Да бъде създадено ведомство, което да реагира на твърденията, свързани

...
Да бъде създадено ведомство, което да реагира на твърденията, свързани
Коментари Харесай

Турция създава ведомство по въпросите на арменския геноцид

Да бъде основано ведомство, което да реагира на изказванията, свързани с тематиката за геноцида над арменците в Османската империя. Това е разпоредил Висшият съвещателен съвет на Турция, управителен от президента Реджеп Тайип Ердоган. Информацията оповестява вестник Hürriyet, представен от БГНЕС.
Според обявата, структурата няма да бъде обвързвана директно с държавното управление, а ще се занимава с политическите, културните и историческите въпроси на казуса, от позиция на Турция. По време на съвещанието на съвета на Ердоган му е бил показан отчет по отношение на признаването на арменския геноцид от редица страни и техните политици.
В Турция, която отхвърля изрично изказванията за съзнателно изтребване на арменците при започване на предишния век, не съществува единна конструкция, която да се занимава с изработването на политики в тази област.
В тази връзка е взето решение да бъде основано „ самостоятелно и гражданско ведомство “, което да се занимава единствено с изработването на тактики за реакция и разновидности на отговор на заявките за геноцид и обвързваните с тази тематика въпроси.
В отчета се показва, че арменското лоби напоследък е спряло да внася в интернационалните съдилища заявки за геноцида по отношение на вероятността да получи отвод от разглеждането им поради формулировката. Лобистите се пробват за заменят и вкарат в общия дискурс вместо термина „ геноцид “ израза „ закононарушение против човечеството “ във връзка със събитията в Османската империя от 1915 година, настояват създателите на отчета. Според Анкара, този въпрос изисква незабавно внимание.
Припомняме, че през 1915 година стартира всеобща депортация на представители на арменската интелигенция от Константинопол. Арменците дефинират като геноцид всеобщата депортация и избиването на арменското население в Османската импери в интервала на Първата международна война.
Турция отхвърля потреблението на термина „ геноцид “ във връзка със събитията от 1915 година, заявявайки, че по това време в империята се е водила братоубийствена война и всички страни са претърпели огромни загуби. Анкара отвори османските архиви и предложения историците да ги проучат и да изработят справедлив метод за оценка на събитията със 100-годишна отминалост. Турция се отнася ревниво към всевъзможни опити да бъде приет геноцид против арменското население.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР