Да има или да няма протокол от машините на вота

...
Да има или да няма протокол от машините на вота
Коментари Харесай

Протокол или не: ЦИК все още не е решила дали данните от машините ще се използват за контрол - Политика

Да има или да няма протокол от машините на вота на 2 април - това е един от основните въпроси, на които Централната изборна комисия (ЦИК) към момента не е намерила отговор. 

Ако в ЦИК има болшинство и въпреки всичко протоколите се отпечатват, то би имало надзор на резултатите, с които излизат членовете на СИК. На предходните избори тази инспекция се правеше, само че в противоположен ред - резултатите бяха на база на протокола, а контролно се брояха разписките от машините.

По време на прекрояването на Изборния кодекс (ИК) така наречен " хартиена коалиция " сред ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия обаче трансформира машините за гласоподаване в принтери, които няма да сумират данните от гласуването. Вместо това членовете на СИК ще би трябвало ръчно да броят както хартиените бюлетини, по този начин и разписките. В ИК обаче не е категорично неразрешено принтирането на протокол от машините. 

В изявление за " " предходната седмица зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов съобщи, че въпросът дали въпреки всичко да не се принтира протокол е обсъждан и има разнопосочни отзиви. По думите му машините могат да отпечатват протокол, а данните от него да се употребяват за надзор. Контратезата е, че членовете на СИК могат да преписват данните от машината и да няма действително преброяване. Томов обаче е на мнение, че има механизъм за надзор, като видеонаблюдението е едно от вероятните решения. Днес на брифинг на ЦИК Томов разгласи, че все още не е взето решение.

Относно концепцията за ограничение на броя заявки, които могат да се подават от един IP адрес, до единствено едно на брой , Цветозар Томов съобщи, че този брой е прекомерно рестриктивен, както и че това би означавало едно семейство да би трябвало да подава заявки от разнообразни адреси. До момента такова предложение обаче не е постъпвало в ЦИК.

До края на седмицата ще бъде пусната системата за подаване на заявки за гласоподаване отвън страната. Сънародниците ни в чужбина ще могат да подават такива до 7 март, след което ЦИК ще съгласува разкриването на секции, за които са подадени най-малко 40 заявки. Автоматични секции се разкриват на всички места, на които на предишните избори са дали своят вот над 100 души, както и в дипломатическите и консулските служби.

Когато комисията стартира да разисква разкриването на секции отвън страната, ще стане ясно дали ще се гласоподава в Адана - един от градовете, който пострада доста при земетресенията в Турция. До момента Външно министерство предложи там да няма секция. Министерство на външните работи предлага такива да няма и в Бразилия и Аржентина.

Пет решения за излъчването на състав на РИК са били обжалвани във Върховен административен съд, само че съдът е удостоверил решенията на ЦИК, заяви още говорителката на ЦИК Росица Матева.

Матева сподели, че на изборите няма да има универсални паравани. Те ще се създават, както до момента, като на тях би трябвало да бъде залепена примерна бюлетина, изобразяваща всички партии и обединения.

До 25 февруари партии и обединения могат да се сплотяват. До същата дата партии, от регистрирани обединения, могат да напущат обединяванията.

От на следващия ден до 17 ч. на 28 февруари партиите ще записват листите си за изборите на 2 април.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР