Да, България!, ДСБ-Нова Република, Зелените, ДЕОС събраха експерти, които ще

...
Да, България!, ДСБ-Нова Република, Зелените, ДЕОС събраха експерти, които ще
Коментари Харесай

Дясноцентристки формации приеха Български манифест за Европа

" Да, България! ", ДСБ- " Нова Република ", " Зелените ", ДЕОС събраха специалисти, които ще работят за одобряването на България като модерна европейска страна, оповестиха от политическите обединения.

Днес в столичния хотел " Балкан " публично бе показан експертният екип на " Български манифест за Европа " . Инициативата е подкрепена и от други обединения, и от жители.

Посочва се, че платформата не е предизборна и не е партийна, задачата е да бъдат обединени дейни персони, които да отстояват пълноценния европейски път на страната ни. Да се върне " чувството за посока " на българското общество.

Предвижда се поредност от срещи и полемики с българските жители, за това в по какъв начин биха желали да се развива България, както и за участието ни в Европейски Съюз като гаранция за стопански напредък, богатство, независимост и достолепие.

Събитието бе намерено от Светослав Малинов и Стефан Тафров, водещите идеолози на екипа на " Български манифест за Европа ".

Евродепутатът Светослав Малинов, член на управлението на ДСБ, означи, че при започване на неговия професионален живот, дебатът на участие на България в Европейски Съюз е бил тъкмо толкоз отдалечен и обезсърчителен, колкото е към днешна дата дебатът за участието на Турция, който може да е изцяло безперспективен.

Малинов изрази своята увереност, че през живота му са се случили в действителност значими исторически обрати . Бил е военнослужещ на Варшавския контракт, а през днешния ден взе участие в основаването на защитата на Европейския съюз. Надява се в края на мандата си да има две досиета - тъй като по този начин се назовават законопроектите в Европейския съюз.

Въпреки това е угрижен , че България е единствената страна, която след включването си в Европейски съюз е влошила фрапантно индикаторите като господство на правото , народна власт, човешки права и даже осъществяване на демократични избори.

" Как по този начин българите, чийто порив към Европа не можеше да спре, през днешния ден живеят с най-ниските приходи и не са в положение да провокират значими промени, откакто преди този момент бяха образец за храброст и радикалност? България не би трябвало да губи своите исторически победи и цели, за които и аз персонално съм се борил и съм давал всичко от себе си. Никога не съм мислил, че България ще встъпи в своето първо председателство под мониторинг и отвън Шенгенската зона. " - уточни Малинов.

Той увери, че ще взе участие с всичките си сили в тази нова самодейност, тъй като България би трябвало да заеме своето почтено място като приблизително огромна страна - водач, когато става за хрумвания, увереност и политическа воля.

След него, Стефан Тафров, член на " Да, България! ", съобщи, че екипът на манифеста е изправен пред " едно групово интелектуално и политическо изпитание ".

" Като се стартира от първите свободни манифестации през 1989 г, през митингите по време на Лукановата зима 1990-1991 година, след това и на Виденовия апетит през 1996-1997, до недоволството ни през днешния ден против модела " Кой " и превзетата страна, главната движеща мощ, която тласка обществото ни напред, е справедливият яд на жителите. Днес осъзнаваме, че гневът не стига . Трябва разум, би трябвало зрялост, би трябвало проект за деяние, би трябвало храброст. Време е да превърнем гнева в бъдеще ! За България това бъдеще е единствено и вечно европейско. " - акцентира Тафров.

В своето слово водачът на Движение " Да България " Христо Иванов показа, че участниците в екипа " не са партийци ".

" Тези хора не са претенденти за позиции и за евродепутати. Тази платформа не е предизборна, тя не е партийна. Представяме Ви мозъци . Представяме Ви сърца. Представяме Ви експертиза, представяме Ви сила. За България. Тази платформа е отворена. Към нея ще се причисляват други хора и евентуално ще получава поддръжка от други организации. Тази платформа има една задача и тя е да ни върне чувството за посока . За нашата европейска посока. Защото европейският план не е просто план за това по какъв начин България да се закачи за влака на Европейски Съюз. Европейският план е план, в който би трябвало да подсигуряваме, че ние ще бъдем част от Европа не просто по география и по традиция, а по стандарти. " - прикани Христо Иванов.

След него водачът на ДСБ- " Нова Република " Атанас Атанасов акцентира, че още при учредяването на ДСБ учреденият слоган на партията е " За Силна България в обединена Европа ".

" Ние се създадохме да работим за това, тъй като бяхме уверения, че такава е идеята на демократична България, да бъде част от европейската цивилизация. Днес, 10 години след реализирането на тази фантазия на генерации българи, се пробват да ни убеждават, че е значимо България да е постоянна, постоянна не значи, че е мощна . Днес, нито Европа е задоволително обединена, нито България е мощна. Тоест, нашата съществена идея стои неизпълнена. За това, ние от демократичната общественост сътворяваме този екип от хора с потвърдени правила и качества - експерти и специалисти в своята област, точно в този основен миг, когато България има историческия късмет да отстоява националните си ползи в Европа, с цел да работят за мощна България в обединена Европа. " - разясни Анатасов.

Пълния текст на платформата " Български манифест за Европа ":

1) Пътят на съвременна България към Европа стартира още с Възраждането.

Той не е " план ", а битка на генерации български будители и просветители, революционери и държавници. Днес, към този момент повече от 10 години, европейското участие е действителност.

Постигнати ли са обаче фантазиите на тези, които над столетие се бориха за европейско бъдеще?

Сега можем да пътуваме, да работим, да учим и да вършим бизнес във и със

Европа, a европейските фондове усъвършенстват живота ни. Изоставането обаче не е преодоляно.

България е бедна, проядена от корупция, със слаби институции. Така няма да се преборим да бъдем на " първа скорост " в Европейски Съюз - там, където се вземат значимите решения. Проблемът с корупцията би трябвало да бъде решен от нас, със лични сили. Защитата на собствеността и на конкуренцията, на свободата и справедливостта в нашето общество е наше дело.

Образованието и здравето на нацията са наша отговорност.

Нужни са вътрешни промени и смела европейска и външна политика.

2) Европейският съюз претърпява нелеки времена, той минава през поредност от рецесии и разделения, от финансовата рецесия до мигрантския поток и терористичната опасност. Засилват се разрушителните трендове вътре в Съюза. Тези рецесии са изключително рискови за нас, тъй като живеем на границата - и в географски, и в политически смисъл. Ние сме отвън сигурността на Шенгенското пространство и Еврозоната. Не сме пълноценни участници в основните планове за енергиен съюз, европейска прокуратура и обща защита. Управляващите ни се държат като посетители в Брюксел, а не като водачи, от чийто глас зависи пътят на Съюза.

Стъпваме на консенсуса, че благосъстоянието и сигурността на България зависят от бъдещето на Европейски Съюз и НАТО, от способността ни да участваме в решенията и да бъдем в ядрото на утрешна Европа.

3) Затова започваме националния спор за бъдещето на България и по какъв начин участието на страната ни в Европейски Съюз ще подсигурява богатство, стопански напредък, независимост и достолепие.

Със самочувствието на европейски жители ние ще сложим пред всички българи огромните въпроси на бъдещето на Съюза:

 Как Европа да стане по-единна, по-силна, по-демократична;

 Как да преодолеем деленията и неравенствата сред Изток и Запад, сред Север и Юг, сред остарели и нови държави-членки;

 Как Европейски Съюз да бъде по-малко бюрократичен, по-близък и по-разбираем за жителите си.

Но със самочувствието на български родолюбци ние ще обсъдим с нашите съграждани и:

 Как да преодолеем настоящия модел на снишаване, налаган от партиите на статуквото;

 Какви дипломатически старания са нужни, с цел да получи България неотложно участие в Шенген и покана за Еврозоната;

 Как да преодолеем формалното отношение на Брюксел към отхвърли от действителни промени в българската правосъдна система;

 Как " стопанската система на знанието " и цифровият дневен ред да престане да е брюкселско факсимиле, а да се трансформира в български приоритет;

 Как България да взе участие в превъзмогването на неравенствата в Европейски Съюз сред страни, райони, хора, тъй че думата " кохезия " да се извърши със съдържание;

 Как националната ни сигурност, включително киберсигурността на институциите и жителите на Европа да се трансфорат в първостепенна тематика на Съвета на ЕС;

 Как бъдещето на Западните Балкани и изключително на Република Македония да излезе от сферата на мъглявите обещания и да се трансформира в действителност, гарантираща националните ни интереси;

 Как ползата на най-засегнатите страни да бъде предпазен в бъдещия енергиен съюз и да не допуснем най-силните европейски стопански системи да постановат двоен стандарт в връзките с Русия;

 Как България да развие своето бъдеще посредством естествените си дадености и запаси.

В края на този развой ще представим пред сънародниците си първия Български манифест за Европа, първата цялостна платформа за дейна политика на България в Европейски Съюз, отразяваща нашето положително, само че сериозно българско обръщение към бъдещето на Европа.

Ще покажем и нашата безапелационна воля България да бъде в сърцето на Стария континент, осигурявайки напредък, работа и сигурност за българските жители, компании и фамилии.

Нашата фантазия е българска и по тази причина европейска.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР