„Да, България!“ се противопоставя остро на посещението на генералния прокурор

...
„Да, България!“ се противопоставя остро на посещението на генералния прокурор
Коментари Харесай

Да, България! скочи срещу посещението на главния прокурор на Русия

„ Да, България! “ се опълчва остро на визитата на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка в страната ни. Полу-конспиративният темперамент на това мероприятие е опит за заобикаляне на българското публично мнение, само че е и израз на тоталната липса на легитимност на сходно деяние. Това оповестиха от пресцентъра на партията, ръководена от някогашния правосъден министър Христо Иванов.

Ето какво още се споделя в позицията на "Да, България! ":

Г-н Чайка не е елементарен представител на РФ и срещата с него не е част от регулярните и нужни двустранни връзки. Първо като министър на правораздаването и след това като общоприет прокурор, господин Чайка е централно настоящо лице в построяването на властническия режим на Путин в Русия. Той е лицето на погазването на върховенството на правото и човешките свободи, репресията против медиите и опозицията, толерирането на корупцията и злоупотребата с власт и на задушаването на съветската народна власт. Той е измежду главните виновни за актове на интернационална експанзия и нарушавания на интернационалното право, държавно допустителство на политически убийства, замитане на следите на голям брой политически и държавно проведени закононарушения на Путиновия режим. Срещу господин Чайка и неговото семейство има съмнения за корупция, чието следствие се стопира от него самия.

Поддържането на контакти с господин Чайка не е въпрос на нужен протокол. Справка на страницата на Генералната прокуратура на РФ демонстрира, че – като се изключи Унгария – други страни от Европейски Съюз не реализират сходни контакти в последните няколко години. Става дума за персонално желание от страна на господин Сотир Цацаров. В този смисъл, тук не приказваме за случаен дипломатически срам, а за нагла проява на това с кого сегашното управление на прокуратурата на Република България намира организационно и ценностно сходство.

Макар и в извънредно по-малък мащаб, българската прокуратура под управлението на господин Цацаров също е превърната в инструмент за потъпкване на върховенството на правото и свободата в страната ни. По думите на ръководителя на Венецианската комисия тя е построена по руски пример и освен не се бори с корупцията, а е източник на корупция. С нейно присъединяване и с нейно единодушие в страната ни се правят закононарушения, все по-често престъпно се експроприират активи и се задушава свободата на предприемачеството, реализира се възходящ напън против свободата на словото и политическата съпротива. Подобно на господин Чайка и господин Цацаров се възползва от сталинския модел на безотговорност на прокуратурата, с цел да блокира следствия против себе си, свои доближени и свои политически и стопански патрони. Всъщност господин Цацаров се среща със своя прототип – и като организация на работата в прокуратурата, и като преобладаваща организационна просвета, и като персонални полезности. Тази аудиенция е емблематична за протичащия в страната ни развой на засилваща се ерозия на демократичните институции, подсилване на корупционната дълбока страна и консолидиране на властнически властови практики. България е унизена не просто да бъде прокурорска република, само че още веднъж да стане 16-а прокурорска република.

„ Да, България! “ декларира, че господин Чайка не е добре пристигнал на територията на европейска България и неговото посрещане тук не е от наше име. Това е срамен акт, на който би трябвало да се противопоставим. Нямаме подозрение, че един ден Русия ще се върне на пътя на свободата, демокрацията и върховенството на правото и тогава тази среща ще бъде следващо леке в връзките сред двете ни страни. Призоваваме всички представители на българската страна, на които следва да се срещат с господин Юрий Чайка, да откажат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР