Да бъде добре отпочинал човек е важно за неговото здраве,

...
Да бъде добре отпочинал човек е важно за неговото здраве,
Коментари Харесай

Как да заспивате по-лесно, ако умът ви не спира да препуска

Да бъде добре отпочинал човек е значимо за неговото здраве, въодушевление и работливост. Затова уелнес гуруто Дийпак Чопра предлага на всички да спят най-малко по 8 часа нощем.

Чопра даже споделя пред CNBC, че когато би трябвало да става рано на идващия ден, той от време на време си ляга още в 8 часа вечерта, с цел да може да стане в 4 сутринта.

Разбира се, не всеки път е елементарно човек да заспи бързо, изключително, когато е уплашен или мисли за доста неща. Ето четири съвета от Чопра за бързо заспиване:

1. Практикувайте осъзнато дишане

“Осъзнатото дишане може да бъде доста потребно за бързото заспиване; това значи, че до момента в който се пробвате да заспите, насочвате вниманието върху дишането си, ” изяснява Чопра.

Най-добрият метод да го извършите е като броите до четири, до момента в който вдишвате и по-късно броите до шест, до момента в който издишвате. “Това забавя дишането ви от приблизително 14 до 8 вдишвания на минута, ” споделя Чопра, което може да ви помогне да се отпуснете.

“Осъзнатото дишане неотложно възвръща саморегулацията и успокоява мозъка, ” съгласно Чопра.

2. Опитайте следната мантра

Чопра предлага и друго упражнение за дишането, което съгласно него оказва помощ за по-бързо заспиване и то е обвързвано с известна мантра — думи, които повтаряте, до момента в който вдишате и издишвате, с цел да се отпуснете.

Казвайте “Со ”, до момента в който вдишвате и “Хам ”, до момента в който издишвате, споделя Чопра, описвайки мантрата “Со Хам ”, която идва от санскрит и постоянно се употребява в йогата и в други форми на медитация. Подобно на осъзнатото дишане, тази мантра има за цел да помогне на съзнанието ви да се успокои.

Чопра не е единственият, който счита, че медитацията оказва помощ за по-бързото заспиване. Проучване от 2015 година, оповестено в Journal of the American Medical Association разкрива, че практикуването на медитацията оказва помощ за подобряването на качеството на съня при хора със признаци на бодърствуване.

3. Тръгнете още веднъж по стъпките си

Друг метод да се отпуснете, когато се пробвате да заспите, е да пандизите очи тъкмо преди да си легнете и да си припомните случилото се през миналия ден, като че ли гледате филм.

“На екрана на вашето схващане, виждате себе си като че ли сте на кино екран, ” споделя Чопра. “Прегледайте деня, без да съдите и по-късно продължете натам.

Когато вършиме това, вие в действителност се освобождавате от целия стрес през този ден и си лягате с ново начало за идващия ден. ”

4. Лягайте си рано и избягвайте потреблението на разнообразни софтуерни джаджи късно вечер

“Ако си лягате след 10 часа, това ще наруши циркадния ви темп, ” споделя Чопра, говорейки за биологичния часовник на човешкото тяло.

Чопра също по този начин е склонен с изследванията, които демонстрират, че потреблението на разнообразни софтуерни джаджи вечер може да попречи на това да се наспиваме добре, без значение дали работим на преносимия компютър или преглеждаме обществените медии на телефона.

Според някои изследвания отблясъкът на екраните даже подтиска производството в тялото на хормона мелатонин, който контролира цикъла на съня.

“Всички технологии в спалнята пречат на съня, ” споделя той. “Затова най-добре е да не гледате телевизия и да не употребявате компютър преди лягане, а в случай че е допустимо, телефонът ви да е в друга стая. ” /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР