Да опитат да ви подведат, че договорът ви с телекомуникационната

...
Да опитат да ви подведат, че договорът ви с телекомуникационната
Коментари Харесай

Подвеждат ли ни с телефонни обаждания, че договорът с телекома изтича?

Да опитат да ви подведат, че договорът ви с телекомуникационната компания изтича, когато остава цяла година до края на периода му?

Такава е историята, която споделя героинята в новия епизод на подкаста " Ние, потребителите ". Сигурно обаче звучи познато на значително клиенти на доставчиците на услуги в бранша, за което свидетелстват изявления в интернет и тъжби при омбудсмана.

" На 13 октомври, след 17:30 ч. ми звънят от чужд номер и ми се показва чиновник на един от огромните мобилни оператори. Информира ме, че договорът за единия от телефонните ми номера, който е двугодишен, изтича и аз не мога да го възобновя нито при преференциалната такса от 12,99 лева, нито при общоприетата от 14,99 лева след прекосяването му в неопределен. Затова ми се предлага нова такса от 22,99 лева с повече мегабайти, с повече благоприятни условия за диалози в чужбина, само че на мен това не ми е належащо. И тъй като съм дълготраен, предан клиент на този оператор, ми се предлага и нов уред ", споделя журналистът от БНР Биляна Славчева.

В телефонното позвъняване са обяснили, че новият контракт ще бъде изпратен по куриерска компания, с цел да го прегледа и в случай че го утвърди, да го разпише и върне единия образец назад по пощальон, след което ще получи и чисто новия уред. Тя приема предлагането, само че в това време ревизира настоящия си контракт и си напомня, че той в действителност изтича не в този момент, а чак след една година. “Това е навръх средата на двугодишния контракт. Ако не бях прегледала, че имам още цяла година от него, щях да приема оферта с доста по-висока такса и неизгодна за мен ", споделя още Славчева пред водещата на подкаста Габриела Руменова. И прибавя, че в диалози с представители на телекома и на куриерската работа е схванала, че не е единствената и други хора също недоволстват, че по отношение на тях от наетия от мобилния оператор прът център се ползва същият метод.

В подкаст епизода Биляна Славчева и Габриела Руменова предизвестяват потребителите да бъдат деликатни с офертите за Коледа и Нова година – да се осведомят в детайли за изискванията и да преценят до каква степен са преференциални за тях, защото се обвързват с изискванията освен за празниците, само че за интервал от една или две години.

“Разказваме тази история, с цел да подсетим хората, че не би трябвало да се доверяват абсолютно на търговците, а да подлагат на инспекция всяко тяхно изказване, даже когато към този момент се намират в договорни връзки с тях. Опитът да бъдат подвеждани, че договорът изтича и по този начин да им се лишава правото да се възползват от преференциите, поради които са се обвързали срочно с сдружението, е нелоялна комерсиална процедура. Потребителите също по този начин е потребно да знаят, че когато търговецът промени общите си условия, е задължен да ги уведоми в 7-дневен период. В подобен случай те имат право да одобряват промените, да продължат да извършват контракта при старите условия или да го прекратят без такси и неустойки ", уточни Габриела Руменова – създател и водещ на подкаста и основател на плана " Ние, потребителите ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР