Да, говорихме за енергийни проекти, но с премиера Медведев се

...
Да, говорихме за енергийни проекти, но с премиера Медведев се
Коментари Харесай

Радев в Москва: В двустранните ни отношения има огромен потенциал

Да, говорихме за енергийни планове, само че с премиера Медведев се обединихме към мнението, че в търговско-икономическите връзки има голям капацитет, има подобен капацитет, несъмнено, и в енергийните планове, съобщи президентът Румен Радев пред публицисти след срещата.

Той разяснява срещата като пробив, тъй като е първата на най-високо ниво след дълготрайно спиране. Затова нейната значимост е огромна, интензивният политически разговор на най-високо ниво е значимо изискване за резултати във взаимоотношението във всички останали области от съвместен интерес, сподели Радев.

По неговите думи визитата му към този момент дава резултат, в последните седмици българското държавно управление е излязло от летаргията във връзка с Русия, към този момент има анонси за възкръсване на плана за АЕЦ "Белене ", което допуска и съветско присъединяване. Министърът на енергетиката също беше в Русия, напомни Радев, като разяснява всичко това като похвално, само че незадоволително.

По думите му позитивният подтик от срещите с премиера Медведев и с президента Путин на следващия ден би трябвало да бъде употребен по най-хубавия метод от българското държавно управление, тъй като срещите дават подобен подтик и отварят благоприятни условия за работа на министрите. Затова и Радев чака, като добави, че министър председателят Медведев се е заел, най-вероятно през септември тази есен да се състои отлаганата от години 16-а сесия на междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо съдействие. Там към този момент в конкретика всички планове би трябвало да се преглеждат и надлежно да се вземат решения по тях.

Попитан за упоменатата от него опция за директна доставка на газ през Черно море, президентът Радев разяснява, че средата за сигурност към този момент е станала толкоз комплицирана, че освен България, Европейски Съюз осъзнава от ден на ден, че е най-добре да има пряк изход за доставка на газ в страна член на Съюза.



Ето тук можем да проучваме цялостната обстановка и по тази причина аз приканвам двете държавни управления да преразгледат още един път опцията за директна доставка на съветски газ през Черно море в България, несъмнено, с Европейската комисия, сподели Радев. Той даде като образец и Северен поток.

В отговор на въпрос Румен Радев сподели, че министър председателят Медведев не е поставял тематиката за глобите по отношение на Русия. Санкциите не са мотив за заледяване на връзките, както си мислим доста постоянно, разяснява Радев. Той уточни, че след два дни в Русия ще бъде президентът на Франция, която за предходната година е съумяла да измести Германия като директен вложител номер едно в Руската федерация. Знаете мнението ми за глобите, само че това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се съставлява от министър-председателя, добави Радев.

В отговор на въпрос президентът уточни, че министър председателят Борисов ще посети скоро Русия и още веднъж добави, че е доста значимо да се употребява този подтик, двете държавни управления да работят дружно за уточнение на сфери за съдействие.

Същевременно той уточни, че има и тежки области, където мъчно ще се откри решение, само че не би трябвало да се бяга от разговор. Като такава Радев открои лицензионния режим за произвеждане на военна техника, въоръжение и аварийни елементи по конвенция сред Народна република България и Съюз на съветските социалистически републики. По думите му тук България има своите избрани ползи, българският военнопромишлен комплекс, което е обяснил искрено и на премиера Медведев, е значима част от българската стопанска система.

Има условия на съветската страна, които са неприемливи за нас и България би трябвало да отстоява своите ползи, сподели Радев. Като образец той даде условието България авансово да съгласува с съветската страна продажба на създадена у нас военна техника и въоръжение в други страни. Това за нас е недопустимо, съобщи Радев, който добави, че ясно е обяснил това на премиера Медведев.

По думите му обаче това не значи, че не би трябвало да има разговор и намиране на решение, което е взаимноизгодно и за двете страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР