Да бъде присъдено званието Почетен гражданин на Община Плевен на

...
Да бъде присъдено званието Почетен гражданин на Община Плевен на
Коментари Харесай

Ивет Горанова, Стойка Кръстева и треньорите им официално стават почетни граждани на Плевен

Да бъде присъдено званието „ Почетен жител на Община Плевен ” на олимпийските шампионки Ивет Горанова (олимпийско карате) и Стойка Кръстева (бокс), и на треньорите Ангел Ленков (олимпийско карате) и Борислав Георгиев (бокс), взеха решение единомислещо през днешния ден общинските съветници. Предложението беше импортирано от кмета на Община Плевен Георг Спартански и беше точка 1 в дневния ред.

Ивет Горанова стана олимпийски първенец в дисциплината кумите в категория до 55 кг. Стойка Кръстева завоюва олимпийското злато по бокс в категория до 51 кг. Това са първите олимпийски първенци на България от 2008 година и първите за Плевен от 2000 година, когато на Олимпийските игри в Сидни Тереза Маринова стана шампионка на троен скок.

Ивет Горанова израства и се утвърждава като играч в плевенския клуб по бойни изкуства „ Петромакс “. Тя беше единственият български представител в спорта олимпийско карате при дебюта му на Олимпийски игри. Тя е и единственият български състезател – първенец на Европейските игри в Минск, има бронзови медали от Световно и Европейско състезание. Ивет е възпитаничка на Спортно учебно заведение „ Георги Бенковски ” – Плевен, троент притежател на оценката „ Спортист на годината на Плевен ”.



Стойка Кръстева донесе първия български златен орден в женския бокс и е петият олимпийски първенец в цялата история на българския бокс. Предишното върхово олимпийско достижение за България в този спорт е през 1996 година Стойка Кръстева е двукратна европейска шампионка, има два сребърни медала от международни шампионати и един бронзов от европейски шампионат. Многократна шампионка на България. Двукратен притежател на купа „ Странджа ”. Стойка Кръстева е обвързвана с Плевен посредством брачна половинка си, който е гражданин на Община Плевен - роден, израснал и живущ в Плевен. Родителите й живеят в село Върбица, Община Плевен.

Треньорът Ангел Ленков изведе Ивет Горанова до олимпийския връх и има безспорен принос в развиването и одобряването на плевенската школа по карате. Избиран е за „ Треньор на годината на Община Плевен “.

Личен треньор на Стойка Кръстева е Борислав Георгиев, който има безспорни заслуги за развиването и триумфите й като играч.

Победите на двете състезателки на Олимпийските игри станаха причина Плевен нееднократно да бъде посочван като мотив за горделивост и национално самочувствие в новинарски излъчвания, медийни изявления и обществени мрежи.

Безспорни са изключителните достижения на състезателките и треньорите в региона на спорта, както и приносът им за одобряване престижа на Община Плевен. Не по-малко значимо от насладата и гордостта на плевенчани от триумфите е и вдъхновението за дребните плевенски спортисти и за децата на Плевен, които ще тръгнат по техния път.

Още от ПЛЕВЕН:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР