Да се опрости дължимия туристически данък в размер на 50%

...
Да се опрости дължимия туристически данък в размер на 50%
Коментари Харесай

Да.., ама НЕ! Община Балчик не подкрепи нито едно искане на най-големите хотелиери и инвеститори в общината


Да се опрости дължимия туристически налог в размер на 50% за 2020 г бяха едно от настояванията на туристическия отрасъл

Нито едно от предложенията на едни от най-големите вложители, работодатели и представители на туристическия отрасъл в община Балчик не бяха признати по време на съвещанието на Временната комисия, която бе образувана към Общинския съвет, с цел да прегледа настояванията за справяне с следствията от пандемията Covid-19, оповестява bgtourism.bg

Предложенията на едни от най-големите вложители, работодатели и представители на туристическия отрасъл в община Балчик не бяха признати по време на съвещанието на Временната комисия, която бе образувана към Общинския съвет, с цел да прегледа настояванията за справяне с следствията от пандемията Covid-19

„ Заедно с други сътрудници, представители на туристическия отрасъл и инвестотори в община Балчик изпратихме писма до кмета и представителите на Общинския съвет с няколко съответни оферти за поддръжка на най-важния за бюджета на Общината бранш - туризма, в тези тежки времена на рецесия и битка за оцеляване, споделя Красимира Стоянова - „ Албена " АД



Имахме следните съответни оферти: да се отсрочи внасянето на туристическите налог за 6 месеца и да се опрости дължимия туристически налог в размер на 50% за 2020 година, да се понижат сумите за налозите за неподвижен парцел и налог боклук за 2020 и 2021 година, за месеците октомври - май (нисък сезон) туристичеки налог да има твърда ставка за всички категории в размер на 0.30 стотинки на човек дневно, за месеците юни - септември (висок сезон) да се върнат ставките, настоящи до 2019 година Част от тези ограничения, препоръчани от нас към локалните управляващи, са към този момент утвърдени в други прилежащи общини, добави още Красимира Стоянова.

„ Вчера като хотелиери чакахме схващане от страна на Временната комисия, в разговор да достигнем до съответни ограничения, които да облекчат и спомогнат туризма в Общината, само че получихме пренебрежение - бяха отвхвърлени нашите оферти - разяснява решението на общината Максим Секов изпълнителният шеф на ваканционно населено място „ Терма вилидж " .

Комплексът ни „ Терма вилидж " е шеф на над 250 души. В момента на работа са 120 индивида, ние имаме запълняемост от към 15-20 % сега, работим на загуба и някак си оживяваме и се стараем да задържим хората, които работят при нас от доста години.

Направихме вложения за на над 50 милиона евро в община Балчик за последните 5 години, имаме построени с наши средства общински пътища, тротоари, дарили сме средства на църквата.

През всички тези година работихме за модерното развиване на Кранево в региона на туризма. Имахме единствено една молба в тези пагубни времена за туризма - да бъдат прегледани нашите оферти от всички хотелиери и да се гласоподава за тези ремонти, само че не получихме схващане.

С това свое гласоподаване локалната власт в лицето на общински съветници във времената комисия сподели своето пренебрежение и индиферентност за бъдещото развиване на туризма в общината ", показа разочарованието си Максим Секов.

„ Желанието е едно, само че имаме ли право?! ", сподели пред присъстващия бизнес Симеон Господинов, който е ръководителят на комисията и общински консултант . Като хотелиер той показа, че също е обиден, работи се на загуба. „ Тази година е малко евентуално и допустимо да създадем нещо. Разумен ход е намаляването на туристическата такса за следващата година ", разяснява той. Това предложение направи и сътрудника му Илиян Станоев. Неговото антикризисно предложение е да се върне за 2021 година остарелият размер на туристическия налог от 2019.

Като законосъобразно точно това членове на комисията, само че то не събра болшинството от гласовете. На този стадий не е ясна „ дупката в общинския бюджет ", стимулира вота „ въздържал се " единият от членовете Владимир Лафазански.

Председателят на комисията и общински консултант Симеон Господинов показа упованията си, че въпросът за размера на туристическия налог ще се разисква наесен с бюджета. Комисията ще изготви отчет за работата си, който ще бъде импортиран в локалния парламент, а дали данъкът ще бъде понижен през 2021 година, ще стане ясно до декември т.г., когато е крайният период за промени, годни за идната година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР