни, и Българска социалистическа партия предложи свръхпечалбите на производителите на електрическа енергия и на търговците да се таксуват в допълнение. Бившият енергиен министър Румен Овчаров предложи данъкът за тези компании с облаги над нормативно избраните им посредством утвърдените от КЕВР цени, да се таксуват не с 10, а с 15 %. Според него от високите цени сега печелят централите на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган и на предприемача Христо Ковачки, както и двете така наречен американски централи, чиито контракти за изкупуване на тока им даже, съгласно Овчаров, можели да бъдат предварително прекъснати, тъй като с ъс сегашните облаги към този момент се били изплатили. Хиновски обаче означи, че яма формулировка за свръхпечалба. Водещият договарянията съпредседател на " Продължаваме промяната " Асен Василев също не бе удивен от концепцията и тя бе отхвърлена. Същото се случи и с предлагането на Българска социалистическа партия за понижаване на Данък добавена стойност за тока, парното и газа на 9 %. Аргументът за отхвърлянето ѝ бе, че по този начин не се организират политики за енергийно уязвимите.

Без безапелационна позиция за АЕЦ " Белене "

Най-много време в дебата лиши бъдещето на нуклеарната енергетика. Таско Ерменков от Българска социалистическа партия предложи прекомерно обща дефиниция за бъдещото развиване на нови нуклеарно мощности, което не се хареса на Демократична България. Трайчо Трайков оцени опита на Ерменков да не зачеква тематиката за АЕЦ " Белене ", само че тя по този начин или другояче лиши забележителна част от времето на полемиката. Асен Василев, който е срещу АЕЦ " Белене ", само че за нови нуклеарни мощности, бе заставен повече от час и половина да търси доближаване на позициите сред Българска социалистическа партия и Демократична България. Самият той влезе в спор с Трайков и Мартин Димитров от Демократична България по отношение на нуждата от нови нуклеарни мощности изобщо. Тезата на десните беше, че двата настоящи реактора могат да работят без проблем до 2050 година и са задоволителни за системата, а до тогава е допустимо всякакво развиване на технологиите, с цел да се показва категорично занапред, че би трябвало да се строят нови нуклеарни блокове.

Така след към 40 минути разискване, редакции и промяна на словоред и думи във формулировката и след отсичането от Асен Василев: " България би трябвало да остане нуклеарна страна. Точка. ", бе записано обтекаемо, че нуждата от нови нуклеарни мощности ще бъде подложена на самостоятелен разбор за площадката и вида на реакторите съгласно най-ниската цена и най-бързото създаване.

Демократична България естествено предложи да се вземе решение за прекъсване на всички разноски по АЕЦ " Белене ", само че Румен Овчаров се разгневи, че това би означавало " да оставим ромите да нарежат към този момент доставеното съоръжение ". Така и не бе решено какво да се прави с него. Според " Демократична България " не са били положени задоволително старания, с цел да се продаде то и по него единствено се натрупат разноски. Така се реши въпреки всичко да се продължи съхранението и защитата на това съоръжение, само че не и какво да се прави с него. Същевременно всички се съгласиха да се търси вложител за различен план на площадката на АЕЦ " Белене ", като Иван Хиновски заяви, че имало капиталов интерес към построяването на цех за произвеждане на водород там, която да се изнася, а в това време да се работи и за внедряването на този тип гориво в българската енергетика.

Преструктуриране на БЕХ

Макар от спечелилите изборите " Продължаваме промяната " в предизборната си стратегия да имат като цел закриването на БЕХ, Василев се съгласи договарящите да се обединят към осъществяването на самостоятелен разбор за нуждата от холдинга, възможното му преструктуриране или закриване, само че с оценка по какъв начин ще стане това, защото компанията, под чиято шапка са държавните енергийни сдружения, има облигационни заеми за милиард евро. Ще се търси обаче при всички положения стабилизиране на компаниите в него като заплатите на бордовете му ще бъдат обвързани с постигането на заложени цели. По предложение на Демократична България ще се проучват и всички техни капиталови разноски, изключително тези за построяването на така наречен " Балкански поток ", и рентабилността им.

Асен Василев предложи да се преразгледат всички контракти за запазване на потенциал на входно-изходните точки на газопреносната ни мрежа и да не се разрешава на една компания да държи над 50 % от мощността на съответната тръба. Той визираше особено " Балкански поток ", където " Газпром " държи потенциала, като сподели, че би трябвало да се намерения дали е допустимо да се трансформират тези контракти даже и с цената на неустойки. Бившият длъжностен финансов министър обаче призна, че е допустимо и това да не се случи, само че би трябвало да се опита.

Гъвкавост или непоклатимост на газовите доставки

Спор провокира и предложение за увеличение на доставките на азерски газ, който сега е по-евтин от съветския, тъй като е вързан напълно към цената на петрола, до момента в който договорът с " Газпром " на 70 % е обвързван с европейските газови тържища. Румен Овчаров разяснява, че е " нездравословно да се лашкаме от една посока в друга – от спот към петрол " и би трябвало " да се върнем към правилата на експертност и оценка ". Мартин Димитров прикани за повече еластичност в газовите контракти, а Овчаров го репликира, че не може по едно и също време да се търси и еластичност и непоклатимост, тъй като пазарът се трансформира постоянно непредвидимо както е станало в този момент. Представителят на Българска социалистическа партия напомни, че предстоят договаряния сред " Булгаргаз " и " Газпром " за новия газов контракт от 2023 година и би трябвало да се потърси най-хубавото решение.

В последна сметка и тук се стигна до прекомерно общата дефиниция за диверсификация на газовите доставки. Категоричен обаче бе задължението на всички за довеждане докрай в период на газовата връзка със Сърбия, която се чака да проработи до юли 2022 година, както и поддръжката за българското присъединяване в градежа на терминала за полутечен газ край гръцкия град Александруполис.

Не се реализира обаче единодушие по предложение за изваждането на " Електроенергийния систематичен оператор " и " Булгартрансгаз " отвън БЕХ, както и за листването на 15 на 100 от сдруженията от холдинга на борсата. Подминато бе предложение на Има Такъв Народ за български план за рандеман на газ в Азербайджан да вземем за пример и за търсене на опция за потребление на изоставени български нефтени концесии в Либия.

Газ, Водноелектрическа централа, цифровизация

Обширна бе и полемиката има ли бъдеще природния газ в енергетиката, откакто Европейска комисия след 2029 година счита да не поддържа газови планове и даже непосредствено се приказва за възбраната за потребление на синьото гориво, защото то също изхвърля парникови газови. Накрая се записа разглеждането на опциите за рандеман на газови хидрати от Черно море, както и изследването на потенциала за произвеждане на ток от вятър посредством платформи в морето. Всички поддържаха работата по геотермални планове, развиването на топлофикационни услуги от ново равнище на налични цени. Съгласие имаше и за преоценка на хидроенергийния баланс на страната ни и опцията за построяването на хидрокаскадата " Горна Арда ", язовирите " Яденица " и " Тунджа ", както на проточви Водноелектрическа централа по поречието на река Дунав – все планове от десетилетия обратно.

Дигитализацията на електропреносната и електроразпределителната мрежа също стана мотив договарящите да си свидлив ръцете, както и улеснението на създаване на ВЕИ план за персонални потребности – без значение дали става въпрос за къща или за дружество. Демократична България предложи даже слагането на слънчеви панели или вятърни перки да става единствено с съобщение, а не както е в този момент с дузина разрешителни и поръчки за присъединение, само че стана ясно, че в действителност процесът не е толкоз елементарен и в случай че няма батерия за предпазване на силата, би трябвало координиране с преносния или мрежовия оператор.

Всички решения, по които не бе реализирано единодушие, ще бъдат още веднъж разисквани на финалната лидерска среща, от която ще зависи дали ще се реализира съглашение за ръководеща коалиция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР