Да бъдат въведени стимули за ваксинация на хората под формата

...
Да бъдат въведени стимули за ваксинация на хората под формата
Коментари Харесай

Предлагат ваучери срещу ваксинация

Да бъдат въведени тласъци за имунизация на хората под формата на ваучери, предложи Поли Карастоянова от Националния ръб по туризъм. Идеята е ваучерите да може да се употребяват в заведения за хранене, хотели, за къси екскурзии в страната и други туристически услуги.

Чрез даването на ваучери може да се направи акция за имунизация на популацията. До началото на лятото би трябвало да се реализира имунизация от най-малко 50-60 на 100, тъй като в противоположен случа огромните туроператори ще откажат да работят с България, разясниха представители на сектора. Ако процентът на имунизираните не се увеличи, ще имаме тежък сезон през лятото, считат от туристическия бизнес.

Още преди месеци туристическият отрасъл предложи искащите да се имунизират да получават ваучери на стойност 100 лева за отмора в България, а тласъкът да бъде ориентиран към хората над 60 години, които са най-рисковата група. Тогава от сектора предложиха ваучерите да се финансират с плануваните за туристическия бранш 70 млн. лв., заложени при актуализацията на бюджета. Това би привлякло и непознатите туристи, които към този момент стартират да резервират почивки за идващото лято.



Необходимите ограничения за избавяне на туристическия бранш бяха показани от Конфедерацията на българския туристически бизнес, в който влизат най-големите браншови организации на туризма. Необходимо е опазване на понижената ставка на Данък добавена стойност от 9 на 100 за заведенията за хранене и туристическите услуги, съобщи Ричард Алибегов, съпредседател на Конфедерацията.

Освен това от туристическия отрасъл желаеха мярката за опазване на заетостта 60/40 да бъде изменена, тъй че компаниите да получават поддръжка от държавната хазна при 20% спад на оборота. Служебното държавно управление промени мярката, тъй че по-малко компании можеха да се възползват от нея, изясни Ричард Алибегов. Сега браншът желае новото държавно управление да върне остарелия вид на мярката.

Кредити за туристическия бранш да се дават посредством Българската банка за развиване, упорстват още от сектора. Това е належащо защото комерсиалните банки считат туризма за рисков бранш в изискванията на пандемия и не кредитират компаниите от сектора.

В бюджета за 2022 година да бъдат заложени най-малко 100 млн. лева за туризма, с цел да бъдат реализирани задачите, които браншът си слага, изиска още от Конфедерацията.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:







Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР