Да се оттеглиш и пенсионираш изглежда доста мрачна перспектива, казва

...
Да се оттеглиш и пенсионираш изглежда доста мрачна перспектива, казва
Коментари Харесай

Рупърт Мърдок все още няма намерение да изчезва където и да било

" Да се оттеглиш и пенсионираш наподобява много мрачна вероятност ", споделя Рупърт Мърдок в изявление от 1998 година, когато към този момент е в пенсионна възраст. И прибавя, че в случай че в миналото спре да работи, " ще умра бързо ".

По тази причина известието от 21 септември, че 92-годишният магнат се отдръпва от поста ръководител на Fox Corporation и News Corp - телевизионните и вестникарски империи, които изграждаше в продължение на над 70 години, би трябвало да бъде признато с прочут песимизъм. Мърдок остава " почетен ръководител " като споделя, че ще продължи да " взе участие всеки ден в търсенето на хрумвания ". И посъветва чиновниците в групата: " Когато навестявам страните и фирмите ви, можете да очаквате да ме видите в офиса късно в петък ". Което звучи по едно и също време като заричане и предизвестие.

Прехвърлянето на ръководството върху империята на Мърдок беше еволюционен развой. Той избягваше да взе участие в срещите с вложители при оповестяване на финансовите резултати още от продажбата на 21st Century Fox, съдържащ огромна част от филмовите и телевизионни активи на групата, на Disney през 2019 година Въпросът кой ще го наследи беше в действителност решен в идната година, когато по-малкият наследник и от време на време апетитен за правоприемник Джеймс Мърдок напусна борда на News Corp като уточни " различия за несъмнено публицистично наличие, оповестено от новинарските издания на компанията, както и други стратегически решения ". Така беше отворен пътят пред по-големия наследник на Мърдок, Лаклан, който ще поеме ръководството от татко си в двете фамилни компании.
Реклама
Но за какво се постанова смяната в позициите тъкмо в този момент? Мърдок разгласи в писмото си до личния състав, че е в положително здраве. Но наскоро вложителите започнаха да слагат под подозрение сходни уверения. Vanity Fair заяви през април, че зад сцената той е минал през поредност от здравословни проблеми, в това число повреден гръбнак, гърчове и две лекувания на пневмония. В показанията му в скорошно правосъдно дело против Fox, заведено от Dominion Voting Systems, които упрекват компанията в накърняване на репутацията им, наподобява липсваше добре познатата заостреност на магната.

Опасенията за здравето му съответстваха с поредност от неправилни стъпки. Fox следваше пагубна правна тактика в делото Dominion, като в последна сметка заплати близо 800 млн. $, с цел да го уреди извънсъдебно. (Свързано дело, заведено от друга компания за технологии за гласоподаване, Smartmatic, се чака да бъде гледано от съда през 2025 г.; Smartmatic желае 2.7 милиарда $.) Групата мина и през редица обществени разногласия с някои от най-известните си водещи, в това число Тъкър Карлсън, който беше освободен през април и от този момент се откри в обществената мрежа, известна преди като Twitter. А опитът на Мърдок да сплоти двете си компании по-рано тази година претърпя неуспех от акционерите.

По-скромната нова купа на Мърдок може да подейства успокояващо на тези вложители. През последните години анализаторите започнаха да приказват за " отстъпката Мърдок " във Fox и News Corp. Новата купа на Мърдок значи, че " допирът му с пазарите е завършил ", споделя медийният анализатор Клеър Ендерс. " Но е явно, че до момента в който е жив, той е индивидът, който взима решенията ".

Тези изказвания се виждат най-ясно в избора му на правоприемник. Мърдок организира десетилетно прослушване сред три от децата му: Елизабет, Лаклан и Джеймс (най-голямата му щерка Прюдънс съвсем не взимаше присъединяване в компанията; двете му най-малки деца от различен брак, Грейс и Клоуи, към момента са в ранните си 20 години). Въпреки че Джеймс беше този, който провежда търга за 21st Century Fox, като продаде на Disney в пазарния пик за 71 милиарда $, висшата позиция се падна на Лаклан - детето, който се схваща най-добре с татко си. Докато Джеймс и Елизабет понякога подлагаха на критика политическите позиции на фирмите на татко си, Лаклан, наподобява, споделя политиките на Рупърт Мърдок. Всякакви промени евентуално ще бъдат незначителни: ще има може би малко по-голям фокус върху стрийминга (Tubi, поддържаната от реклами стрийминг платформа на Fox, се показва много добре) и по-малко върху английските новинарски медии (новото начинание там TalkTV до момента не е огромен хит).
Реклама
Когато след време Мърдок старши си тръгне от този свят, фирмите могат да претърпят и по-значителни промени. Контролът върху фамилния концерн, който в действителност държи двете компании, ще бъде трансфериран към четиримата най-възрастни наследници. Вестникарската и телевизионната промишленост минават през нерешителен цифров преход, който пък разкрива нови благоприятни условия. Активи като Fox News може да бъдат изменени или продадени, когато идващото потомство поеме контрола. Все отново може да отнеме много време, преди този момент да се случи. Майката на Мърдок живя до 103-годишна възраст. Запитан какво ще стане, когато Мърдок почине, непосредствен до фамилията простичко споделя: " Той упорства, че това няма да се случи ".

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Седмични вести за маркетинг и реклама (26 септември) 26 септември 2023, 11:25 Американските шефове просто не желаят да подават оставка. Което може да докара до проблеми 10 септември 2023, 11:01 Рупърт Мърдок приготвя предаването на контрола над медийната си империя 19 март 2021, 13:37 Disney постави края на 20th Century Fox 12 август 2020, 15:23 Кралят на Disneyland Боб Айгър 6 март 2020, 10:12
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР