Да работим 4 дни по 10 часа. Това искат близо

...
Да работим 4 дни по 10 часа. Това искат близо
Коментари Харесай

Искаме нестандартна работна седмица - готови ли са работодателите да ни ангажират по 4 дни?

Да работим 4 дни по 10 часа. Това желаят близо 50% от интервюираните, взели участие в особено изследване за пазара на труда. На въпроса са дали отговор над 2000 души. 

" На мен концепцията ми се коства добра, само че хората, които биха желали да работят по-различно от общоприетата 5-дневна работна седмица, са близо 90%. Такива са изследванията в цяла Европа, Съединени американски щати, Япония - в целия свят. Има страни, които през последните няколко години започнаха дейни опити в тази тенденция, сходен образец са Белгия и Португалия ", коментира експертът по човешки запаси Петър Джугански в студиото на " България заран ".

По думите му опитите в доста от тези страни се оказват сполучливи, а във Англия доста от фирмите са траяли тази скица.

" За този интервал фирмите биват подкрепени. Най-често парично. Проблемът е, че това не е използвано във всяка една промишленост. В някои браншове не могат да се наемат повече хора. До момента 4-дневната работна седмица е използвана единствено за избрани промишлености ", изясни специалистът.

Пред Bulgaria ON AIR Джугански акцентира, че работодателите в България не са отворени към сходни гъвкави смени на работа. 

" Ние сме една от страните в Европейски Съюз, в която доста дребен % хора работят на па-малко брой часове. Добър образец в това отношение е Холандия, където огромен % и от мъжете, и от дамите работят на половин работен ден. В България доста от работодателите не желаят да помислят за сходно нещо ", счита гостът.

Близо 50% от интервюираните хора са дали отговор, че биха работили четири дни по 10 часа дневно, други 30% биха работили 3 дни по 12 часа, само че сега има и хора, които работят два дни по 12 часа и почиват два дни, посочи Джугански като добави, че за някои специалности това не е добре и даде образец.

" В доста индустриални предприятия зачестяват трудовите произшествия. В момента наблюдаваме тенденцията за завръщане на хората по офисите. Голяма част от огромните задгранични компании, които имат офиси в София по време на Ковид-19 пуснаха всички да работят от у дома. На множеството места това не повлия отрицателно. Сега всеобщо хората търсят гъвкави модели на работа и отдалечена работа ", обяви експертът по човешки запаси.

Гостът разяснява, че безработицата в България, в Европейски Съюз е с ниски нива. 

" Следващите месеци тя ще се усили. Причините са високата цена на електрическата енергия, горивата, към този момент стартира да се приказва за редуциране на хора в индустриалните предприятия. Изкуственият разсъдък ще оказва въздействие в бъдеще. Той си има своите ограничавания ", на мнение е Джугански.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР