Да попаднеш на сензационна археологическа находка… по случайност! Това се

...
Да попаднеш на сензационна археологическа находка… по случайност! Това се
Коментари Харесай

Откриха случайно сензационна находка на хълма Трапезица

Да попаднеш на сензационна археологическа находка… по случайност! Това се е случило на екип откриватели на хълма Трапезица във Велико Търново. Първият в света златен кръст с парченце от Христовото разпятие, се появи при рутинни разкопки и въодушеви археолозите от цялата страна.

Проф. Константин Тотев е един от емблематичните археолози, които копаят от години на крепостта Трапезица. През това лято е изпълнявал рутинни задания на Археологическия музей при Българска академия на науките, когато се натъква на черква. А в нея откриват непокътнати неповторими фрески с фрагменти от лица, което е изключителна необичайност за Трапезица.

С разкопаването на олтара проф. Тотев вижда и най-голямата находка – превъзходен златен кръст, който евентуално е служил за освещаване на храма. Той тежи 75 гр. и е дълъг 11 см. Изработката е византийска. Предполага се, че е от втората половина на 12 век. Състои се от две елементи, които се затварят и образуват куха кутийка. Там имало или платно, или част от Христовия кръст.

Находката е от извънредно значение, защото съгласно археолозите е първата в света, направена от злато.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР