Да има ли многомандатен избирателен район в чужбина обсъждаха депутатите

...
Да има ли многомандатен избирателен район в чужбина обсъждаха депутатите
Коментари Харесай

Депутатите: ЦИК няма методика за разпределянето на мандатите от МИР Чужбина

Да има ли многомандатен изборен регион в чужбина обсъждаха депутатите във втория ден от полемиката по измененията в Изборния кодекс на второ четене. Председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова аргументира първичното им предложение за отпадането на текстовете с обстоятелства.

Според нея все още няма изясненост по какъв начин се изготвят изборните описи, дали това да става с дейна регистрация, тъй като липсват доста данни в нашите задгранични задачи и във Външно министерство за това какъв брой тъкмо български жители в коя страна са се открили. Вторият въпрос е, в случай че се сътвори регион " Чужбина ", той какъв брой мандата ще има, сподели тя. " Трябва всички дружно с математическа аргументация и калкулация да знаем от кое място в територията на страна ще се лишават мандати, с цел да се запълнят тези, които ще дойдат от чужбина. Какви кандидатски листи и на какъв принцип ще се попълнят и по какъв начин българските жители в чужбина ще излъчват своите народни представители? Каква ще бъде пропорцията на мандати, тъй като минимум е те да са наложително 4? До момента тези въпроси не са получили никакъв отговор ", изясни Атанасова.

" Това беше част от причините аз да предложа такова отпадане на един мъртъв текст, тъй като той не създава резултат след приемането му. Никой от ЦИК не е предложил методика, която да обсъдим. Това няма нищо общо с опцията на българските жители да гласоподават в чужбина ", заключи Десислава Атанасова. Тя уточни още, че първичното предложение на ГЕРБ за понижаване на броя на заявките в чужбина до 40 е било направено поради данните, че доста малко хора отиват да гласоподават, макар че са подали заявление, а страната харчи голям запас за изпращане на свои представители, машини и протоколи. Атанасова обаче удостовери, че ГЕРБ към този момент не поддържат тези свои оферти, които направиха сред първо и второ четене, и към този момент не стоят зад закриването на публичния съвет и премахването на МИР " Чужбина ".

Асен Василев от Политическа партия се съгласи, че точно ЦИК е тази, която би трябвало да създаде методологията.   " След като в Изборния кодекс е признато да има подобен регион в чужбина още преди два Народното събрание, до момента трябваше ЦИК да е изработила такава методология ", разяснява той. " Може би щеше да бъде добре да кажат какво са създали, до каква степен са стигнали. Ако има законодателна спънка за МИР в чужбина - да ни кажат каква е. Ако няма, на идващите избори би трябвало да има ", сподели съпредседателят на Политическа партия. " Ако ЦИК не са подготвени с това, би било добре това да знаем в този момент, да не се окаже, че март месец ЦИК не могат или не знаят да провеждат МИР " Чужбина ", добави Василев, намеквайки, че в първия пролетен месец може да има избори, откакто президентът съобщи, че няма да допусне такива да се провеждат през януари и февруари.

Настимир Ананиев пък се обърна към ГЕРБ, че откакто няма методика и би трябвало да спестим средства от вота в чужбина, няма по-удобен миг да въведем електронно и отдалечено гласоподаване. " Аз поддържам един регион за Европейски Съюз и един за отвън Европейски Съюз - дано да приказваме за електронно и отдалечено гласоподаване, ето по този начин ще спестим запас ", съобщи Настимир Ананиев. Тезата му поддържа и Мартин Димитров от Демократична България.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пък репликира Атанасова, че не би трябвало ГЕРБ да се отхвърля от първичните си оферти за унищожаване на регион " Чужбина " и отпадането на публичния съвет. " Трябва да подкрепите вашето предложение, тъй като има една двоякост ", означи той по адрес на Политическа партия и тяхната концепцията за един регион в Европейски Съюз и един отвън Европейски Съюз. " А в текстовете оферират на изборите да вземат участие българи, живели последните 6 месеца в страната. Конституцията споделя, че всички жители над 18, които не са под забраняване, имат право да гласоподават. От една страна гневно защитавате регион " Чужбина ", въпреки това - 6 месеца в страната. Тази двойнственост не прави работа ", означи водачът на Движение за права и свободи.

Според Карадайъ пък публичният съвет към ЦИК с нищо не е подкрепил досега комисията и по-скоро обърква хората с изявлението на разнообразни отзиви от името на изборния орган. " Отпадането на съвета в съответния случай би асъдействало за яснотата на процеса, в сравнение с да навреди ", настоя Карадайъ.

 Снимка: БТА

От Демократична България и Политическа партия реагираха, че това е единствено съвещателен орган, а закриването на публичния съвет заглушава гражданското общество и контрола, който той упражнява за по-голяма бистрота на процеса. А Асен Василев изясни на водача на Движение за права и свободи, че предлагането им за шестте месеца уседналост е за да се почистят описите в България. Защото ГРАО има проблем, посочи той. " Защото няма длъжностен път да се знае по кое време и по какъв начин даден човек е умрял зад граница. Така името му се заличава от листата по непрекъснат адрес, в случай че е повече от 6 месеца в чужбина ", стимулира предлагането Асен Василев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР