Да помагаме на другите, да споделяме благата си, да бъдем

...
Да помагаме на другите, да споделяме благата си, да бъдем
Коментари Харесай

Всичко за клиента, но не съвсем

Да оказваме помощ на другите, да споделяме богатствата си, да бъдем положителни – това са полезностите, в които са ни възпитавали още от деца. Чудесни полезности, които ни вършат по-добри съпрузи, родители, съседи и жители. Има едно-единствено изключение от правилото. Когато си търговец, прекомерната добрина към другите подрива репутацията и въздейства зле на бизнеса.

Съоснователят на компанията Onboardly Рене Уорън споделя следното размишление на въпроса какво ѝ се желае да е знаела, когато е била новак бизнесмен, опитващ да основава продажби. " Стойността на вашето време е едно от най-трудните за осъзнаване неща. За да опазите този запас, би трябвало да умеете да казвате " не "  и да бъдете градивни егоисти. Отне ми години да стартира в действителност да споделям " не "  на молбите от клиенти, които биха ме откъснали от нещата, които същински се нуждаят от вниманието ми ", споделя Уорън. " Времето е най-ценното, с което разполагате. Инвестирайте умно в него ", продължава тя. 

Защо може по-често да споделяме " Не ", в случай че сме търговци?

Разбира се, не трябва да бъдете груби или същински егоцентрични. Според експерта по дейно разпределение на времето Елизабет Грейс Сандърс обаче, в случай че постоянно се пробвате да угодите на другите, ще си докарате доста неприятности – капан, в който попадат хиляди заети експерти.

" В някои специалности да откликнете незабавно значи да отстъпите от територията си " , счита Сандърс. " В други е за предпочитане да давате бързи отговори – по този начин е при експертите по работа с клиентите или при медиите. В доста други работни обстановки обаче този цикъл на молба-реакция води до пренебрегване на някои от най-важните действия. Те или изобщо не се случват, или се виждате принудени да вършите " същинската "  си работа нощем и по празниците. Работила съм с клиенти от шест разнообразни континента, които идват при мен с възприятието, че са жертви на събитията ", споделя тя. 

Какво може да се направи, с цел да се слагат някакви граници? Краткият отговор, който всички знаем, е да споделяме " не " по-често. Ако това обаче бе толкоз елементарно, колкото звучи, толкоз доста от нас нямаше да изнемогват под дефицита на време.

Как да отхвърляме

Aвторът на блога Harvard Business Review Питър Брегман е измислил справочник от няколко " заповеди ", които да оказват помощ на прекомерно мекосърдечните хора в бизнеса да се научат да споделят " не "  и да се избавят от изтощението и хаоса на календара.

Продължава на идната страница.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР