Да се почита майката и бащата съгласно Библията – това

...
Да се почита майката и бащата съгласно Библията – това
Коментари Харесай

За да получиш покой и щастие, правило №1 – почитай майка си и баща си

 възрастни-родители

Да се уважава майката и бащата според Библията – това е да се отнасяме с почитание към техните думи и дейности и да почитаме тяхната позиция. Гръцката дума „ чест “ значи „ да почиташ, да цениш “.

Например някои може да не са съгласни с решенията на премиера, само че въпреки всичко би трябвало да се почита позицията на водача на страната.

По подобен метод, децата от всички възрасти би трябвало да почитат своите родители, без значение дали техните родители заслужават „ почитание “.

Защо? Всичко е просто: да почитаме майка си и татко си ни учи Библията. Тя ни учи да почитаме родителите. В Новия Завет е написано:

„ Почитай татко си и майка си, с цел да ти бъде
добре и с цел да живееш дълго на земята “
(Изх.20:12)

Почитането на родителите са единствените думи в Писанието, които дават обещание дълъг живот като премия.

Тези, които почитат родителите си, се назовават благословени. И противоположното: тези, които Библията порицава за „ блудствен разум “ и „ нечестие “, се характеризират с непокорство към родителите.

Цар Соломон, най-мъдрият човек, призовавал децата да почитат своите остарели родители. Дори Иисус, Син Божи, се подчинявал на своите земни родители. Следвайки образеца на Христос, би трябвало да се отнасяме към нашите родители по същия метод както към Небесния Отец.

Очевидно би трябвало да почитаме родителите си, само че по какъв начин?

Трябва да се стремим да почитаме родителите си по този начин, както се стремим да славим Бога – в нашия мисли, думи и дейности. За едно малко дете послушанието пред родителите върви ръка за ръка с уважаването им.

Това включва в себе си да ги слушаме и да следваме думите им. В живота си като възрастни послушанието, което са научили в детството, оказва помощ, а децата по-лесно да възприемат и одобряват опита на по-старшите в деловия и битовия живот.

Макар да сме длъжни да почитаме родителите си, това не включва да подражаваме на „ нечестивите “. Ако родителят от време на време кара детето да прави нещо, което очевидно опонира на Божиите заповеди, тогава детето би трябвало да се уповава на Бога, а не на родителите.

Почитта поражда респект. Бог няма да уважава тези, които не се подчиняват на повелята Му да уважава своите родители.

Почитането не е леко, не всеки път е радостно и от време на време даже е невероятно. Но достойнството е значимо разбиране и житейски принцип, нужен по пътя към нашите цели.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР