Да изсмучеш държавата докрай! Под това мото премина животът на

...
Да изсмучеш държавата докрай! Под това мото премина животът на
Коментари Харесай

Държавата плаща и беззаконието Росенец

Да изсмучеш страната до дъно! Под това мото мина животът на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. С демонстративно неуважение на разпоредбите, властелинът на „ порциите “ наложи това свое " верую " като норма на държание на всички, минали през високите етажи на властта през последните две десетилетия.  

 

Схемите на Вожда   не подминаха и сегашният длъжностен кабинет. Министрите на Стефан Янев бяха притиснати до стената и принудени да вземат решение за следващият масраф от бюджета. С него би трябвало да бъде разплатен краят на безобразията в летния сарай на Ахмед Доган. 

На постоянното си съвещание през тази седмица (сряда, 6 октомври), кабинетът отпусна 68 200 лева спомагателна дотация по бюджета на Министерския съвет, с която би трябвало да бъдат платени разноските на област Бургас по унищожаване на две противозаконни постройки в лесопарк " Росенец ". Причината, заради която страната за следващ път ще се бръкне и ще заплати за хрумките на Недосегаемия, е неповторима: като се изключи че постройките са издигнати на държавна земя нелегално,

по документи те се оказаха… ничия благосъстоятелност! 

И това е единствено началото. Ако съдим по думите на привикания за чуване във Временната парламентарна комисия " Росенец " шеф на Дирекцията за народен и строителен надзор (ДНСК) - арх. Влади Калинов в дните на бързо залязлото 46-то Народно заседание, в имението на брега на морето през последните години се е вихрел безотговорен и противозаконен строеж на купища постройки без каквото и да било правно съображение.

Оказа се, че в лесопарка от общо 18 издигнати обекта, единствено за четири е открито съществуването на строителни бумаги. С други думи – 14 са незаконни…

Тук е моментът да напомним и думите на ръководителя на краткотрайната парламентарна комисия „ Росенец “  Калоян Янков (от Демократична България), които обобщаваха обстановката по този начин: „ Това място е било черна дупка във връзка с законността в България “.

И през днешния ден

страната е принудена още веднъж да налива пари

в нея.

Отпуснатите средства от кабинета са предопределени за премахването на едвам две противозаконни здания - къща на три равнища и будка на защитата. Разбира се до тук не се стигна без разправии.

Фирмата на скандално известния проектант и сподвижник на Доган във всичките му инициативи по усвояването на морския бряг -  Калин Тихолов - „ Стрейтлайн “, се опита да „ припознае “ собствеността върху постройките на плажа и даже води правосъдни каузи, в които се опитваше да потвърди, че плажът не е плаж, а „ самозалесил се “ терен.

Върховният административен съд обаче охлади пристрастеностите на арх. Тихолов и отхвърли да спре заповедта на Светла Захариева, шеф на Служба " Геодезия, картография и кадастър " в Бургас. Тя постановяваше брегът в парка " Росенец " да бъде вписан като предпазена територия, неразрешена за строителни издевателства.

По време на това правосъдно произвеждане „ ликвидаторът на природата “ по Южното черноморие, както екоактивистите назовават Тихолов, даже се опитваше да докара от 10 кладенеца вода, с цел да „ потвърди “, че представляваната от него компания е притежател на сграда на плажа, без значение от обстоятелството, че даже не има нотариален акт за нея…

В правосъдната въртележка, в която беше въвлечена страната и беше принудена да потвърждава очевидното – че плажът е обществена държавна благосъстоятелност,  „ засегнатите “ твърдяха, че на мястото е имало сграда още от 1978 година. В нея с изключение на арх. Тихолов се включи и формалният притежател на сараите - компания " Хермес солар ", която също оспорваше изказванията за двете противозаконни постройки на територията на имението. И това не изненади никого, защото от дълго време прочут е фактът, че точно „ Стрейтлайн “ е компанията – продавач на терена за сараите…

В същото време обаче, един от най-сериозните въпроси тук – този с 

персоналното пристанище на Сокола,

продължава да виси. Това сигнализира някогашният народен представител от Демократична България и безжалостен съперник на вихрещото се от години безвластие в „ Росенец “  Димитър Найденов. Независимо от към този момент потвърдения факт, че за така наречен „ пристан “ край летните палати на Доган, освен че няма никакви документи за строителство, само че и тихомълком се е трансформирал в пристанище, с помощта на издадено позволение за такова. Нещо повече, в интервала януари - април 2019 година той е повишен от 40 метра на… 280 метра. Както „ БАНКЕРЪ “ заяви още преди няколко месеца, всичко това е станало допустимо с подписите на трима министри от кабинета " Борисов 3 " - Росен Желязков, Красимир Каракачанов и Николай Нанков…

Найденов е обезпокоен, че и до ден сегашен няма никакво придвижване по този въпрос, макар че още на 13 август 2020 година,

прокуратурата оповести констатации за голям брой нарушавания  

към построеното кейово оборудване в региона. И писмено откри, че за него не са открити капиталови планове и позволение за градеж на пристанищен обект. 

Защо обаче от този момент до момента прокуратурата мълчи? Този въпрос за следващ път задава Найденов.  И подсети още нещо, че точно във краткотрайната комисия за инспекция на обстоятелствата към " Росенец " е било открито, че страната в лицето на регионалния шеф сама се е отказала да пази по правосъден път правата си върху кея и това е улеснило притежателите на сараите да си извадят констативен акт. 

Найденов припомня още, че регионалният шеф по този начин и не се е появил за чуване във краткотрайната парламентарна комисия, а времето на комисията не стигнало за правене на отчет. Активистът на Демократична България твърди, че към момента няма никакво придвижване и по настояването за прекъсване на тока и водата към лятната резиденция, която няма издадено позволение за прилагане. 

Очевидно разправиите към " Росенец " надали ще спрат до тук. Те ще останат в завещание и на идващите ръководещи. Друг е въпросът дали те ще ги решат окончателно или още веднъж ще се подчинят на „ чара “ на Доган?!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР