Да имаш домашен любимец е голяма отговорност, която не се

...
Да имаш домашен любимец е голяма отговорност, която не се
Коментари Харесай

10-те най-опасни неща за домашния любимец из къщата

Да имаш домакински любим е огромна отговорност, която не се лимитира до храненето и разхождането. Първото нещо, което би трябвало да извършите, е да обезопасите дома си. Някои ежедневни артикули, които консумирате и употребявате, могат да се окажат рискови за домашния ви любим, написа obekti.bg.

10. Пица

Някои добавки към пицата са рискови за домашните любимци, изключително сосовете, кашкавалът, лукът и чесънът. Високото наличие на лактоза е нездравословно за животното. Твърде многото сол в пицата е друга заплаха, която може да бъде съдбовна за вашия домакински любим.

9. Лекарства

Аптечката постоянно би трябвало да се държи надалеч от нашите четириноги приятели. Всяко лекарство, съдържащо ацетаминофен, като парацетамол и други, е рисково. Това лекарство предизвиква увреждане на черния дроб при кучетата или анемия при котките и последствията могат да бъдат съдбовни.

Съвет: Съхранявайте хапчетата във винтови буркани. Ако изпуснете лекарство на пода, побързайте да го откриете, преди вашият домакински любим да го направи.

8. Шоколад, кафе, кофеин

Чаша кафе и шоколад може да са жизненоважни за началото на деня ви, само че да се окажат съдбовни за вашия домакински любим. Тези артикули съдържат вещество, отровно за домашните любимци, наречено метилксантин (съдържа се в какаовите семена). Поглъщането му може да провокира зной, повръщане, спазми и даже гибел. Ако забележите някои от тези признаци или подозирате, че вашият домакински любим е ял шоколад, побързайте да го заведете на ветеринарен доктор.

7. Грозде и стафиди

Дори няколко гроздови зърна могат да провокират трептене, повръщане, бъбречна непълнота и заспалост.

Съвет: Съхранявайте рисковите храни в контейнери или задоволително високо, с цел да не може да ги доближи кучето. Уверете се, че вашите посетители също знаят разпоредбите.

6. Алкохол

Ако обичате вашия домакински любим, уверете се, че алкохолът е надалеч от него. Той поврежда черния дроб и бъбреците, което води до анормална кръвна киселинност, понижена съгласуваност, в най-лошите случаи сърдечна непълнота, кома и гибел.

5. Лук и чесън

Дръжте и тези артикули надалеч от домашния любим. Те могат да причинят стомашно-чревни раздразнения и анемия.

4. Инсектициди

Да държите насекомите надалеч от вкъщи е отлично, само че не за сметка на здравето на вашия домакински любим. Химикалите, които се съдържат в инсектицидите, са токсични за домашните любимци и могат да доведат до припадъци, хронична анорексия и мускулна уязвимост. Има специфични препарати, които са безвредни за приложимост в наличието на домашните любимци.

3. Монети и дребни железни предмети

Някои монети могат да бъдат погълнати без да провокират съществени вреди, само че не и цинковите. Цинкът се разтваря в стомаха и се всмуква в кръвообращението, което води до увреждане на черния дроб и бъбречна или сърдечна непълнота.

Съвет: Ако подозирате, че вашият домакински любим е изял нещо, което съдържа цинк, не се опитвайте да го накарате да повърне или да му дадете да пие нещо. Свържете се неотложно с ветеринарния доктор.

2. Перилни препарати

Повечето детергенти се състоят от химикали, които могат да доведат до несметно слюноотделяне, повръщане и задушаване. Най-голямата заплаха се крие в еднократните артикули за пране, които миришат добре и наподобяват като играчка, която вашият домакински любим елементарно може да захапе и погълне.

1. Продукти за „ пролетно разчистване “

Научете този лист наизуст: препарати за разчистване на фурна, съсредоточени почистващи препарати за тоалетни чинии, химикали за миене на съдове и химикали за басейни. Тези артикули могат да причинят химически изгаряния, в случай че се обхванат или попаднат върху кожата и козината. Съвет: Всеки долап, който съдържа тези артикули, би трябвало да бъде предпазен от домашни любимци, с цел да стопира разследващите им импулси.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР