Да говориш за бъдещето е трудно и доста рисковано.Трудно, защото

...
Да говориш за бъдещето е трудно и доста рисковано.Трудно, защото
Коментари Харесай

„А какво ще е утре?“ Светослав Иванов откри Digital Trends 2023

Да приказваш за бъдещето е мъчно и много рисковано.

Трудно, тъй като в този информативен океан от събития с хиляди и непредвидени разклонения, да видиш ясната картина на нашето на следващия ден е съвсем невероятно.

И рисковано, тъй като ние хората имаме склонността да свръхдраматизираме времето, в което живеем, придавайки му най-често прекомерно песимистични краски. 

С тези думи журналистът на bTV Светослав Иванов откри форума Digital Trends 2023, който се организира през днешния ден в Sofia Event Center.

“Никога не е било толкоз комплицирано ”, чува се из разнообразни точки на света. Но драматизирайки, в никакъв случай не би трябвало да забравяме, че и преди е имало интервали, доста по-сложни и трагични, през които човечеството е прекосявало и е излизало по-силно и сплотено ", продължи Светослав Иванов. 

Той цитира американския историк Ричард Холоуей, който  разграничава два огромни универсални и в това време елементарни въпроса, които са в основата на човешкото развиване през хилядолетията. Те са майката и бащата на всички останали въпроси на света. 

А точно - Какво има там горе? И какво се случва откакто умрем? 

Ето и цялото послание на Светослав Иванов към публиката на Digital Trends 2023

„ Отговорите на първия въпрос показват потребността от познание и непрестанен блян към интелектуално развиване, а отговорите на втория въпрос раждат религиите. Защото няма същинско развиване без спазването на серия от етични правила, които да ни водят по пътя към светлата страна, а не към мрака. 

Именно по тази причина е значимо да приказваме за идващият огромен скок на нашата цивилизация, каквато несъмнено ще е използването на генеративния изкуствен интелект. Особено в днешния свят и изключително в исторически миг, в който човечеството изпитва проблем с паметта. 

Освен сбъркана визия за време, в която събития единствено преди седмица към този момент ни наподобяват като събития от преди месец, имаме и размита визия по какъв начин наподобява знанието сега. Клик ли е? Въпрос ли е? Например към “новия Оракул ”,  както Ноа Харари назова Chat GPT. Харари е измежду скептиците и приканва към регулации. Но в основата на всички полемики, без значение от нашата настройка седи думата, която загатнах доскоро измежду двата съществени въпроса - нравственос. 

Но тук идват незнайните. Какви са инструментите, които да използваме, с цел да подсигуряваме етичното потребление на технологията? Как биха изглеждали те? Кой да контролира какво и по какъв метод? Всички документи до този миг имат по-скоро пожелателен темперамент. В Съединени американски щати преди седмица се появи документ от 110 страници, който щрихира етичното потребление на изкуствения разсъдък, а Европа готви сходна база, върху която да стъпи в идващите месеци. Срещата в Лондон пък завърши с море от думи и малко конкретика. Запомни се репликата на Мъск, че с помощта на изкуствения разсъдък “хората скоро щели да спрат да работят и да стартират да търсят смисъла ”. Ако неочакваното изгубване на милиони работни места може да се назова просто “търсене на смисъла ” и до какво може да докара това, в случай че се случи прекомерно внезапно, това към този момент е друга тематика. 

Но точно търсенето на смисъла е огромната задача на света сега. Защото с инструмент, захранван от изкуствен интелект можеш да анализираш финансовото показване на своите съперници, да опростиш доста процеси в производството, да търсиш лек против заболяване или да си напишеш домашното, без въобще да се задълбочаваш и без въобще да разбираш каква е задачата на ученето на каквото и да било. С изкуствен интелект можеш да рисуваш без да си художник, да композираш без да си музикант. Да пишеш без да имаш писателски гений. Креативността може да отстъпи място на готовите форми. Като в магазин - тук са естествените храни, там са тези с изкуствените съставки. Заместващ артикул, само че съвсем като естествения, само че не е.

Както ви споделих първоначално погледът към бъдещето е сложна задача, само че освен поради свръх драматизма, с който съвременниците нормално гледат на своето време. Другата причина е обвързвана със скоростта на развиване на технологиите. В тази яростна конкуренция, през днешния ден към този момент може да е през вчерашния ден. Но въпреки всичко - към момента без отговор остава въпроса - а какво ще е на следващия ден? “,

Новата промяна, към която развиването на изкуствения разсъдък насочва бизнеса, е фокус на тазгодишното издание на форума Digital Trends 2023, проведен за поредна година от Sportal.bg и Profit.bg, които са част от водещата швейцарска медийна група Ringier.

В началото на форума министърът на финансите на България Асен Василев и предприемачът и наставник на започващи компании Васил Терзиев, определен за нов кмет на столицата, ще създадат своите обръщения към софтуерната общественост у нас.  

Digital Trends 2023 събира лектори от най-големите компании на световно и локално равнище, измежду които Amazon Web Services (AWS), Гугъл Cloud, Accenture, FIFA, Rakuten Viber, Payhawk, tbi bank, ОББ, Seedblink, Eleven, Dreamix, Kaizen Gaming, Amusnet, Flutter, Telepoint. 

Сред специфичните посетители на събитието е главният сътрудник за Европа на световната медийна организация POLITICO Матю Карнинчниг, който ще направи дисекция на тактиката на Европейски Съюз за привличането на вложения от някои от най-големите производители в света на най-горещата стока - микрочиповете.

Петър Торнев, ръководещ шеф на софтуерния център на световната компания Accenture в България, ще покаже пътя към тоталното преоткриване на бизнес опциите в идващите 10 години с лекция за основните технологии, трендове и управнически модели, които ще създадат фирмите по-конкуренти и устойчиви, а хората в тях – по-креативни, продуктивни и щастливи.  

Лора Иванова, управител основни клиенти за Гугъл Cloud в Централна и Източна Европа, която има съществена роля в лансирането и непрекъснатото възстановяване на потребителския чатбот Bard, ще показа опита на Гугъл в основаните на изкуствен интелект решения за бизнеса.

Дълбоко в изгодите от технологията за фирмите и техните консуматори ще навлезе и Майк Голубев, основен проектант на решения в Amazon Web Services, който в няколко равнища, в това число през динамичността на спортния бранш, ще показва AI и ML тактиката за бизнеса с на практика и действителни решения за клиенти на колоса AWS. 

Темпото по тематиката ще ускорят представители на Kaizen Gaming - една от най-бързо разрастващите се GameTech компании в света, Amusnet - разработчик на онлайн игрални решения за над 1500 оператора в целия свят и Flutter International - софтуерен хъб на един от водещите световни водачи в региона на спортни залагания, игри и развлечения. 

Специален посетител на събитието е и Георги Стоименов, старши управител бизнес развиване и игри във FIFA, който ще ориентира марките в така наречен „ Икономика на вниманието “, демонстрирайки какво обичайните браншове могат да научат от метода, по който виртуалните платформи за игри в спортната екосистема притеглят и задържат почитатели.

С прогнози и прозрения за бъдещето на финтех промишлеността ще стартира втората част на събитието след обяда в Sofia Event Center, обезпечен от уредниците.

На сцената на Digital Trends 2023 ще говори съоснователят на първия български еднорог Payhawk Христо Борисов, който ще очертае вероятностите за финтех бранша през опита на компанията с необятен набор от клиенти на световния пазар.

В допълнение, в границите на специфичен щанд в нетуъркинг зоната на Sofia Event Center специалисти на Payhawk ще дават спомагателна информация на гостите на събитието за ръководството на бизнес разноски и по какъв начин новаторските принадлежности в това направление оказват помощ на фирмите да бъдат по-ефективни.

За ролята на AI в бъдещето на супер приложенията, връзката и свързаността ще говори Момчил Еленков, който дава отговор за финтех тактиката на Rakuten Viber.

В дискусионни панели по тематиките за развиването на финтех пазара, за опциите пред започващите компании в него, както и за AI трансформацията на фондовете за рисков капитал ще се включат Христо Томов, съосновател на Dreamix, Любомир Атанасов, началник на стратегическите планове в Payhawk, Гуркан Папила, вицепрезидент технологии в tbi bank, Веселина Маркова, началник финтех в Eleven Ventures, Ангел Хаджиев, оглавяващ платформата SeedBlink.

Digital Trends 2023 продължава с диалози за гравитацията на данните с Андрей Расийски, ръководещ съучастник в Alma Consulting и бизнес сътрудник в Telepoint, и за най-новите трендове в киберсигурността с Антон Пулийски, ръководител на Emerging Technologies Integration Cluster (ETIC).

Може да се регистрирате и да си осигурите място на събитието . 

За повече информация посетете .

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР