Да се храним здравословно е една от най-обсъжданите теми –

...
Да се храним здравословно е една от най-обсъжданите теми –
Коментари Харесай

Най-опасните консерванти в храните

Да се храним здравословно е една от най-обсъжданите тематики – какво да консумираме, какво да премахнем изцяло от менюто си и за какво. Диетите все по-напористо заливат съзнанието на хората и постоянно се доближава до вманиачаване на тематиката храна и хранителни артикули. От една страна е отлично всеки да има просвета на хранене, което напълно не се изчерпва с държанието ни на трапезата.

Културата на хранене включва в себе си и това с какво да се храним, какво да търсим на етикетите на питателните артикули, кое е потребно за нашия организъм. От друга страна, обаче, здравословният метод на хранене ни прави доста бдителни по тази причина какво си купуваме и какво слагаме на масата – стига да не се доближава до крайности, това може да ни донесе единствено плюсове. Все повече хора стартират да се оглеждат за биохрани, да четат по етикетите на продуктите, които купуват – какво съдържа и да си задават въпроса какво е Е209 или Е216.

Ще разгледаме какво значат всички тези Е-та в питателните артикули или най-малко онази част от консервантите, която е добре да заобикаляме. Какво ни доставят и вредят ли ни по някакъв метод и кои са в действителност най-опасните консерванти в храните са въпроси, които може би всеки си задава. Всички типове консерванти, оцветители, подобрители и прочие в храната могат да бъдат нездравословни, въпреки постоянно производителите да се пробват да ни убедят, че те не просто не са нездравословни, а даже в противен случай – потребни са.

Консервантите се означават на етикетите със знак Е и цифра след тях. Всъщност, с цел да разгледаме единствено консервантите би трябвало да кажем, че те са от Е200 до Е290. И защото това са доста типове консерванти, ще разгледаме тези, които в реалност са рискови и крият риск за нашето здраве:

 Преглеждане на храните за консерванти

Канцерогенни са следните консерванти – от Е210 до Е217 (съдържат се най-вече в сокове, газирани и ободрителни питиета, пастети с пикантен привкус), както и Е240, Е249;

От Е230 до Е233 – това са консерванти, които могат да нервират кожата ви и да причинят кожни проблеми, употребяват се най-вече за аграрни цели. Същите тези добавки (плюс Е239) могат да провокират и някаква алергична реакция. Е233 води също и до затлъстяване.

Ако сте хипертоници, би трябвало да внимавате с храни, които съдържат консервантите Е250, Е252 и Е254. Е250 можем най-често да срещнем в наденици и кренвирши – тази добавка е канцерогенна и артикули, които съдържат този консервант, са неразрешени в някои страни.

В Австралия доста огромна част от тези консерванти са неразрешени. За да бъде малко по-ясно – тези консерванти, за които не е известно да са предизвикали някакви последици са - от Е201, Е202, Е203, Е234 (съдържа се в доматеното пюре, както и в бира), Е260 (използва се за туршии), Е262.

Онези, които е добре да избягвате са – от Е210 до Е217, Е220, Е226, Е227, от Е236 до Е239, Е250, Е252.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР