Да работиш за и с деца е мисия, която преди

...
Да работиш за и с деца е мисия, която преди
Коментари Харесай

Д-р Елеонора Лилова: Работата за по-добро бъдеще на децата ни е моя лична мисия и кауза


„ Да работиш за и с деца е задача, която на първо място се усеща и се носи в сърцето. За мен беше чест да бъда ръководител на Държавната организация за протекция на детето. Изминахме доста път дружно и съм щастлива да отбележа, че всички ние като общество израснахме в разбирането на правата на децата, за което основна роля има и ДАЗД. За мен е освен отговорност, само че и предопределение да работя за децата и по този начин ще бъде и отсега нататък “.

Това сподели доктор Елеонора Лилова при предаването на поста на новия ръководител на ДАЗД. В последните пет години по самодейност на доктор Елеонора Лилова се осъществиха редица начинания в поддръжка и помощ на децата и околните им. Една от най-значимите ѝ инициативи е първата в България „ Бяла книга за детето “ – документ обзор на политиките за децата в последните 10 години и провокациите пред тях. 

По концепция на доктор Лилова във връзка 30 години от приемането на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето в Народното събрание на Р България е сложена Капсула на положителното с послания от деца и юноши, както и от органи по протекция, до идните генерации. Тя ще бъде отворена на тържествена гала през 2030 година. По този мотив бе валидирана и първата марка на Държавната организация за протекция на детето. От 2018 година по самодейност на доктор Елеонора Лилова започва връчването на отличителния знак „ Аз подсигурявам щастливо детство “, а през 2019 година премията „ Посланик на положителното “, които се трансфораха в годишни събития и отличават хора и организации, посветили се на децата. 



По нейно време са акциите на ДАЗД за безвреден интернет, формираните наръчници за децата и родителите, измежду които препоръки за ранното детско развиване, детски игри за у дома, препоръки за родители, които са в развой на разлъка и други Всички са създадени от водещи специалисти в региона и налични изцяло гратис на уеб страницата на Държавната организация за протекция на детето.

В резултат на работата на ръководителя на ДАЗД от 2020 година е особено създаден и интегриран  програмен продукт за Националната телефонна линия за деца 116 111, а от 2021 година телефон 116 111 става част от Глобалната мрежа за помощ на деца Child Helpline International, която обгръща 167 телефонни линии за деца в 140 страни. Стотици деца се включиха в състезанията и празничните събития за 1 юни на Държавната организация за протекция на детето, като детските гении и посланията им са предадени на всички институции, които взимат значимите решения за тях. 



„ Вярвам, че и отсега нататък Държавната организация за протекция на детето ще продължи започнатите начинания и ще бъде главен мотор за по-добри политики за децата. С този златен ключ към сърцето на децата поисквам на новия ръководител да награди всичко, което Държавната организация за протекция на детето реализира в годините, с цел да има повече щастливи деца и родители в България “, по този начин доктор Елеонора Лилова посрещна и съобщи алегорично щафетата на новия ръководител на ДАЗД доктор Теодора Иванова. 

От своя страна доктор Иванова посочи, че в последните години ДАЗД е постигнала доста от начертаните цели, и че ще продължи надграждането на положителните резултати. Д-р Теодора Иванова работи в Държавната организация за протекция на детето от нейното основаване. Изпълнявала е длъжността „ Ръководител на Инспекторат “, а по късно Главен шеф на Главна дирекция „ Контрол по правата на детето “. От 2013 година е Главен секретар на Държавната организация за протекция на детето към Министерски съвет. Притежава докторска степен по интернационално право и интернационалните връзки от Югозападния университет „ Неофит Рилски “.

Със заповед на служебния министър-председател господин Гълъб Донев е назначена за заместник-председател на ДАЗД госпожа Ивайла Касърова, някогашен шеф на РДСП – гр. Перник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР