Да хванеш гората. Да избягаш от забързаното ежедневие. Да се

...
Да хванеш гората. Да избягаш от забързаното ежедневие. Да се
Коментари Харесай

Зелена светлина: Горски бани срещу стрес

Да хванеш гората. Да избягаш от забързаното всекидневие. Да се слееш с природата - безусловно. Не, не става въпрос за обезверено бягство, а за терапия против напрежението. И то сполучлива. В Япония я практикуват повече от 30 години. В началото на 80-те години на предишния век здравните управляващи там почнали да търсят способи по какъв начин да бъдат лимитирани случаите на самоубийства. Горските разходки се оказали в действителност работещо решение. И от този момент японското Здравно министерство предлага по този начин наречените „ горски бани " за понижаване на напрежението.

Тук не става въпрос за обичайните походи, а за цялостно обединение с природата. Бавно вървене, поемане на ароматите, взиране в растенията, слушане на звуците на гората. Докато се стигне до цялостно освобождение на съзнанието. Медитация, за която не е нужно да бъдат заемани комплицирани пози. Това е „ горската баня ". А дали има лековит резултат? Със сигурност, настояват горските терапавети в Япония. Освен че хората стават по-спокойни, тъй като се понижават хормоните на напрежението, „ потопяването " в гората усъвършенства имунната система, ускорява мозъчната активност и даже при диабетици смъква кръвната захар. „ Горските бани " имат удобен резултат върху всички сетива, настояват терапевтите.

Оказва се, че хората от огромните градове прекарват приблизително 80 % от всекидневието си в затворени пространства и 6 % - в коли. Така че, когато стените станат все по-тесни и все по-притискащи, решение има. Хванете гората!....Дори и за малко време.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР